dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

De geschiedenis en de toekomst van het elektriciteitsnet in Noord-Brabant

Het elektriciteitsnet in Noord-Brabant heeft een lange en interessante geschiedenis. Het begon allemaal in 1899, toen de eerste energiecentrale in Tilburg werd gebouwd. Deze centrale leverde stroom aan de textielfabrieken en de straatverlichting in de stad. Later werden er meer centrales gebouwd in andere steden, zoals Eindhoven, Breda en Den Bosch. Zo ontstond er een regionaal elektriciteitsnetwerk dat de industrie, de landbouw en de huishoudens van stroom voorzag.

Hoe is het elektriciteitsnet in Noord-Brabant ontstaan?

De eerste energiecentrale in Tilburg was een initiatief van de textielbaron J. A. Diepen. Hij wilde zijn fabrieken voorzien van elektrische verlichting en machines om de productie te verhogen. Hij liet een stoommachine installeren die een dynamo aandreef. De dynamo produceerde gelijkstroom die via koperen draden naar de fabrieken en de straatlantaarns werd geleid. De centrale had een vermogen van 200 kilowatt en kon 800 lampen van stroom voorzien.

De centrale was een groot succes en trok de aandacht van andere ondernemers en gemeenten in Noord-Brabant. Al snel werden er meer centrales gebouwd in Eindhoven, Breda, Den Bosch, Helmond, Roosendaal en Oss. Deze centrales leverden niet alleen stroom aan de industrie, maar ook aan de landbouw, de spoorwegen, de tramlijnen en de huishoudens. Zo ontstond er een netwerk van lokale en regionale elektriciteitsbedrijven die met elkaar concurreerden of samenwerkten.

In 1915 werd de eerste hoogspanningslijn aangelegd tussen Tilburg en Eindhoven. Deze lijn verbond de centrales van Diepen en Philips en maakte het mogelijk om stroom uit te wisselen of te leveren aan andere gebieden. In 1922 werd de Provinciale Noordbrabantsche Electriciteits-Maatschappij (PNEM) opgericht om het elektriciteitsnet in Noord-Brabant te coördineren en te beheren. De PNEM nam de meeste lokale en regionale elektriciteitsbedrijven over en zorgde voor een uniforme tariefstructuur en leveringsvoorwaarden.

elektriciteitsnet noord-brabant

Hoe werkt het elektriciteitsnet in Noord-Brabant nu?

Het elektriciteitsnet in Noord-Brabant bestaat nu uit drie niveaus: het landelijke hoogspanningsnet, het regionale middenspanningsnet en het lokale laagspanningsnet. Het hoogspanningsnet wordt beheerd door TenneT, de landelijke netbeheerder. Het middenspanningsnet wordt beheerd door Enexis Netbeheer, de regionale netbeheerder. Het laagspanningsnet wordt beheerd door verschillende lokale netbeheerders, zoals Brabant Water of Endinet.

Het elektriciteitsnet in Noord-Brabant wordt gevoed door verschillende energiebronnen, zoals gas-, kolen- of biomassa-centrales, kerncentrales, waterkrachtcentrales, windparken of zonneparken. Deze energiebronnen leveren wisselstroom die via transformatoren wordt omgezet naar verschillende spanningsniveaus. De hoogste spanning is 380 kilovolt (kV), die wordt gebruikt voor het transport van grote hoeveelheden stroom over lange afstanden. De laagste spanning is 230 volt (V), die wordt gebruikt voor het verbruik van stroom door apparaten of lampen.

Het elektriciteitsnet in Noord-Brabant is verbonden met het elektriciteitsnet van andere provincies, landen of continenten via koppelingen of interconnectoren. Zo kan er stroom worden geïmporteerd of geëxporteerd, afhankelijk van de vraag en het aanbod. Het elektriciteitsnet in Noord-Brabant maakt deel uit van het Europese elektriciteitsnet, dat wordt gesynchroniseerd op een frequentie van 50 hertz (Hz).

