dynamische-energieprijs.nl

MENU

Duurzaamheid

Wist je dat?

 1. Op steeds meer momenten in Nederland het stroomverbruik al 100% door zon- en windenergie wordt geleverd. Alle fossiele energiecentrales staan dan uit:
  • Stroom is dan ook het goedkoopst op de energiebeurs,
  • Zodra de fossiele energiecentrales weer veel (extra) moeten produceren – bij veel vraag & weinig wind en zon – dan is stroom het duurst op de energiebeurs,
  • Netbeheerders hebben het steeds lastiger door de zogenaamde eendcurveย die nu ontstaat.
 2. Je verbruikt nog steeds fossiele energie, zelfs als je een overschot aan zonnepanelen hebt. Dit kan zelfs nog heel veel fossiele energie zijn, wanneer je vooral energie verbruikt zodra de zon niet schijnt!
ย 
De oplossing!
Verschuif je verbruik zoveel mogelijk naar de momenten dat de zon schijnt of de wind waait: dan verbruik je veel minder CO2 en verlaag je flink je energierekening โ‚ฌ.
verhoog je duurzaamheid met een dynamische energieprijs

Monitoren duurzaamheid

Wil je meer inzicht in het effect van het slim sturen van je energieverbruik?

Met behulp van het volledig gratis open-source platform Home Assistant is het eenvoudig mogelijk om snel inzicht te krijgen in:
 1. Het actuele % groene energie op het Nederlandse elektriciteitsnet
 2. De actuele stroomprijs op de energiebeurs
 3. De volledige energiedistributie in je huis:
  • Ingekochte energie:
   • Kwh
   • CO2-%
  • Opgewekte zonne-energie:
   • Kwh
   • 0% CO2
  • Zelfverbruikte energie (kwh)
  • Teruggeleverde energie (kwh)
 4. De totale duurzaamheid van je energieverbruik:
  • % Zelfverbruikte zonne-energie
  • Zelfvoorzienings%
  • % Werkelijke NL groene energie

Productie & Verbruik

Meer duurzaamheid - productie en verbruik bij een dynamische energieprijs

Distributie & Duurzaamheid

Meer duurzaamheid - energiedistributie bij een dynamische energieprijs

Actuele โ‚ฌ & Duurzaamheid

Meer duurzaamheid - fossiele brandstof % bij een dynamische energieprijs

Zelfverbruik & Duurzaamheid

Meer duurzaamheid - zelfvoorzieningsquota en eigen verbruik bij een dynamische energieprijs

Hoe kun je dit zelf eenvoudig instellen in Home Assistant?

Benodigdheden

Home Assistant Energy Management

 1. Gebruik nu Home Assistant Energy Management, dit is te vinden onder: Instellingen > Dashboards > Energie.
 2. Stel daarbij het volgende in:
  • Netverbruik: […. consumption] – Tibber of Frank Energie,
  • Teruglevering: […. production] – Tibber of Frank Energie,
  • CO2-voetafdruk van het net: [CO2 Signal],
  • Zonnepanelen: [….. Energy production] – Omvormer.
 3. Eventueel kun je dit (later) ook nog uitbreiden met het monitoren van je thuisbatterijopslag, gas- en/of waterverbruik.
 4. Je kunt ook nog individuele apparaten toevoegen om te monitoren zoals bijvoorbeeld slimme stekkers.

Heb je alles ingesteld?

Ga dan in je hoofdmenu naar “Energie”. Je ziet dan meteen al het hele dashboard verschijnen! Je kunt ook je eigen dashboard nog uitbreiden met de data die je ontvangt van je energieleverancier en CO2-signal.

Vanaf nu kun je de effecten van het slim sturen van je energieverbruik direct terugzien: het groene energie % stijgt en je energiekosten dalen!

Bekijk de uitleg over duurzaamheid in 2 video's

Duurzame stroom = goedkope stroom

Welk deel van je opgewekte energie gebruik je zelf?

Huishouden

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig of eenvoudig via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung kan het zelfs volledig automatisch.

Slim laden elektrische auto

Laad je elektrische auto automatisch op voor spotprijzen. Zo bespaar je simpel flink op de laadkosten van je elektrische auto, ook als je zonnepanelen hebt. De slimme laadapp garandeert altijd een voldoende volle accu en je bespaart vaak minimaal 40% per laadbeurt. Je kunt zelfs steeds vaker automatisch geld verdienen met het laden van je auto tijdens negatieve energieprijzen!

Slim verwarmen

Verlaag je verwarmingskosten door de warmte in je huis slimmer te regelen. De slimme algoritmes in de Tibber-app regelen automatisch de warmte in je huis op basis van de weersvoorspellingen en de actuele stroomprijs.

(Warmte)batterij / boiler

Verwarm je warmtepomp-boiler wanneer de stroomprijs het laagst is. Of in de toekomst: laad je thuisbatterij op bij de laagste stroomprijzen

Aquarium

Een aquarium is vaak een echte stroomvreter. Met behulp van een slimme stekker kun je de verwarming van je aquarium aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven). Je bespaart dan eenvoudig veel energiekosten.

Vijverpomp

Ook een vijverpomp verbruikt relatief veel stroom en hoeft vaak niet de hele dag aan te staan. Met behulp van een slimme stekker kun je de vijverpomp aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven).

Accu elektrische fiets

Een accu van een elektrische fiets verbruikt relatief veel stroom. Met behulp van een slimme stekker kun je hem automatisch opladen tijdens de laagste energietarieven. Je bespaart dan eenvoudig oplaadkosten.

Slim stroom handelen

Met slim stroom handelen verdien je extra dankzij de prijsschommelingen op de EPEX- รฉn onbalansmarkt met je elektrische auto, thuisbatterij, zonnepanelen en warmtepomp!

Energie­management

Energiemanagement met slimme functies

Hieronder vind je 4 niveaus van slimme functies, met uitleg hoe je kunt profiteren van lage uurprijzen. Vooral met slim laden van een elektrische auto is op een gebruiksvriendelijke manier enorm veel voordeel te behalen (zowel voor je portemonnee als het klimaat).

Je kan zelf kiezen en proberen tot welk niveau je wilt gaan: probeer altijd eerst niveau 1 en 2. Wanneer je nog meer voordeel uit je dynamisch energiecontract wilt halen en een beetje of zeer handig bent met automatisering, dan kun je ook doorgaan naar niveau 3 of zelfs 4.

1. STANDAARD

WASSEN, DROGEN & AIRCO

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig, via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Of bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung soms al volledig automatisch.

2. SLIM LADEN

autoladen voor een spotprijs

Laad je auto op de goedkoopste en groenste momenten, soms zelfs bij negatieve stroomprijzen.ย Je app zorgt er automatisch voor dat je auto altijd voldoende opgeladen is voor een instelbaar aantal kilometers.

3. GEAVANCEERD

HOMEY APP (GRATIS)

Homey is een gebruikersvriendelijke app voor consumenten die goed integreert met Tibber en Frank Energie. Stel zelf slimme regels in voor energieintensieve apparaten op basis van de uurprijzen, bijvoorbeeld: de pomp van je vijver, je warmtepompboiler en meer…

4. EXPERT

HOME ASSISTANT (GRATIS)

Home Assistant is een geavanceerd platform voor experts die hun energiehuishouding maximaal willen optimaliseren. Voor Home Assistant bestaan ook integraties met Tibber en Frank Energie.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.