dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Het elektriciteitsnet in Noord-Holland: verleden, heden en toekomst

Noord-Holland is een provincie met een rijke geschiedenis op het gebied van elektriciteit. Al in 1899 werd de eerste stroomcentrale in Noord-Holland gebouwd, de Centrale Hemweg in Amsterdam. Deze centrale leverde stroom aan de gemeentelijke tram, de straatverlichting en de industrie. In de loop der jaren kwamen er meer centrales bij, die vooral op kolen, gas en olie draaiden.

Tegenwoordig is het elektriciteitsnet in Noord-Holland veel complexer en diverser geworden. Er zijn meer dan 600.000 huishoudens en bedrijven aangesloten op het net, die samen zo’n 15 terawattuur (TWh) per jaar verbruiken. Daarnaast wordt er steeds meer duurzame energie opgewekt, vooral met zonnepanelen en windmolens. Deze energiebronnen leveren samen zo’n 3 TWh per jaar op.

electriciteitsnet noord-holland

De groeiende vraag naar en het aanbod van elektriciteit stellen het elektriciteitsnet voor grote uitdagingen. Het net moet namelijk zorgen voor een betrouwbare, veilige en betaalbare levering van stroom, ongeacht de weersomstandigheden, het tijdstip of de locatie. Maar het net heeft zijn maximale capaciteit bereikt op verschillende plekken in de provincie, waardoor er knelpunten ontstaan. Dit betekent dat er niet genoeg ruimte is om nieuwe aansluitingen te realiseren of om meer duurzame energie terug te leveren aan het net.

Om deze problemen op te lossen, werkt de provincie samen met de netbeheerder Liander en andere betrokken partijen aan verschillende oplossingen. Zo wordt er geïnvesteerd in de uitbreiding en versterking van het elektriciteitsnet, door bijvoorbeeld nieuwe verdeelstations te bouwen of bestaande stations te verzwaren. Ook wordt er gekeken naar slimme energieoplossingen, waarbij efficiënt of beperkt gebruik wordt gemaakt van het elektriciteitsnet. Dit kan bijvoorbeeld door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, door energie op te slaan of door lokaal energie uit te wisselen.

Een van de slimme energieoplossingen die kan helpen om het elektriciteitsnet te ontlasten en te verduurzamen is slim laden van elektrische auto’s. Slim laden betekent dat het opladen van je elektrische auto wordt gestuurd op basis van de dynamische energieprijs, het aanbod van groene stroom of de belasting van het stroomnet. Het oplaadvermogen wordt aangepast aan de wensen van de gebruiker en het stroomaanbod. Zo kun je een auto duurzamer en voordeliger laden.

Wat zijn dynamische energieprijzen?

Dynamische energieprijzen zijn prijzen voor stroom en gas die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. De stroomprijzen kunnen van uur tot uur variëren en de gasprijzen worden per dag vastgesteld. De energietarieven zijn dus pas een dag van tevoren bekend.

Dynamische energietarieven worden beïnvloed door het weer, bijvoorbeeld door de zon en de wind. Als er veel zon of wind is, is er een hoge beschikbaarheid van elektriciteit, waardoor de prijs lager is. Soms kan de stroomprijs zelfs gratis of negatief worden. Dat betekent dat je geld toe krijgt als je stroom verbruikt of teruglevert. Dynamische energietarieven worden ook beïnvloed door vraag en aanbod. Als er veel vraag is naar stroom of gas, bijvoorbeeld tijdens koude winterdagen of piekuren in de avond, dan is de prijs hoger. Als er weinig vraag is, bijvoorbeeld tijdens warme zomerdagen of daluren in de nacht, dan is de prijs lager.

Met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van de dynamische energieprijzen. Je betaalt dan de prijs die de energieleverancier zelf ook betaalt om het in te kopen. Er is ook geen vaste looptijd voor een dynamisch energiecontract. Je kunt dus altijd overstappen naar een andere leverancier of een ander contract.