Wat zijn de huidige uitdagingen van het elektriciteitsnet in Noord-Brabant?

Het elektriciteitsnet in Noord-Brabant staat nu voor grote uitdagingen. Door de groeiende vraag naar elektriciteit, de opkomst van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens, en de veranderingen in het klimaat, is het netwerk niet meer in staat om aan alle behoeften te voldoen. Het netwerk is vol en kan geen nieuwe aansluitingen meer aanbieden aan bedrijven of particulieren die zelf energie willen opwekken of gebruiken. Dit leidt tot problemen zoals overbelasting, storingen en hogere kosten.

Een van de grootste uitdagingen is het balanceren van de vraag en het aanbod van elektriciteit. De vraag naar elektriciteit varieert gedurende de dag, de week, het seizoen of het jaar. De vraag is bijvoorbeeld hoger tijdens de ochtend- of avondspits, op werkdagen, in de winter of tijdens speciale gebeurtenissen. Het aanbod van elektriciteit varieert ook, vooral door de invloed van het weer op de productie van zonne- of windenergie. Het aanbod is bijvoorbeeld hoger tijdens zonnige of winderige dagen, maar lager tijdens bewolkte of windstille dagen.

Het balanceren van de vraag en het aanbod van elektriciteit is essentieel om de stabiliteit en de kwaliteit van het netwerk te garanderen. Als er te veel of te weinig stroom wordt geproduceerd of verbruikt, kan dit leiden tot een verstoring van de frequentie of de spanning van het netwerk. Dit kan weer leiden tot schade aan apparaten, machines of infrastructuur, of zelfs tot een black-out of een stroomstoring.

Om het balanceren van de vraag en het aanbod van elektriciteit te vergemakkelijken, worden er verschillende maatregelen genomen, zoals:

 • Het bouwen of sluiten van energiecentrales om het productievermogen te vergroten of te verkleinen.
 • Het aanleggen of verbeteren van hoogspanningslijnen of interconnectoren om het transportvermogen te vergroten of te verkleinen.
 • Het opslaan of afgeven van overtollige of tekortige stroom in batterijen, waterreservoirs, waterstofinstallaties of andere opslagsystemen.
 • Het regelen of afschakelen van grote verbruikers of producenten van stroom, zoals fabrieken, kantoren, winkels, scholen, ziekenhuizen of elektrische voertuigen.
 • Het stimuleren of ontmoedigen van kleine verbruikers of producenten van stroom, zoals huishoudens, boerderijen, zonnepanelen of windmolens.

Een andere grote uitdaging is het verminderen van de verschillen tussen de steden en de landelijke gebieden in Noord-Brabant. In de steden is er meer vraag naar elektriciteit, maar ook meer mogelijkheden om energie te besparen of te delen. In de landelijke gebieden is er minder vraag naar elektriciteit, maar ook minder mogelijkheden om energie op te wekken of te transporteren. Dit zorgt voor ongelijkheid en inefficiëntie in het elektriciteitsnet.

Om de verschillen tussen de steden en de landelijke gebieden in Noord-Brabant te verkleinen, worden er verschillende maatregelen genomen, zoals:

 • Het stimuleren of subsidiëren van energiebesparing of -efficiëntie in de steden, bijvoorbeeld door isolatie, led-verlichting, warmtepompen of slimme meters.
 • Het stimuleren of subsidiëren van energieopwekking of -distributie in de landelijke gebieden, bijvoorbeeld door zonnepanelen, windmolens, biogas
 • Het stimuleren of subsidiëren van energiedeling of -uitwisseling in de steden en de landelijke gebieden, bijvoorbeeld door lokale energiecoöperaties, microgrids, peer-to-peer handel of virtuele energiecentrales.
Voordeligst én bestbeoordeeld
elektriciteitsnet noord-brabant tibber

