dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Hoe maak je je huis en tuin zo duurzaam mogelijk?

Duurzaamheid is een belangrijk thema in onze samenleving. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan het verminderen van de klimaatverandering en het beschermen van de natuur. Maar hoe doe je dat als je een gezin hebt en in een eigen huis woont? In dit artikel geven we je een aantal tips en voorbeelden om je huis en tuin zo duurzaam mogelijk te maken.

Gebruik een dynamisch energiecontract

Een van de manieren om je energieverbruik te verduurzamen is door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Dit is een contract waarbij de prijs van elektriciteit afhankelijk is van het aanbod en de vraag op de energiemarkt. Als er veel groene stroom wordt opgewekt, bijvoorbeeld door windmolens of zonnepanelen, dan daalt de prijs. Als er weinig groene stroom beschikbaar is, dan stijgt de prijs. Zo word je gestimuleerd om je energieverbruik aan te passen aan het aanbod van groene stroom.

Een dynamisch energiecontract kan je veel geld besparen als je slim omgaat met je elektrische apparaten. Je kunt bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser of droger aanzetten als de prijs laag is. Of je kunt je elektrische auto opladen als er veel groene stroom wordt opgewekt. Zo kun je profiteren van de goedkope en duurzame energie.

duurzaam huis en tuin

Slim laden en slim verwarmen

Een andere manier om je energieverbruik te verduurzamen is door gebruik te maken van slim laden en slim verwarmen. Dit zijn systemen die gebruik maken van slimme meters, sensoren en algoritmes om je energieverbruik te optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld je elektrische auto opladen als de vraag naar stroom laag is, of als er veel zon of wind is. Of je kunt je huis verwarmen als de temperatuur buiten laag is, of als er veel groene stroom beschikbaar is.

Slim laden en slim verwarmen kunnen je helpen om je energierekening te verlagen en je CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien kun je zo ook bijdragen aan het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk, door de pieken en dalen in de vraag en het aanbod op te vangen.

Smart home

Een smart home is een huis dat voorzien is van slimme apparaten die met elkaar verbonden zijn via internet. Je kunt deze apparaten bedienen met je smartphone, tablet of spraakassistent. Zo kun je bijvoorbeeld je verlichting, verwarming, beveiliging, muziek en nog veel meer regelen met een druk op de knop of een gesproken commando.

Een smart home kan je niet alleen meer comfort en gemak bieden, maar ook meer duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld je verlichting automatisch aan- en uitzetten als je thuis bent of weggaat. Of je kunt je verwarming op afstand instellen of programmeren, zodat je geen energie verspilt als je niet thuis bent. Of je kunt je apparaten koppelen aan een weerstation of een energiemonitor, zodat ze zich automatisch aanpassen aan de weersomstandigheden of het energieaanbod.

Groene energie

Een van de meest effectieve manieren om je huis te verduurzamen is door gebruik te maken van groene energie. Dit is energie die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind, water of biomassa. Groene energie heeft geen negatieve impact op het milieu, omdat het geen fossiele brandstoffen verbruikt of broeikasgassen uitstoot.

Je kunt groene energie gebruiken door over te stappen naar een groene energieleverancier, die alleen of grotendeels groene stroom levert. Je kunt ook zelf groene energie opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen of een kleine windmolen op je dak te plaatsen. Zo kun je je eigen stroom produceren en eventueel terugleveren aan het netwerk. Dit kan je veel geld besparen op je energierekening en je onafhankelijk maken van de energiemarkt.

Duurzame apparaten

Een andere manier om je huis te verduurzamen is door gebruik te maken van duurzame apparaten. Dit zijn apparaten die energiezuinig, milieuvriendelijk en/of circulair zijn. Energiezuinige apparaten verbruiken minder stroom dan conventionele apparaten, waardoor je minder CO2 uitstoot en geld bespaart. Milieuvriendelijke apparaten zijn gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen, waardoor ze minder grondstoffen verbruiken en minder afval produceren. Circulaire apparaten zijn ontworpen om lang mee te gaan, makkelijk te repareren en te recyclen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van de lineaire economie.

Je kunt duurzame apparaten gebruiken door je oude of kapotte apparaten te vervangen door nieuwe of tweedehands duurzame apparaten. Je kunt ook je bestaande apparaten duurzamer maken, bijvoorbeeld door ze te repareren, te upgraden of te onderhouden. Of je kunt je apparaten delen, lenen of huren, zodat je minder spullen nodig hebt en minder verspilt.

huis en tuin duurzaam eneco emobility

Verduurzaam je tuin

Niet alleen je huis, maar ook je tuin kun je verduurzamen. Een duurzame tuin is een tuin die bijdraagt aan de biodiversiteit, het klimaat en het welzijn van mens en dier. Een duurzame tuin is een tuin die:

