dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Waarom is een dynamisch energiecontract ideaal voor studenten?

Als student wil je natuurlijk zo veel mogelijk geld overhouden voor leuke dingen. Maar hoe doe je dat als je ook nog eens een hoge energierekening hebt? Een slimme manier om te besparen op je energiekosten is het kiezen voor een dynamisch energiecontract. Dit is een contractvorm waarbij de tarieven voor stroom ieder uur en voor gas iedere dag anders zijn. De tarieven zijn altijd een dag van te voren bekend.

Een andere naam voor een dynamisch energiecontract is flexibel energiecontract. Het dynamische tarief wordt bepaald op de spotmarkt, de prijzen veranderen daar elke dag. Je betaalt bij energieleveranciers van dynamische energietarieven de prijs die zij zelf ook betalen om het in te kopen. Er is ook geen vaste looptijd voor een dynamisch energiecontract.

student energiecontract

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Om gebruik te kunnen maken van een dynamisch energiecontract, heb je een slimme meter nodig. Dit is een digitale meter die je energieverbruik elk kwartier doorgeeft aan je energieleverancier. Zo kun je precies zien hoeveel stroom en gas je verbruikt hebt en tegen welke prijs.

Een dynamische energieprijs is extra voordelig voor mensen die flexibel zijn in hun energieverbruik en bereid zijn om hun apparaten aan te passen aan de prijssignalen. Dit betekent dat je kunt profiteren van de lage prijzen op bepaalde momenten: in de nacht, maar ook bijna elke dag tussen 10:00 en 17:00. Als het hard waait en de zon volop schijnt zijn de prijzen steeds vaker zelfs negatief: je krijgt dan betaald voor je energieverbruik! Een dynamische energieprijs kan ook bijdragen aan een duurzamer energiesysteem, omdat het de consumenten stimuleert om meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen wanneer deze beschikbaar zijn.

Voordeligst én bestbeoordeeld
energiecontract voor studenten tibber
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
19 April 2024
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: 08tdsvyn
Michel de Ligt
Michel de Ligt
16 April 2024
Mooie en duidelijke app, als ook nog het gas verbruik wordt toegevoegd is het nog beter.
J Somers
J Somers
15 April 2024
Een paar maanden bij Tibber en er komt veel informatie via de app . Bevalt tot nu prima
Neil Terwisscha
Neil Terwisscha
13 April 2024
Goede app van de beste energieleverancier van Nederland
Ana Grosso
Ana Grosso
12 April 2024
I love tibber! I’ve been saving sooo much money by using energy when the price is cheaper. Very happy to have switched to tibber :)

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service
Bereken je maandbedrag bij Tibber »

Waarom past een dynamisch energiecontract bij de leefstijl van een student?

Een dynamisch energiecontract past goed bij de leefstijl van een student om verschillende redenen.

Ten eerste kunnen studenten veel geld besparen door hun verbruik aan te passen aan de marktprijs. Door bijvoorbeeld de wasmachine, vaatwasser of droger aan te zetten als de prijzen laag zijn, kun je flink besparen op je energierekening. 

Ten tweede hebben studenten vaak geen vaste baan van 9 tot 5 en geen gezinsritme, waardoor ze meer flexibel zijn in hun verbruik. Ze kunnen bijvoorbeeld profiteren van de volgende prijspatronen:

  • 10:00 – 17:00: De dynamische energieprijs is dan vaak laag tot zeer laag, soms zelfs negatief: er wordt minder energie verbruikt dan in de ochtend en er is maximaal zonlicht. Studenten kunnen in deze periode juist meer stroom gebruiken, bijvoorbeeld door de wasmachine te laten draaien, hun laptop, telefoon of tablet op te laden, hun huiswerk te maken of te gamen.
  • 21:00 – 06:00 laag: energieverbruik neemt flink af, maar er is geen zonlicht. Studenten kunnen in deze periode weer meer stroom gebruiken, bijvoorbeeld door een film te kijken, muziek te luisteren of te feesten.
  • In het weekend en op feestdagen is de prijs gemiddeld nog lager: er is minder vraag naar energie vanuit de industrie en de kantoren. Studenten kunnen in deze periode extra besparen.
  • Op dagen met veel wind èn veel zon is de prijs zeer laag of zelfs negatief: er is veel aanbod van duurzame energie en weinig vraag. Studenten kunnen in deze periode extra profiteren.

Ten derde vinden studenten het vaak leuk om te experimenteren met nieuwe dingen. Met een dynamische energieprijs kunnen ze hun eigen energiebeheer optimaliseren, door bijvoorbeeld gebruik te maken van slimme apparaten, apps of algoritmes. Zo kunnen ze hun energieverbruik monitoren, analyseren en voorspellen, en zo de beste beslissingen nemen.

Conclusie

Een dynamisch energiecontract is een innovatieve manier om je energierekening te verlagen en je energieverbruik te verduurzamen. Het is erg populair bij studenten, die veel kunnen besparen, profiteren en experimenteren met de mogelijkheden die een dynamisch energiecontract biedt.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.