Mathijs Vm
Mathijs Vm
11 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik ben heel blij met Tibber, de nieuwe app is functioneel en mooi, prijzen zijn eerlijk en klantenservice goed! Ik ben overgestapt nadat mijn vorige leverancier met een verkapte boete kwam voor mijn zonnepanelen. Dan liever de dynamische eerlijke prijs betalen en ontvangen . Met de code onkg4mas krijg je (en ook ik) 50€ shoptegoed in de tibber store wanneer je een contract afsluit!:)
Kees Hoogendijk
Kees Hoogendijk
9 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Top. Goede app en flink geld terug van de zonnepanelen.
Edwin Dor
Edwin Dor
2 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Wij zijn erg tevreden met Tibber voor het leveren van onze stroom. Vaak bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo’n 10ct/kWh of minder. Afgelopen maanden kregen we regelmatig zelfs geld toe. Wij zijn tevreden klanten bij Tibber. De afgelopen maanden zitten we gemiddeld op 22ct, een stuk lager dan de vaste en variabele contracten bij andere leveranciers. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Als je bij aanmelden de code y2xiucsi opgeeft, krijgen we beide 50 euro tegoed om te besteden in de Tibber Shop.
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
1 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: yqi76o71
Edwin de Bruijn
Edwin de Bruijn
28 Juni 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Tibber maakt besparen een sport. Wij zijn ontzettend tevreden met Tibber. Regelmatig bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo'n 10ct/kWh. Afgelopen zomer kregen we regelmatig zelfs geld toe. Deze maand zitten we gemiddeld op 9ct voor gebruik en 18ct voor terugleveren. Gunstiger dan bij salderen via een variabel of vast contract dus. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Wil je ook besparen? Als je bij aanmelden code nmeebqkr gebruikt, krijgen we beiden 50 euro tegoed voor de Tibber Shop.

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service

Hoe kun jij zelf helpen om het elektriciteitsnet in Noord-Brabant te verbeteren?

Jij kunt zelf een bijdrage leveren aan het verbeteren van het elektriciteitsnet in Noord-Brabant. Door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract, slim laden, slim verwarmen en smart home, kun je je energieverbruik aanpassen aan de beschikbaarheid en de prijs van elektriciteit. Zo kun je geld besparen, duurzamer leven en het netwerk ontlasten.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij je betaalt voor de werkelijke prijs van elektriciteit op het moment dat je het gebruikt. Deze prijs varieert afhankelijk van de vraag en het aanbod op de markt. Als er veel vraag is naar elektriciteit, bijvoorbeeld tijdens de spitsuren of op koude dagen, is de prijs hoger. Als er veel aanbod is van elektriciteit, bijvoorbeeld door veel zon of wind, is de prijs lager. Door je energieverbruik te verplaatsen naar de momenten dat de prijs laag is, kun je geld besparen en het netwerk helpen.

Een dynamisch energiecontract heeft een aantal voordelen, zoals:

 • Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten of abonnementen.
 • Je profiteert van de lage prijzen als er veel duurzame energie beschikbaar is.
 • Je draagt bij aan een betere balans tussen vraag en aanbod op de energiemarkt.
 • Je stimuleert de ontwikkeling van meer duurzame energiebronnen.

Een dynamisch energiecontract heeft ook een aantal nadelen, zoals:

 • Je moet je energieverbruik goed in de gaten houden en plannen, anders kun je meer betalen dan verwacht.
 • Je moet beschikken over een slimme meter of een app die je inzicht geeft in je verbruik en de actuele prijs.
 • Je moet bereid zijn om je gedrag aan te passen aan de prijssignalen.

 

Wat is slim laden en slim verwarmen?

Slim laden en slim verwarmen zijn manieren om je elektrische apparaten, zoals je auto of je verwarming, zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Door deze apparaten aan te sluiten op een slimme meter of een app, kun je ze automatisch laten laden of verwarmen wanneer de prijs van elektriciteit laag is of wanneer er veel duurzame energie beschikbaar is. Zo kun je je comfort behouden, geld besparen en het netwerk helpen.