 • Veel groen heeft: Groene planten zorgen voor zuurstof, schaduw, verkoeling, voedsel en beschutting voor vogels, insecten en andere dieren. Je kunt je tuin groener maken door meer bomen, struiken, bloemen, kruiden en groenten te planten. Kies bij voorkeur voor inheemse en biologische planten, die goed aangepast zijn aan het klimaat en de bodem van je regio.
 • Weinig tegels heeft: Tegels zorgen voor een harde en ondoordringbare ondergrond, waardoor regenwater niet goed kan infiltreren in de bodem. Dit kan leiden tot wateroverlast, droogte en vervuiling. Je kunt je tuin minder betegeld maken door meer gras, zand, grind of houtsnippers te gebruiken. Zo creëer je een natuurlijke en waterdoorlatende bodem, die het regenwater beter kan opvangen en vasthouden.
 • Een egelpoortje heeft: Een egelpoortje is een kleine opening in je schutting of hek, waardoor egels gemakkelijk van de ene naar de andere tuin kunnen lopen. Egels zijn nuttige dieren die slakken, rupsen en andere plagen opeten. Ze hebben echter veel ruimte nodig om te foerageren en te overwinteren. Door een egelpoortje te maken, help je de egels om hun leefgebied te vergroten en te verbinden met andere egels.
 • Een regenton heeft: Een regenton is een vat waarin je regenwater opvangt van je dak of terras. Regenwater is gratis, schoon en zacht water, dat je kunt gebruiken om je planten water te geven, je auto te wassen of je toilet door te spoelen. Zo bespaar je drinkwater, geld en energie.
 • Een compostbak heeft: Een compostbak is een bak waarin je organisch afval omzet in compost. Compost is een natuurlijke meststof die rijk is aan voedingsstoffen voor je planten. Je kunt compost maken van groente- en fruitresten, koffiedik, theezakjes, eierschalen, gras, bladeren en snoeiafval. Zo verminder je de hoeveelheid afval die je weggooit en verbeter je de kwaliteit van je bodem.

 

Meer mogelijkheden om je huis en tuin te verduurzamen

Naast de tips en voorbeelden die we al hebben genoemd, zijn er nog meer mogelijkheden om je huis en tuin te verduurzamen. Hier zijn nog een paar ideeën om je te inspireren:

 • Isoleren en ventileren: Door je huis goed te isoleren, kun je warmteverlies voorkomen en je energieverbruik verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, muren, vloer, ramen en deuren. Maar let op: isoleren alleen is niet genoeg. Je moet ook zorgen voor een goede ventilatie, om vocht, schimmel en gezondheidsproblemen te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van natuurlijke ventilatie, zoals roosters, ramen of deuren. Of je kunt gebruik maken van mechanische ventilatie, zoals een ventilatiesysteem of een warmteterugwinningssysteem.
 • Led-verlichting: Door je gloei-, halogeen- of spaarlampen te vervangen door led-lampen, kun je veel energie en geld besparen. Led-lampen zijn namelijk veel zuiniger, duurzamer en milieuvriendelijker dan andere soorten lampen. Ze verbruiken tot 90% minder stroom, gaan tot 25 keer langer mee en bevatten geen schadelijke stoffen. Bovendien geven ze een mooi en helder licht, dat je kunt aanpassen aan je stemming of activiteit.
 • Regenwater gebruiken: Regenwater is een kostbare bron van water, die je niet zomaar moet laten wegstromen. Je kunt regenwater gebruiken voor allerlei doeleinden in en om je huis, zoals het spoelen van je toilet, het wassen van je kleding, het schoonmaken van je huis of het besproeien van je tuin. Zo kun je drinkwater besparen en de belasting op het riool verminderen. Je kunt regenwater opvangen in een regenton, een vijver of een ondergrondse tank. Je kunt ook een regenwatersysteem installeren, dat het regenwater filtert en naar je kranen of apparaten leidt.
 • Eetbare tuin: Een eetbare tuin is een tuin waar je je eigen groenten, fruit, kruiden en bloemen kunt verbouwen. Een eetbare tuin is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook gezond en duurzaam. Je kunt namelijk genieten van verse, biologische en lokale producten, die geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest of verpakking nodig hebben. Bovendien draag je bij aan de biodiversiteit, de bodemvruchtbaarheid en de kringloop van voedingsstoffen. Je kunt een eetbare tuin aanleggen in je achtertuin, voortuin, balkon of dakterras. Je kunt ook meedoen aan een moestuinproject of een volkstuin huren in je buurt.
 • Natuurlijke materialen: Door natuurlijke materialen te gebruiken voor je huis en tuin, kun je een sfeervolle, gezonde en duurzame leefomgeving creëren. Natuurlijke materialen zijn materialen die afkomstig zijn uit de natuur, zoals hout, steen, klei, wol, katoen of bamboe. Natuurlijke materialen hebben veel voordelen ten opzichte van synthetische materialen. Ze zijn namelijk hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar, ademend, vochtregulerend en warmte-isolerend. Bovendien hebben ze een unieke uitstraling en textuur, die bijdragen aan het welzijn en de beleving van de bewoners.
huis en tuin duurzaam homewizard

Meer tips voor een duurzaam huis en tuin

Er zijn nog meer tips om je huis en tuin te verduurzamen. Hier zijn nog een paar suggesties om je op weg te helpen:

 • Gebruik duurzame schoonmaakmiddelen: Door duurzame schoonmaakmiddelen te gebruiken, kun je je huis en tuin schoon en fris houden, zonder het milieu te belasten. Duurzame schoonmaakmiddelen zijn middelen die gemaakt zijn van natuurlijke, biologische of gerecyclede ingrediënten, die geen schadelijke stoffen bevatten of achterlaten. Je kunt duurzame schoonmaakmiddelen kopen in de winkel of online, of je kunt ze zelf maken van eenvoudige ingrediënten, zoals azijn, baking soda, citroen of zeep.
 • Gebruik duurzame verf: Door duurzame verf te gebruiken, kun je je huis en tuin een nieuwe look geven, zonder het milieu te schaden. Duurzame verf is verf die gemaakt is van natuurlijke, biologische of gerecyclede materialen, die geen giftige stoffen uitstoten of afgeven. Je kunt duurzame verf kopen in de winkel of online, of je kunt ze zelf maken van natuurlijke pigmenten, zoals planten, bloemen, kruiden of aarde.
 • Gebruik duurzame meubels: Door duurzame meubels te gebruiken, kun je je huis en tuin comfortabel en gezellig inrichten, zonder het milieu te belasten. Duurzame meubels zijn meubels die gemaakt zijn van natuurlijke, biologische of gerecyclede materialen, die geen grondstoffen verspillen of afval produceren. Je kunt duurzame meubels kopen in de winkel of online, of je kunt ze zelf maken van hout, metaal, karton of textiel.
 • Gebruik duurzame decoratie: Door duurzame decoratie te gebruiken, kun je je huis en tuin sfeervol en persoonlijk aankleden, zonder het milieu te schaden. Duurzame decoratie is decoratie die gemaakt is van natuurlijke, biologische of gerecyclede materialen, die geen energie verbruiken of vervuiling veroorzaken. Je kunt duurzame decoratie kopen in de winkel of online, of je kunt ze zelf maken van planten, bloemen, schelpen, stenen of papier.
Voordeligst én bestbeoordeeld
huis en tuin duurzaam tibber

Mathijs Vm
Mathijs Vm
11 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik ben heel blij met Tibber, de nieuwe app is functioneel en mooi, prijzen zijn eerlijk en klantenservice goed! Ik ben overgestapt nadat mijn vorige leverancier met een verkapte boete kwam voor mijn zonnepanelen. Dan liever de dynamische eerlijke prijs betalen en ontvangen . Met de code onkg4mas krijg je (en ook ik) 50€ shoptegoed in de tibber store wanneer je een contract afsluit!:)
Kees Hoogendijk
Kees Hoogendijk
9 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Top. Goede app en flink geld terug van de zonnepanelen.
Edwin Dor
Edwin Dor
2 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Wij zijn erg tevreden met Tibber voor het leveren van onze stroom. Vaak bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo’n 10ct/kWh of minder. Afgelopen maanden kregen we regelmatig zelfs geld toe. Wij zijn tevreden klanten bij Tibber. De afgelopen maanden zitten we gemiddeld op 22ct, een stuk lager dan de vaste en variabele contracten bij andere leveranciers. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Als je bij aanmelden de code y2xiucsi opgeeft, krijgen we beide 50 euro tegoed om te besteden in de Tibber Shop.
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
1 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: yqi76o71
Edwin de Bruijn
Edwin de Bruijn
28 Juni 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Tibber maakt besparen een sport. Wij zijn ontzettend tevreden met Tibber. Regelmatig bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo'n 10ct/kWh. Afgelopen zomer kregen we regelmatig zelfs geld toe. Deze maand zitten we gemiddeld op 9ct voor gebruik en 18ct voor terugleveren. Gunstiger dan bij salderen via een variabel of vast contract dus. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Wil je ook besparen? Als je bij aanmelden code nmeebqkr gebruikt, krijgen we beiden 50 euro tegoed voor de Tibber Shop.

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service

Conclusie

Je huis en tuin zo duurzaam mogelijk maken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Je kunt namelijk genieten van een comfortabele, gezonde en sfeervolle leefomgeving, die je geld, energie en grondstoffen bespaart. Bovendien kun je een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit, het klimaat en de samenleving.

In dit artikel hebben we je een aantal tips en voorbeelden gegeven om je huis en tuin te verduurzamen. We hebben onder andere uitgelegd hoe je gebruik kunt maken van een dynamisch energiecontract, slim laden en slim verwarmen, smart home, groene energie, duurzame apparaten, een egelpoortje, een regenton, een compostbak en een eetbare tuin. We hebben ook nog meer mogelijkheden genoemd, zoals isoleren en ventileren, led-verlichting, regenwater gebruiken, natuurlijke materialen gebruiken en duurzame schoonmaakmiddelen, verf, meubels en decoratie gebruiken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je je huis en tuin zo duurzaam mogelijk kunt maken. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om je eigen creativiteit en innovatie te gebruiken. Het belangrijkste is dat je begint met kleine stappen, die je geleidelijk kunt uitbreiden en verbeteren. Zo kun je samen met je gezin een duurzame levensstijl ontwikkelen en onderhouden.

We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd en gemotiveerd om je huis en tuin zo duurzaam mogelijk te maken.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.