dynamische-energieprijs.nl

MENU

Opgewekte stroom zelf gebruiken

Verhoog je eigen gebruik van zonne-energie

Er zijn steeds meer ontwikkelingen die het belangrijk maken om je opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken:

 1. Problemen met terugleveren op het energienetwerk
 2. Introductie van terugleverheffingen
 3. Toekomstige afbouw van de salderingsregeling
 
Daarnaast verminder je de CO2-uitstoot (klimaatverandering) en het gebruik van gas (afhankelijkheid van andere landen) doordat fossiele centrales deze energie niet hoeven te leveren op de momenten dat de zon niet schijnt, wanneer je bijvoorbeeld je auto ’s avonds laat opladen of de wasmachine aanzet als de zon al onder is.
meer opgewekte stroom zelf gebruiken dankzij een dynamische energieprijs

Hoe verhoog je je "eigen gebruik" maximaal in slechts 5 stappen?

1. Zorg voor inzicht

gebruik bijvoorbeeld een voordelige P1-meter en app van HomeWizard om inzicht te krijgen in het echte gebruik van je zonnepanelen. Je ziet dan ook de uren in de dag waarop je meestal veel teruglevert: dit zijn de momenten waarop je je huishoudelijke apparaten zoveel mogelijk wilt gebruiken en elektrische auto het beste kan opladen.

2. Plan je huishoudelijke apparaten

 • Doe dit zoveel mogelijk op de tijden dat je zonnepanelen maximaal energie opwekken
 • Gebruik hiervoor de startuitstel op je wasmachine, vaatwasser en wasdroger
 • Sommige nieuwere modellen zijn al geschikt om dit volledig automatisch voor je te doen, via bijvoorbeeld de gratis homey app of home assistant.

3. Elektrische auto? ⇒ Ga slim laden!

 • Deze oplossing heeft ook het meeste effect: je elektrische auto verbruikt bijna altijd de volledige capaciteit van je zonnepanelen. En je helpt ook nog de buren met zonnepanelen om hun stroom kwijt te kunnen. De slim-laden apps zijn erg gebruiksvriendelijk, praktisch en ondersteunen veel auto’s en laadpalen!
 • Overweeg daarbij ook een dynamisch energiecontract, je profiteert dan extra van de lage energietarieven die dan gelden. In Scandinavië zijn ze voorloper in duurzame energie en elektrisch rijden. In deze landen heeft al meer dan 80% van alle huishoudens èn 95% van de laadapp-gebruikers een dynamische energiecontract! Waarom is dat zo aantrekkelijk? Bekijk hier de uitleg met voorbeeldberekeningen

4. Sla je energie op in een (warmte-)batterij
Overweeg de aanschaf van een warmteboiler of slimme thuisbatterij. Een warmteboiler is voordeliger, maar met een slimme thuisbatterij kun je zelfs geld verdienen!

5. Zoek meer apparaten die veel verbruiken
Mogelijk heb je meer apparaten binnen of buiten die flink energie verbruiken en (deels) geschikt zijn om op vastgestelde momenten te gebruiken. Voorbeelden zijn: verwarmen van een aquarium, vijverpompen of batterijen van elektrische fietsen. Onder slim sturen van energieverbruik vind je uitleg hoe je deze ook eenvoudig volledig automatisch kunt activeren op de gewenste momenten via een slimme stekker en bijvoorbeeld de gratis Homey app.

TIP: Deel deze informatie in de buurt-app of -groep

Copy link

Vallen de omvormers van je buren ook regelmatig uit of hebben ze een vast contract met terugleverheffing? Help ze met deze informatie!

Conclusie

Je kan je opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf gebruiken door al je apparaten, en vooral je elektrische auto, zoveel mogelijk aan te zetten op het moment dat de zon volop schijnt. Het is steeds makkelijker om dit volledig automatisch en betrouwbaar te regelen, waardoor je er niet steeds “mee bezig” hoeft te zijn. 

