dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Hoe het elektriciteitsnet in Friesland is ontstaan en hoe jij er slim mee om kunt gaan

Elektriciteit is een belangrijke voorziening voor ons allemaal. We gebruiken het voor veel dingen, zoals licht, warmte, koeling, communicatie, vermaak en vervoer. Maar weet jij hoe het elektriciteitsnet in Friesland is ontstaan en hoe het zich ontwikkelt in de toekomst?

In dit artikel vertel ik je over de geschiedenis, de huidige uitdagingen en de mogelijke oplossingen voor het elektriciteitsnet in Friesland. Ook geef ik je tips hoe jij zelf kunt helpen om het elektriciteitsnet te verbeteren door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract, slim ladenslim verwarmen en smart home. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een groenere toekomst.

elektriciteitsnet friesland

De geschiedenis van het elektriciteitsnet in Friesland

Het elektriciteitsnet in Friesland heeft een relatief korte maar interessante geschiedenis, die begon in 1915 met de oprichting van PGEM (Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij). PGEM was een elektriciteitsbedrijf dat door de Rijksoverheid werd opgericht om elektriciteit te leveren aan de provincies Gelderland en Friesland. PGEM bouwde en beheerde elektriciteitscentrales en legde elektriciteitsleidingen aan om stroom te transporteren naar de gebruikers.

In de jaren 1920 kwam er een omslag in het gebruik van gas. Gas werd steeds meer gebruikt voor verlichting, verwarming en koken, waardoor de vraag naar elektriciteit afnam. PGEM moest zich aanpassen aan deze verandering en begon ook gas te produceren en te distribueren. In de jaren 1930 brak de economische crisis uit, die ook gevolgen had voor het elektriciteitsbedrijf. PGEM moest bezuinigen en investeren in efficiëntere technieken. Zo werd er overgeschakeld van gelijkstroom naar wisselstroom, waardoor er minder verlies was bij het transport van stroom over lange afstanden. In de jaren 1940 werd Nederland bezet door nazi-Duitsland, die ook het elektriciteitsnet in handen kreeg. PGEM moest zich schikken naar de bevelen van de bezetter, die vooral geïnteresseerd was in de levering van stroom aan de oorlogsindustrie. Veel elektriciteitscentrales werden gebombardeerd of gesaboteerd door het verzet, waardoor er regelmatig stroomuitval was.

Na de bevrijding in 1945 moest het elektriciteitsnet weer worden opgebouwd en gemoderniseerd. PGEM kreeg steeds meer concurrentie van andere energiebedrijven, die ook stroom wilden leveren aan Friesland. In 1958 fuseerde PGEM met IJsselcentrale (IJsselmij), een ander groot elektriciteitsbedrijf in de regio. In de jaren 1960 en 1970 groeide de vraag naar elektriciteit enorm door de economische groei, de bevolkingstoename en de welvaartsstijging. PGEM en IJsselmij bouwden nieuwe elektriciteitscentrales om aan deze vraag te voldoen, waaronder kolencentrales, gascentrales en zelfs een kerncentrale in Dodewaard.

In de jaren 1980 en 1990 kwam er meer aandacht voor het milieu en de duurzaamheid van energie. PGEM en IJsselmij begonnen te investeren in alternatieve energiebronnen, zoals windenergie, zonne-energie en biomassa. Friesland was een geschikte locatie voor deze vormen van energieopwekking, omdat er veel ruimte en wind was. In 1999 fuseerden PGEM en IJsselmij met EDON, een ander groot energiebedrijf in het noorden en oosten van Nederland. De nieuwe naam werd Essent, een van de grootste energieleveranciers van Nederland. Essent bleef zich richten op het leveren van elektriciteit, gas en warmte aan consumenten en bedrijven in Friesland en andere provincies.
In 2009 werd Essent overgenomen door het Duitse energiebedrijf RWE, dat later werd omgedoopt tot Innogy. Essent bleef wel als merknaam bestaan in Nederland. In 2016 werd het elektriciteitsnetwerk van Essent afgesplitst en overgedragen aan een nieuwe netbeheerder: Enexis. Enexis is nu verantwoordelijk voor het aanleggen, onderhouden en beheren van het elektriciteitsnet in Friesland en andere provincies.

