dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Hoe bespaar je op je energierekening met bifaciale glas-glaszonnepanelen op een natuurleien dak?

Wil je graag je energierekening verlagen en heb je een natuurleien dak? Dan is de slimme combinatie van bifaciale glas-glaszonnepanelen op een natuurleien dak iets voor jou! Natuurleien weerkaatsen veel zonlicht waardoor je 30% meer energie kunt opwekken met bifaciale zonnepanelen. In dit artikel leggen we je uit hoe deze innovatieve oplossing werkt en welke voordelen het biedt. Lees snel verder en ontdek hoe je kunt besparen op je energiekosten!

natuurleien dak met bifaciale glas/glas-zonnepanelen

Wat zijn bifaciale glas-glaszonnepanelen?

Bifaciale glas-glaszonnepanelen zijn zonnepanelen die aan beide zijden licht kunnen omzetten in elektriciteit. Dit betekent dat ze niet alleen profiteren van het directe zonlicht dat op de voorkant valt, maar ook van het gereflecteerde en diffuse licht dat op de achterkant schijnt. Hierdoor kunnen ze meer energie opwekken dan traditionele zonnepanelen die maar één kant hebben.

Bifaciale glas-glaszonnepanelen zijn ook duurzamer en betrouwbaarder dan andere soorten zonnepanelen. Ze hebben namelijk geen metalen frame of folie aan de achterkant, waardoor ze minder gevoelig zijn voor vocht, vuil, corrosie en brand. Bovendien hebben ze een hogere levensduur en een lagere degradatie.

Degradatie van zonnepanelen is het verschijnsel dat de prestaties van zonnepanelen in de loop van de tijd afnemen. Dit komt door verschillende factoren, zoals blootstelling aan zonlicht, vochtigheid, temperatuur, hagel, microcracks, enz. Degradatie kan leiden tot een lagere opbrengst en rendement van zonnepanelen.

Glas-glas zonnepanelen zijn een type zonnepanelen waarbij de zonnecellen ingesloten zijn tussen twee lagen glas, in plaats van een laag glas en een laag kunststof. Dit zorgt voor een betere bescherming van de zonnecellen tegen externe invloeden en een langere levensduur van de panelen. Glas-glas zonnepanelen kunnen gemiddeld 25% meer opwekken dan glas-folie zonnepanelen over een periode van 30 jaar. Dit komt doordat glas-glas zonnepanelen na 30 jaar nog ongeveer 87% van hun oorspronkelijke vermogen behouden en nog jaren kunnen meegaan terwijl de degradatie langzaam blijft verlopen, terwijl glas-folie zonnepanelen slechts ongeveer 80% behouden en de degradatie aan het einde van de levensduur steeds sneller verloopt.

Wat is een natuurleien dak?

Een natuurleien dak is een dak dat bedekt is met natuurlijke leistenen. Dit zijn dunne platen van metamorf gesteente die al eeuwenlang gebruikt worden als dakbedekking. Natuurleien hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals een lange levensduur, een hoge brandwerendheid, een goede isolatie en een mooie uitstraling.

Een natuurleien dak is ook ideaal voor het plaatsen van bifaciale zonnepanelen. Dat komt omdat natuurleien een hoge albedo-waarde hebben, wat betekent dat ze veel zonlicht reflecteren. Albedo is de mate waarin een oppervlak licht weerkaatst. Een wit oppervlak heeft een albedo van 1, terwijl een zwart oppervlak een albedo van 0 heeft. Natuurleien hebben een albedo van ongeveer 0,4, terwijl traditionele dakpannen een albedo van ongeveer 0,2 hebben. Dit betekent dat natuurleien meer licht terugkaatsen naar de bifaciale zonnepanelen, waardoor ze meer elektriciteit kunnen genereren.

Voordeligst én bestbeoordeeld
bifaciale glas-glaszonnepanelen op een natuurleien dak tibber
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
19 April 2024
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: 08tdsvyn
Michel de Ligt
Michel de Ligt
16 April 2024
Mooie en duidelijke app, als ook nog het gas verbruik wordt toegevoegd is het nog beter.
J Somers
J Somers
15 April 2024
Een paar maanden bij Tibber en er komt veel informatie via de app . Bevalt tot nu prima
Neil Terwisscha
Neil Terwisscha
13 April 2024
Goede app van de beste energieleverancier van Nederland
Ana Grosso
Ana Grosso
12 April 2024
I love tibber! I’ve been saving sooo much money by using energy when the price is cheaper. Very happy to have switched to tibber :)

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service
Bereken je maandbedrag bij Tibber »

Hoe werkt de slimme combinatie van bifaciale glas-glaszonnepanelen en natuurleien?

De slimme combinatie van bifaciale glas-glaszonnepanelen en natuurleien werkt als volgt:

  • De bifaciale zonnepanelen worden op het dak geplaatst in een oost-west-opstelling. Dit wil zeggen dat een deel van de panelen naar het oosten gericht is en een deel naar het westen, voor een gemiddeld huishouden is 1/3 op het oosten en 2/3 op het westen een goed uitgangspunt. Zo kunnen ze meer direct zonlicht opvangen in de ochtend en avond, wanneer de stroomprijs meestal hoger is dan rond het middaguur. Bovendien ontvangen ze ook meer diffuus licht gedurende de dag, omdat ze minder schaduw hebben dan zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn.
  • De bifaciale zonnepanelen wekken elektriciteit op uit het licht dat op beide zijden valt. Het licht dat op de voorkant valt, komt rechtstreeks van de zon. Het licht dat op de achterkant valt, komt van de reflectie van de natuurleien. Zo kunnen de panelen tot 30% meer energie produceren dan gewone zonnepanelen.
  • De elektriciteit die de bifaciale zonnepanelen midden op de dag opwekken en je niet altijd direct kan verbruiken, kun je bijvoorbeeld wel gebruiken om het water in de warmtepompboiler te verwarmen. Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt om zo je sanitair water te verwarmen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke boiler en vormt een prima alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen. Je kan het zien als een warmtebatterij, het is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor een elektrische batterij.
  • De warmtepompboiler kan ook gekoppeld worden aan een dynamisch energiecontract. Dit is een contractvorm waarbij de tarieven voor stroom en gas ieder uur en iedere dag anders zijn. De tarieven zijn gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkt, waar vraag en aanbod de prijs bepalen. Een dynamisch energiecontract heeft geen vaste looptijd en geen winstmarge voor de leverancier. De consument betaalt dus precies wat de leverancier betaalt om de energie in te kopen. Zo kan je profiteren van de fluctuerende stroomprijzen door je verbruik en teruglevering aan te passen.

Wat zijn de voordelen van deze slimme combinatie?

De slimme combinatie van bifaciale glas-glaszonnepanelen op een natuurleien dak in combinatie met een warmtepompboiler en een dynamisch energiecontract levert je heel wat voordelen op, zoals:

  • Een hogere energieopbrengst: je kunt meer elektriciteit opwekken uit het zonlicht dankzij de bifaciale zonnepanelen en de natuurleien. Je kunt ook meer warm water produceren met minder elektriciteit dankzij de warmtepompboiler.
  • Een lagere energierekening: je kunt besparen op je energiekosten door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Je kunt ook minder afhankelijk worden van het net door je eigen elektriciteit en warm water te produceren.
  • Een beter milieu: je kunt je CO2-uitstoot verminderen door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Je kunt ook bijdragen aan de energietransitie door mee te doen aan de vraagsturing van het net.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.