Een dynamisch energiecontract levert hierbij extra voordeel en gemak op, maar is niet noodzakelijk. Heb je nu een vast of variabel contract? Dan kun je ook al extra kosten of terugleverproblemen beperken door je opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken.

opgewekte stroom zelf gebruiken homewizard

Meer uitleg

Wat is "eigen gebruik"?

Wist je dat?

 1. Bij terugleverproblemen, extra terugleverheffingen en zodra de saldering is vervallen, is het financieel veel aantrekkelijker en duurzamer wanneer je zoveel als mogelijk van alle energieverbruik in huis verplaatst naar de momenten dat je zonnepanelen ook daadwerkelijk energie opwekken ⇒ Dit is ook precies het moment dat dynamische uurprijzen heel vaak het laagste zijn.
 2. Heb je een 1-fase laadpaal (3,7 kw) èn oost/west-panelen dan is het veel makkelijker om je stroomverbruik en opwek synchroon te laten lopen. Het laden duurt dan wel ruim 3x zo lang, maar je verbruikt dan relatief weinig van het energienet. Je eigen gebruik is dan ook heel hoog.
 3. Bij een dynamisch energiecontract kun je ook goedkoper laden op de momenten dat er geen of minder zon, maar wel veel windenergie beschikbaar is! Een slimme laadapp optimaliseert dit automatisch op basis van de weersverwachting en uurprijzen. Dit extra voordeel heb je niet bij een vast contract.
 4. Zonnepanelen op oosten/westen leveren minder kwh op, maar verhogen wel je eigen gebruik! Dit komt doordat je zonne-energie veel meer verspreid over de dag wordt opgewekt èn meer op de momenten dat deze het meeste nodig is: in de ochtend en avond. Vooral zonnepanelen op het westen leveren de meeste stroom op het moment dat deze het meeste waard is.

Bespaar extra met uurprijzen

Combineer "slim laden" met een dynamisch energiecontract

Je verhoogt je eigen gebruik, door het gebruik van je eigen energie zoveel mogelijk te verplaatsen naar de momenten waarop je zonnepanelen energie opwekken ⇒ Dat is ook precies het moment dat bij dynamische energiecontracten de laagste uurtarieven van toepassing zijn, soms zelfs negatief. Heb je een elektrische auto? Dan kun je je eigen gebruik heel makkelijk flink verhogen èn extra besparen met een dynamisch energiecontract!

Maak het jezelf makkelijk met slimme functies

Hieronder vind je 4 niveaus van slimme functies, met uitleg hoe je kunt profiteren van lage uurprijzen. Vooral met slim laden van een elektrische auto is op een gebruiksvriendelijke manier enorm veel voordeel te behalen (zowel voor je portemonnee als het klimaat).

Je kan zelf kiezen en proberen tot welk niveau je wilt gaan: probeer altijd eerst niveau 1 en 2. Wanneer je nog meer voordeel uit je dynamisch energiecontract wilt halen en een beetje of zeer handig bent met automatisering, dan kun je ook doorgaan naar niveau 3 of zelfs 4.

1. STANDAARD

WASSEN, DROGEN & AIRCO

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig, via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Of bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung soms al volledig automatisch.

2. SLIM LADEN

autoladen voor een spotprijs

Laad je auto op de goedkoopste en groenste momenten, soms zelfs bij negatieve stroomprijzen. Je app zorgt er automatisch voor dat je auto altijd voldoende opgeladen is voor een instelbaar aantal kilometers.

3. GEAVANCEERD

HOMEY APP (GRATIS)

Homey is een gebruikersvriendelijke app voor consumenten die goed integreert met Tibber en Frank Energie. Stel zelf slimme regels in voor energieintensieve apparaten op basis van de uurprijzen, bijvoorbeeld: de pomp van je vijver, je warmtepompboiler en meer…

4. EXPERT

HOME ASSISTANT (GRATIS)

Home Assistant is een geavanceerd platform voor experts die hun energiehuishouding maximaal willen optimaliseren. Voor Home Assistant bestaan ook integraties met Tibber en Frank Energie.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.