Voordeligst én bestbeoordeeld
elektriciteitsnet friesland tibber

Mathijs Vm
Mathijs Vm
11 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik ben heel blij met Tibber, de nieuwe app is functioneel en mooi, prijzen zijn eerlijk en klantenservice goed! Ik ben overgestapt nadat mijn vorige leverancier met een verkapte boete kwam voor mijn zonnepanelen. Dan liever de dynamische eerlijke prijs betalen en ontvangen . Met de code onkg4mas krijg je (en ook ik) 50€ shoptegoed in de tibber store wanneer je een contract afsluit!:)
Kees Hoogendijk
Kees Hoogendijk
9 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Top. Goede app en flink geld terug van de zonnepanelen.
Edwin Dor
Edwin Dor
2 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Wij zijn erg tevreden met Tibber voor het leveren van onze stroom. Vaak bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo’n 10ct/kWh of minder. Afgelopen maanden kregen we regelmatig zelfs geld toe. Wij zijn tevreden klanten bij Tibber. De afgelopen maanden zitten we gemiddeld op 22ct, een stuk lager dan de vaste en variabele contracten bij andere leveranciers. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Als je bij aanmelden de code y2xiucsi opgeeft, krijgen we beide 50 euro tegoed om te besteden in de Tibber Shop.
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
1 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: yqi76o71
Edwin de Bruijn
Edwin de Bruijn
28 Juni 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Tibber maakt besparen een sport. Wij zijn ontzettend tevreden met Tibber. Regelmatig bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo'n 10ct/kWh. Afgelopen zomer kregen we regelmatig zelfs geld toe. Deze maand zitten we gemiddeld op 9ct voor gebruik en 18ct voor terugleveren. Gunstiger dan bij salderen via een variabel of vast contract dus. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Wil je ook besparen? Als je bij aanmelden code nmeebqkr gebruikt, krijgen we beiden 50 euro tegoed voor de Tibber Shop.

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service

De huidige uitdagingen van het elektriciteitsnet in Friesland

Het elektriciteitsnet in Friesland staat voor grote uitdagingen in de 21e eeuw. De energietransitie, de overgang naar een hernieuwbare en klimaatneutrale energievoorziening, heeft grote gevolgen voor het elektriciteitsnet. Zo moet het elektriciteitsnet in hoog tempo fors uitgebreid en aangepast worden om de volgende ontwikkelingen mogelijk te maken:

 • De toename van duurzame energieproductie, vooral door zonnepanelen en windmolens, die afhankelijk zijn van het weer en dus variabel zijn in hun aanbod. Dit leidt tot een onbalans tussen vraag en aanbod, die opgevangen moet worden door opslag, flexibilisering of transport van energie.
 • De toename van elektrisch vervoer, zoals elektrische auto’s en bussen, die extra vraag naar stroom creëren en ook als opslag kunnen dienen. Dit vereist meer laadpalen en slimme laadsystemen die rekening houden met de beschikbaarheid en de prijs van stroom.
  De toename van elektrificatie in de gebouwde omgeving, zoals warmtepompen, zonneboilers en inductiekookplaten, die gas vervangen door stroom voor verwarming, koeling en koken. Dit zorgt voor een hoger stroomverbruik en een ander verbruikspatroon gedurende de dag en het jaar.
 • De toename van digitalisering en smart home-toepassingen, zoals slimme thermostaten, verlichting, apparaten en meters, die meer data genereren en verwerken en ook kunnen reageren op de stroomprijs en het netbeheer.

Deze ontwikkelingen stellen hoge eisen aan het elektriciteitsnet in Friesland, dat nu al te kampen heeft met capaciteitsgebrek op sommige plaatsen. Dit wordt ook wel transportschaarste of netcongestie genoemd. Het betekent dat er geen ruimte meer is op het net om nieuwe grootverbruikers aan te sluiten of om meer duurzame energie te transporteren. Dit kan leiden tot vertragingen of afwijzingen van nieuwe projecten, hogere kosten voor netverzwaring of -uitbreiding, of zelfs tot afschakeling of afregeling van bestaande aansluitingen.

De mogelijke oplossingen voor het elektriciteitsnet in Friesland

Om de uitdagingen van het elektriciteitsnet in Friesland aan te gaan, zijn er verschillende mogelijke oplossingen. Deze oplossingen kunnen worden ingedeeld in drie categorieën: netversterking, netuitbreiding en netflexibilisering.

 • Netversterking: Dit betekent dat het bestaande elektriciteitsnet wordt verbeterd en verzwaard, zodat het meer stroom kan transporteren en verdelen. Dit kan bijvoorbeeld door het vervangen of aanleggen van dikkere kabels, het plaatsen van extra transformatoren of het bouwen van nieuwe onderstations.
 • Netuitbreiding: Dit betekent dat er nieuwe elektriciteitsnetten worden aangelegd, zodat er meer ruimte is voor nieuwe aansluitingen en duurzame energieprojecten. Dit kan bijvoorbeeld door het verbinden van regionale netten met landelijke of internationale netten, of door het creëren van lokale of micro-netten die los kunnen opereren van het hoofdnet.
 • Netflexibilisering: Dit betekent dat het elektriciteitsnet slimmer en flexibeler wordt gemaakt, zodat het beter kan inspelen op de variatie in vraag en aanbod. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van slimme meters, apparaten en systemen die kunnen reageren op de stroomprijs en het netbeheer, of door het stimuleren van energieopslag, -uitwisseling of -besparing bij consumenten en producenten.

