dynamische-energieprijs.nl

MENU

Het elektriciteitsnet in Utrecht: verleden, heden en toekomst

Utrecht is een provincie met een lange traditie op het gebied van elektriciteit. Al in 1903 werd de eerste stroomcentrale in Utrecht gebouwd, de Centrale Lage Weide in Utrecht. Deze centrale leverde stroom aan de stad Utrecht, de spoorwegen en de industrie. In de loop der jaren kwamen er meer centrales bij, zoals de Centrale Houten in 1918, de Centrale Amersfoort in 1928 en de Centrale Rijnhuizen in 1960. Deze centrales draaiden vooral op kolen, gas en olie.

Tegenwoordig is het elektriciteitsnet in Utrecht veel geavanceerder en gevarieerder geworden. Er zijn meer dan 700.000 huishoudens en bedrijven aangesloten op het net, die samen zo’n 12 terawattuur (TWh) per jaar verbruiken. Daarnaast wordt er steeds meer duurzame energie opgewekt, vooral met zonnepanelen en windmolens. In 2020 had Utrecht een totale capaciteit van 900 megawatt (MW) aan zonne-energie en 300 MW aan windenergie. Deze energiebronnen leveren samen zo’n 2 TWh per jaar op.

elektriciteitsnet utrecht

De groeiende vraag naar en het aanbod van elektriciteit stellen het elektriciteitsnet voor grote uitdagingen. Het net moet namelijk zorgen voor een betrouwbare, veilige en betaalbare levering van stroom, ongeacht de weersomstandigheden, het tijdstip of de locatie. Maar het net heeft zijn maximale capaciteit bereikt op verschillende plekken in de provincie, waardoor er knelpunten ontstaan. Dit betekent dat er niet genoeg ruimte is om nieuwe aansluitingen te realiseren of om meer duurzame energie terug te leveren aan het net.

Om deze problemen op te lossen, werkt de provincie samen met de netbeheerder Stedin en andere betrokken partijen aan verschillende oplossingen. Zo wordt er geïnvesteerd in de uitbreiding en versterking van het elektriciteitsnet, door bijvoorbeeld nieuwe verdeelstations te bouwen of bestaande stations te verzwaren. Ook wordt er gekeken naar slimme energieoplossingen, waarbij efficiënt of beperkt gebruik wordt gemaakt van het elektriciteitsnet. Dit kan bijvoorbeeld door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, door energie op te slaan of door lokaal energie uit te wisselen.

Een van de slimme energieoplossingen die kan helpen om het elektriciteitsnet te ontlasten en te verduurzamen is slim laden van elektrische auto’s. Slim laden betekent dat het opladen van je elektrische auto wordt gestuurd op basis van de dynamische energieprijs, het aanbod van groene stroom of de belasting van het stroomnet. Het oplaadvermogen wordt aangepast aan de wensen van de gebruiker en het stroomaanbod. Zo kun je een auto duurzamer en voordeliger laden.

Wat zijn dynamische energieprijzen?

Dynamische energieprijzen zijn prijzen voor stroom en gas die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. De stroomprijzen kunnen van uur tot uur variëren en de gasprijzen worden per dag vastgesteld. De energietarieven zijn dus pas een dag van tevoren bekend.

Dynamische energietarieven worden beïnvloed door het weer, bijvoorbeeld door de zon en de wind. Als er veel zon of wind is, is er een hoge beschikbaarheid van elektriciteit, waardoor de prijs lager is. Soms kan de stroomprijs zelfs gratis of negatief worden. Dat betekent dat je geld toe krijgt als je stroom verbruikt of teruglevert.

Dynamische energietarieven worden ook beïnvloed door vraag en aanbod. Als er veel vraag is naar stroom of gas, bijvoorbeeld tijdens koude winterdagen of piekuren in de avond, dan is de prijs hoger. Als er weinig vraag is, bijvoorbeeld tijdens warme zomerdagen of daluren in de nacht, dan is de prijs lager.

Met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van de dynamische energieprijzen. Je betaalt dan de prijs die de energieleverancier zelf ook betaalt om het in te kopen. Er is ook geen vaste looptijd voor een dynamisch energiecontract. Je kunt dus altijd overstappen naar een andere leverancier of een ander contract.

Uitstekend beoordeeld!

elektriciteitsnet utrecht tibber

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service

 

Hoe werkt slim laden met een dynamisch energiecontract?

Slim laden met een dynamisch energiecontract is een manier om je elektrische auto op te laden wanneer de stroom het groenst en het goedkoopst is. Je hebt hiervoor een slimme laadapp nodig, die verbonden is met het internet en met je energieleverancier.

Met een slimme laadapp kun je instellen hoe laat je je auto weer nodig hebt en hoe vol de accu moet zijn. De laadapp zorgt er dan voor dat je auto automatisch begint en stopt met laden op basis van de dynamische energieprijs, het aanbod van groene stroom of de belasting van het stroomnet.

Zo kun je bijvoorbeeld je auto ’s avonds aansluiten en aangeven dat je de volgende ochtend om 8 uur wilt vertrekken met een volle accu. De laadapp zal dan wachten tot de stroomprijs laag is, bijvoorbeeld in de nacht, en dan beginnen met laden. Als er veel groene stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld door zon of wind, zal de laadapp daar ook gebruik van maken. Als het stroomnet overbelast is, bijvoorbeeld door veel vraag, zal de laadapp het laden tijdelijk verminderen of onderbreken.

Door slim te laden met een dynamisch energiecontract kun je dus besparen op je laadkosten en bijdragen aan een duurzamer energienet.

Wat zijn de voordelen van slim laden in Utrecht?

Slim laden in Utrecht heeft verschillende voordelen voor zowel de elektrische rijder als voor de provincie. Door slim te laden kun je:

  • Geld besparen op je laadkosten door gebruik te maken van de dynamische energieprijzen
  • Groener rijden door gebruik te maken van duurzame energiebronnen zoals zon en wind
  • Het elektriciteitsnet ontlasten door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen
  • Meer ruimte creëren voor nieuwe aansluitingen en duurzame projecten
  • De transitie naar een klimaatneutrale provincie versnellen

Slim laden in Utrecht kan ook verschillen per regio. In het westen van Utrecht, zoals in Utrecht-stad, Nieuwegein en Woerden, is er meer vraag naar elektriciteit dan in het oosten van Utrecht, zoals in Amersfoort, Veenendaal en Rhenen. Daarom zijn er in het westen meer knelpunten op het elektriciteitsnet en meer behoefte aan slimme energieoplossingen. Slim laden kan hier helpen om pieken en dalen in het stroomverbruik te verminderen en om meer elektrische auto’s te kunnen opladen zonder het net te overbelasten.

In het oosten van Utrecht, zoals in Amersfoort, Veenendaal en Rhenen, is er meer aanbod van duurzame energie dan in het westen van Utrecht, zoals in Utrecht-stad, Nieuwegein en Woerden. Dit komt door de vele windmolens en zonneparken die hier staan. Slim laden kan hier helpen om deze groene stroom optimaal te benutten en om overschotten op te slaan of terug te leveren aan het net.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.