dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Waarom worden dynamische energiecontracten ook de norm in Nederland?

Dynamische energieprijzen zijn geen nieuw fenomeen. In veel landen zijn ze al langer gebruikelijk dan vaste energiecontracten: meer dan 80% van de huishoudens heeft een dynamisch energiecontract. Denk bijvoorbeeld aan Scandinavië, Finland, Arizona, en Australië. In deze landen hebben huishoudens al jarenlang de mogelijkheid om te kiezen voor een dynamische energieprijs, en zijn ze er erg enthousiast over. Ze ervaren de voordelen van lagere energiekosten, meer flexibiliteit, en meer duurzaamheid. Ze maken ook gebruik van slimme apparaten, zoals thermostaten, wasmachines, en batterijen, die automatisch reageren op de stroomprijzen, en zo het stroomverbruik en -productie optimaliseren.

In Nederland zijn dynamische energieprijzen nog relatief nieuw, maar ze worden steeds populairder. Steeds meer energieleveranciers bieden dynamische energieprijzen aan, en steeds meer huishoudens kiezen ervoor. Vooral zonnepanelenbezitters zien de voordelen van een dynamisch energiecontract, omdat ze zo meer kunnen besparen en verdienen met hun zonnepanelen. Want met een dynamisch energiecontract ben je niet meer afhankelijk van een subsidie, maar van de markt. En de markt beloont degenen die slim omgaan met hun stroom.

Dynamische energieprijzen zijn de toekomst voor zonnepanelenbezitters, en voor iedereen die wil profiteren van de lage stroomprijzen dankzij zonnepanelen en windturbines.

dynamische energie wordt de nieuwe norm in Nederland

Waarom dynamische energiecontracten de toekomst zijn voor zonnepanelenbezitters

De salderingsregeling, die zonnepanelenbezitters in staat stelt om de stroom die ze opwekken en terugleveren aan het net te verrekenen met hun eigen verbruik, zou in 2025 worden afgebouwd. Maar dat plan is nu van de baan. De 1e kamer heeft besloten om de salderingsregeling te handhaven. Dit lijkt goed nieuws voor zonnepanelenbezitters, die zo langer kunnen profiteren van een gunstige regeling. Maar het brengt ook complicaties met zich mee, zowel voor de energiemarkt als voor de energietransitie. In dit artikel leggen we uit waarom de salderingsregeling niet meer houdbaar is, waarom energieleveranciers steeds vaker terugleverkosten gaan rekenen, en waarom dynamische energieprijzen een beter alternatief zijn voor zonnepanelenbezitters.

Wat is er mis met de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een stimuleringsmaatregel die bedoeld is om de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Door de stroom die je teruglevert aan het net te verrekenen met je eigen verbruik, betaal je minder energiebelasting en btw. Zo kun je je investering in zonnepanelen sneller terugverdienen. Maar de salderingsregeling heeft ook nadelen. Ten eerste is het een dure regeling voor de overheid, die zo minder belastinginkomsten ontvangt. Ten tweede is het een oneerlijke regeling voor de mensen die geen zonnepanelen hebben, die zo meer belasting moeten betalen om de kosten van het netwerk te dekken. Ten derde is het een inefficiënte regeling voor het energiesysteem, die geen rekening houdt met de vraag en het aanbod van stroom op het net.

De salderingsregeling zorgt er namelijk voor dat zonnepanelenbezitters geen prikkel hebben om hun stroomverbruik af te stemmen op de beschikbaarheid van duurzame energie. Ze kunnen immers altijd tegen hetzelfde tarief stroom terugleveren of afnemen. Dit leidt tot een mismatch tussen vraag en aanbod, die steeds groter wordt naarmate er meer zonnepanelen worden geïnstalleerd. Op zonnige dagen kan er een overschot aan stroom ontstaan, waardoor de stroomprijzen dalen of zelfs negatief worden. Op bewolkte of windstille dagen kan er juist een tekort aan stroom ontstaan, waardoor de stroomprijzen stijgen of er extra fossiele centrales moeten worden ingeschakeld. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de stabiliteit van het net.

Voordeligst én bestbeoordeeld

Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
19 April 2024
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: 08tdsvyn
Michel de Ligt
Michel de Ligt
16 April 2024
Mooie en duidelijke app, als ook nog het gas verbruik wordt toegevoegd is het nog beter.
J Somers
J Somers
15 April 2024
Een paar maanden bij Tibber en er komt veel informatie via de app . Bevalt tot nu prima
Neil Terwisscha
Neil Terwisscha
13 April 2024
Goede app van de beste energieleverancier van Nederland
Ana Grosso
Ana Grosso
12 April 2024
I love tibber! I’ve been saving sooo much money by using energy when the price is cheaper. Very happy to have switched to tibber :)

Profiteer van negatieve stroomprijzen met de meest innovatieve, voordeligste én bestbeoordeelde energieleverancier van Nederland!

Waarom zijn dynamische energiecontracten aantrekkelijker dan vaste energiecontracten?

Dynamische energieprijzen zijn niet alleen een manier om de mismatch tussen vraag en aanbod op te lossen, maar ook een manier om meer te besparen op je energierekening. Uit onderzoek blijkt dat dynamische energiecontracten gemiddeld goedkoper zijn dan vaste energiecontracten, omdat je kunt profiteren van de lage stroomprijzen die regelmatig voorkomen. Bovendien kun je met een dynamische energieprijs meer invloed uitoefenen op je energiekosten, door je stroomverbruik en -productie aan te passen aan de stroomprijzen. Zo kun je je energierekening optimaliseren, en meer waarde halen uit je zonnepanelen.

Dynamische energieprijzen zijn ook een manier om meer betrokken te raken bij de energietransitie. Met een dynamische energieprijs word je je meer bewust van de herkomst en de waarde van je stroom, en kun je actief bijdragen aan een duurzamer energiesysteem. Je kunt bijvoorbeeld je stroomverbruik verschuiven naar de momenten dat er meer duurzame energie beschikbaar is, of je stroom delen met je buren of je lokale energiecoöperatie. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen.

Wil je ook dynamische energieprijzen proberen?

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.