Deze oplossingen zijn niet los van elkaar te zien, maar moeten in samenhang worden toegepast om een optimaal resultaat te bereiken. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten, de baten, de haalbaarheid en de acceptatie van deze oplossingen. Niet elke oplossing is geschikt voor elke situatie of locatie. Daarom is er maatwerk nodig om de beste oplossing te vinden voor elke specifieke case.

Hoe kun jij helpen om het elektriciteitsnet in Friesland te verbeteren?

Als consument of producent van elektriciteit kun jij ook een bijdrage leveren aan het verbeteren van het elektriciteitsnet in Friesland. Je kunt dit doen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract, slim laden, slim verwarmen en smart home. Hiermee kun je niet alleen geld besparen, maar ook de duurzaamheid verhogen en het net ontlasten. Hoe werkt dat?

 • Een dynamisch energiecontract: Dit is een energiecontract waarbij de stroomprijs afhankelijk is van de marktprijs, die varieert met de vraag en het aanbod. Als er veel aanbod is van duurzame energie, zoals op een zonnige of winderige dag, dan is de stroomprijs laag. Als er weinig aanbod is, zoals op een bewolkte of windstille dag, dan is de stroomprijs hoog. Met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van de lage stroomprijzen door je stroomverbruik te verplaatsen naar die momenten. Zo kun je bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser of droger aanzetten als de stroom goedkoop is. Of je kunt je overtollige stroom terugleveren aan het net als de stroom duur is. Zo kun je geld besparen en tegelijkertijd duurzamer omgaan met energie.
 • Slim laden en slim verwarmen: Dit zijn systemen die ervoor zorgen dat je elektrische auto of je warmtepomp zo efficiënt mogelijk wordt opgeladen of verwarmd. Ze houden rekening met je persoonlijke voorkeuren, zoals je vertrek- of aankomsttijd, je comfortniveau of je budget. Maar ze houden ook rekening met de beschikbaarheid en de prijs van stroom op het net. Zo kunnen ze bepalen wanneer het beste moment is om je auto op te laden of je huis te verwarmen. Zo kun je voorkomen dat je onnodig veel stroom verbruikt als het net overbelast is of als de stroom duur is. Zo kun je geld besparen en tegelijkertijd het net ontlasten.
 • Smart home-toepassingen: Dit zijn slimme apparaten en systemen die je huis comfortabeler, veiliger en energiezuiniger maken. Ze kunnen bijvoorbeeld je verlichting, verwarming, koeling, ventilatie, beveiliging of entertainment regelen. Maar ze kunnen ook communiceren met het net en reageren op de stroomprijs en het netbeheer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld je verlichting dimmen, je verwarming lager zetten of je apparaten uitschakelen als het net overbelast is of als de stroom duur is. Zo kun je geld besparen en tegelijkertijd het net ondersteunen.
  Met deze oplossingen kun je dus zelf een rol spelen in de energietransitie en het elektriciteitsnet in Friesland verbeteren. Je hoeft hiervoor niet veel moeite te doen, want de systemen werken volledig automatisch en houden rekening met jouw wensen en behoeften. Je kunt zelf kiezen welke oplossingen je wilt gebruiken en hoeveel je wilt besparen of bijdragen. Het enige wat je nodig hebt, is een slimme meter, een internetverbinding en een geschikte energieleverancier of -dienstverlener.

Conclusie

Het elektriciteitsnet in Friesland heeft een relatief korte maar boeiende geschiedenis, die begon in 1915 met de oprichting van PGEM. Sindsdien heeft het elektriciteitsnet zich voortdurend ontwikkeld en aangepast aan de veranderende vraag, aanbod en technologie van elektriciteit. Nu staat het elektriciteitsnet voor grote uitdagingen door de energietransitie, die vraagt om een hernieuwbare en klimaatneutrale energievoorziening. Om deze uitdagingen aan te gaan, zijn er verschillende mogelijke oplossingen, zoals netversterking, netuitbreiding en netflexibilisering. Maar ook jij kunt een bijdrage leveren door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract, slim laden, slim verwarmen en smart home. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar ook de duurzaamheid verhogen en het net verbeteren.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.