dynamische-energieprijs.nl

MENU

Energiemarkten

Wat zijn energiemarkten?

De energienetwerken van de Europese Unie-landen zijn met elkaar verbonden, wat betekent dat de energiemarkten voor elektriciteit en gas Europese markten zijn. Dit zorgt ervoor dat vraag en aanbod van elektriciteit en gas uit heel Europa samenkomen.

Dit opent de mogelijkheid voor energieleveranciers en energiebedrijven om met elkaar te concurreren op deze Europese energiemarkten. Het resultaat is dat consumenten toegang hebben tot betaalbare energie, zelfs als de productie in hun eigen land niet voldoende is om aan de vraag te voldoen.

Energiemarkten zijn plaatsen waar vraag en aanbod van energie samenkomen en de prijs van energie wordt bepaald. Dit heeft invloed op je energierekening, naast andere kosten. Als er veel energie beschikbaar is en er weinig vraag is, wordt de prijs lager.

Maar als er minder energie beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat er minder wind is voor windenergie, of als landen minder energie produceren, stijgen de prijzen. Energieleveranciers kopen vaak grote hoeveelheden energie, dus ze weten vrij goed hoeveel ze gemiddeld moeten betalen. Dit is hoe de energietarieven worden vastgesteld door energieleveranciers.

Er zijn verschillende soorten energiemarkten, zoals de termijnmarkt, de dagmarkt en de onbalansmarkt voor elektriciteit, energiemarktplaatsen en de termijnmarkt en de dagmarkt voor gas. Hieronder wordt uitgelegd wat elk van deze markten inhoudt.

energiemarkten

Lange termijn energiemarkt elektriciteit

ICE ENDEX

De ICE ENDEX is de markt voor de lange termijn. Hier sluiten twee partijen contracten af om elektriciteit in de toekomst te leveren.

Energieleveranciers kopen elektriciteit vaak een jaar, kwartaal of maand van tevoren. Ze spreken de prijs van tevoren af, dit noemen we “future-contracten”.

Gedurende de dag worden de vraag en het aanbod van elektriciteit genoteerd, samen met de meest recente transactieprijs. Aan het eind van de dag wordt er een eindnotering gepubliceerd voor elk mogelijk product, dit heet “Einde dag” of “End Of Day” (EOD).

Op basis van deze dagwaarde gaan de twee handelspartijen verplichtingen met elkaar aan: de ene partij moet leveren en de andere partij moet afnemen.

Dag energiemarkt elektriciteit

EPEXSPOT en Intraday

Dit is de markt voor de korte termijn. Op de EPEXSPOT, ook wel de spotmarkt genoemd, kun je elektriciteit kopen voor de volgende dag. Dit is handig als er meer elektriciteit wordt gebruikt dan verwacht, maar het nog redelijk voorspelbaar is.

De prijzen worden één dag van tevoren vastgesteld voor elk uur van de volgende dag. Op de dag zelf, tot aan het moment van levering, kan dit nog worden aangepast op de zogenaamde Intraday-markt.

Dynamisch energiecontract

In een dynamisch energiecontract worden de energieprijzen bepaald op de EPEXSPOT. Op deze markt worden elektriciteit en gas een dag van tevoren gekocht, gebaseerd op de verwachte vraag en aanbod. De prijzen voor elektriciteit veranderen elk uur, terwijl de prijzen voor gas dagelijks fluctueren.

Voordeligst én bestbeoordeeld
energiemarkten tibber
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
19 April 2024
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: 08tdsvyn
Michel de Ligt
Michel de Ligt
16 April 2024
Mooie en duidelijke app, als ook nog het gas verbruik wordt toegevoegd is het nog beter.
J Somers
J Somers
15 April 2024
Een paar maanden bij Tibber en er komt veel informatie via de app . Bevalt tot nu prima
Neil Terwisscha
Neil Terwisscha
13 April 2024
Goede app van de beste energieleverancier van Nederland
Ana Grosso
Ana Grosso
12 April 2024
I love tibber! I’ve been saving sooo much money by using energy when the price is cheaper. Very happy to have switched to tibber :)

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service
Bereken je maandbedrag bij Tibber »

Kwartier energiemarkt elektriciteit

Onbalans: tekorten en overschotten

Op de onbalans-energiemarkt wordt elke 15 minuten afgerekend voor eventuele afwijkingen tussen voorspellingen en daadwerkelijke energie-inzet, ongeacht of deze op de ICE ENDEX, EPEXSPOT of Intraday-markt is ingekocht. Deze afwijkingen worden automatisch meegenomen op deze markt.

Bijvoorbeeld, als er plotseling weinig wind is, stijgt tijdelijk de prijs op deze markt. Als de zon onverwacht tevoorschijn komt, daalt de prijs. Dit geldt ook voor situaties waarin er onverwacht meer of minder vraag is naar elektriciteit op een bepaald moment van de dag.

TenneT, de nationale netbeheerder, zorgt ervoor dat het energienet in balans blijft door gebruik te maken van gereguleerde regelcapaciteit. De kosten van deze regelcapaciteit en hoe deze wordt ingezet (omhoog of omlaag aanpassen) bepalen de onbalansprijs voor elk kwartier.

Lokale en duurzame elektriciteit

Energiemarktplaats

Een energiemarktplaats is een volledig geautomatiseerd online platform waar mensen die groene energie opwekken en mensen die groene energie willen afnemen elkaar ontmoeten. Zo’n platform is ontworpen als een oplossing voor de uitdagingen die komen kijken bij de overgang naar duurzame energie.

De aangeboden energie op dit platform is afkomstig van lokale, duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie. Dit betekent dat de elektriciteit die je krijgt, echt groen is. Als er echter geen duurzame energie beschikbaar is, zal het platform automatisch conventionele (grijze) stroom van de reguliere energiemarkt leveren, zodat je altijd elektriciteit hebt.

Wat dit platform ook doet, is duidelijk maken hoe groen of grijs je stroomverbruik is. Met deze informatie kun je samenwerken om je gebruik van groene energie te vergroten.

Lange termijn energiemarkt gas

Title Transfer Facility

De Title Transfer Facility (TTF) is een virtuele marktplaats waar je gas kunt kopen. In Nederland zijn veel nationale en internationale partijen actief in de gassector, zoals gasproducenten, gasopslagbedrijven, netbeheerders en gasdistributiebedrijven.

De TTF fungeert als een ontmoetingsplaats waar mensen die gas willen verkopen en mensen die gas willen kopen elkaar kunnen vinden. Het helpt ook bij de financiële afhandeling van deze transacties.

Op de TTF-termijnmarkt kopen energieleveranciers gas voor de toekomst. Net als bij elektriciteit is er een marktplaats voor toekomstige contracten voor gas. Hier worden prijzen vastgesteld voor vaste termijnen, zoals een maand, kwartaal of jaar. Dit betekent dat er een vaste prijs wordt afgesproken voor een bepaalde periode in de toekomst, bijvoorbeeld een maand over een jaar.

Lange termijn energiemarkt gas

Title Transfer Facility – day ahead

Op de TTF Day Ahead-markt volg je de dagelijkse marktprijs, wat betekent dat de prijs elke dag kan variëren. Omdat de TTF Day Ahead-prijs dagelijks verandert, is er minder zekerheid over de prijs op voorhand. Op deze markt wordt gaslevering voor de volgende dag verhandeld tegen de ‘day-ahead’-prijzen, wat betekent dat je de prijs kent voor levering op de volgende dag, maar dat deze prijs elke dag kan schommelen op basis van vraag en aanbod.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.