Voordeligst én bestbeoordeeld
elektriciteitsnet noord-holland tibber

Mathijs Vm
Mathijs Vm
11 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik ben heel blij met Tibber, de nieuwe app is functioneel en mooi, prijzen zijn eerlijk en klantenservice goed! Ik ben overgestapt nadat mijn vorige leverancier met een verkapte boete kwam voor mijn zonnepanelen. Dan liever de dynamische eerlijke prijs betalen en ontvangen . Met de code onkg4mas krijg je (en ook ik) 50€ shoptegoed in de tibber store wanneer je een contract afsluit!:)
Kees Hoogendijk
Kees Hoogendijk
9 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Top. Goede app en flink geld terug van de zonnepanelen.
Edwin Dor
Edwin Dor
2 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Wij zijn erg tevreden met Tibber voor het leveren van onze stroom. Vaak bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo’n 10ct/kWh of minder. Afgelopen maanden kregen we regelmatig zelfs geld toe. Wij zijn tevreden klanten bij Tibber. De afgelopen maanden zitten we gemiddeld op 22ct, een stuk lager dan de vaste en variabele contracten bij andere leveranciers. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Als je bij aanmelden de code y2xiucsi opgeeft, krijgen we beide 50 euro tegoed om te besteden in de Tibber Shop.
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
1 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: yqi76o71
Edwin de Bruijn
Edwin de Bruijn
28 Juni 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Tibber maakt besparen een sport. Wij zijn ontzettend tevreden met Tibber. Regelmatig bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo'n 10ct/kWh. Afgelopen zomer kregen we regelmatig zelfs geld toe. Deze maand zitten we gemiddeld op 9ct voor gebruik en 18ct voor terugleveren. Gunstiger dan bij salderen via een variabel of vast contract dus. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Wil je ook besparen? Als je bij aanmelden code nmeebqkr gebruikt, krijgen we beiden 50 euro tegoed voor de Tibber Shop.

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service

Hoe werkt slim laden met een dynamisch energiecontract?

Slim laden met een dynamisch energiecontract is een manier om je elektrische auto op te laden wanneer de stroom het groenst en het goedkoopst is. Je hebt hiervoor een slimme laadapp nodig, die verbonden is met het internet en met je energieleverancier.

Met een slimme laadapp kun je instellen hoe laat je je auto weer nodig hebt en hoe vol de accu moet zijn. De laadapp zorgt er dan voor dat je auto automatisch begint en stopt met laden op basis van de dynamische energieprijs, het aanbod van groene stroom of de belasting van het stroomnet.

Zo kun je bijvoorbeeld je auto ’s avonds aansluiten en aangeven dat je de volgende ochtend om 8 uur wilt vertrekken met een volle accu. De laadapp zal dan wachten tot de stroomprijs laag is, bijvoorbeeld in de nacht, en dan beginnen met laden. Als er veel groene stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld door zon of wind, zal de laadapp daar ook gebruik van maken. Als het stroomnet overbelast is, bijvoorbeeld door veel vraag, zal de laadapp het laden tijdelijk verminderen of onderbreken. Wekken je zonnepanelen veel op? Dan houdt de laadapp hier ook rekening mee!

Door slim te laden met een dynamisch energiecontract kun je dus besparen op je laadkosten en bijdragen aan een duurzamer energienet.

Wat zijn de voordelen van slim laden in Noord-Holland?

Slim laden in Noord-Holland heeft verschillende voordelen voor zowel de elektrische rijder als voor de provincie. Door slim te laden kun je:

  • Geld besparen op je laadkosten door gebruik te maken van de dynamische energieprijzen
  • Groener rijden door gebruik te maken van duurzame energiebronnen zoals zon en wind
  • Het elektriciteitsnet ontlasten door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen
  • Meer ruimte creëren voor nieuwe aansluitingen en duurzame projecten
  • De transitie naar een klimaatneutrale provincie versnellen

Het positieve effect van slim laden in Noord-Holland kan ook verschillen per regio. In de steden in Noord-Holland, zoals Amsterdam, Haarlem en Alkmaar, is er meer vraag naar elektriciteit dan in de landelijke gebieden. Daarom zijn er in de steden meer knelpunten op het elektriciteitsnet en meer behoefte aan slimme energieoplossingen. Slim laden kan hier helpen om pieken en dalen in het stroomverbruik te verminderen en om meer elektrische auto’s te kunnen opladen zonder het net te overbelasten.

In de Kop van Noord-Holland, zoals Den Helder, Schagen en Texel, is er meer aanbod van duurzame energie dan in de rest van de provincie. Dit komt door de vele windmolens en zonneparken die hier staan. Slim laden kan hier helpen om deze groene stroom optimaal te benutten en om overschotten op te slaan of terug te leveren aan het net. Zo kan slim laden bijdragen aan een circulaire economie waarin lokaal geproduceerde energie lokaal wordt verbruikt.

Hoe kun je beginnen met slim laden in Noord-Holland?

Als je wilt beginnen met slim laden in Noord-Holland, heb je een aantal dingen nodig:

  • Een elektrische auto of laadpaal die geschikt is voor slim laden – dit zijn gelukkig bijna alle modellen
  • Een dynamisch energiecontract bij een energieleverancier die dit aanbiedt

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.