Slim laden en slim verwarmen hebben een aantal voordelen, zoals:

 • Je maakt optimaal gebruik van je elektrische apparaten, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.
 • Je vermindert je CO2-uitstoot door meer gebruik te maken van groene stroom.
 • Je verlaagt je energierekening door minder te betalen voor je stroom.
 • Je helpt het netwerk om pieken en dalen in de vraag en het aanbod op te vangen.

 

Wat is smart home?

Smart home is een manier om je huis zo slim mogelijk te maken. Door gebruik te maken van sensoren, schakelaars, thermostaten en andere apparaten die met elkaar communiceren via internet, kun je je huis op afstand bedienen of automatiseren. Zo kun je je verlichting, ventilatie, beveiliging en andere functies van je huis optimaliseren voor je gemak, veiligheid en energiebesparing.

Smart home heeft een aantal voordelen, zoals:

 • Je kunt je huis aanpassen aan je wensen, voorkeuren of routines, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.
 • Je kunt je huis monitoren en beheren via je smartphone, tablet of computer, waar je ook bent.
 • Je kunt je huis veiliger en comfortabeler maken, bijvoorbeeld door bewegingsmelders, rookmelders of slimme sloten.
 • Je kunt je huis energiezuiniger maken, bijvoorbeeld door slimme verlichting, verwarming of koeling.

 

Hoe kun jij profiteren van een dynamisch energiecontract, slim laden en slim verwarmen en smart home?

Door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract, slim laden en slim verwarmen en smart home, kun jij profiteren van een aantal voordelen, zoals:

 • Je kunt geld besparen op je energierekening door minder te betalen voor je stroom of door minder stroom te verbruiken.
 • Je kunt duurzamer leven door meer gebruik te maken van groene stroom of door minder CO2 uit te stoten.
 • Je kunt het elektriciteitsnet in Noord-Brabant helpen door het netwerk te ontlasten of te ondersteunen.

Om optimaal te profiteren van deze voordelen, kun je een aantal tips volgen, zoals:

 • Vergelijk de verschillende aanbieders en contracten van dynamische energieprijzen en kies de beste optie voor jouw situatie en behoeften.
 • Installeer een slimme meter of een app die je inzicht geeft in je verbruik en de actuele prijs van elektriciteit en die je helpt om je verbruik te plannen of te regelen.
 • Sluit je elektrische apparaten aan op een slimme meter of een app die ze automatisch kan laten laden of verwarmen wanneer de prijs laag is of wanneer er veel duurzame energie beschikbaar is.
 • Schaf slimme apparaten en systemen aan die je huis kunnen bedienen of automatiseren op basis van je wensen, voorkeuren of routines.
 • Zorg voor een goede internetverbinding en beveiliging van je slimme apparaten en systemen en houd ze up-to-date.

 

Conclusie

Het elektriciteitsnet in Noord-Brabant heeft een lange en interessante geschiedenis. Het begon met de eerste energiecentrale in Tilburg in 1899 en groeide uit tot een regionaal netwerk dat de industrie, de landbouw en de huishoudens van stroom voorzag. Het elektriciteitsnet in Noord-Brabant staat nu voor grote uitdagingen. Door de groeiende vraag naar elektriciteit, de opkomst van duurzame energiebronnen en de veranderingen in het klimaat, is het netwerk niet meer in staat om aan alle behoeften te voldoen. Het netwerk is vol en kan geen nieuwe aansluitingen meer aanbieden. Er zijn ook grote verschillen tussen de steden en de landelijke gebieden in Noord-Brabant.

Jij kunt zelf helpen om het elektriciteitsnet in Noord-Brabant te verbeteren. Door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract, slim laden, slim verwarmen en smart home, kun je je energieverbruik aanpassen aan de beschikbaarheid en de prijs van elektriciteit. Zo kun je geld besparen, duurzamer leven en het netwerk ontlasten. Je kunt ook profiteren van meer comfort, veiligheid en gemak in je huis. Door deze technologieën te gebruiken, kun jij zelf een verschil maken voor het elektriciteitsnet in Noord-Brabant.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.