Waarom kiezen voor een plugin hybride auto?
Een plugin hybride auto is een auto die zowel op brandstof als op elektriciteit kan rijden. Je kunt de accu opladen via een stekker, waardoor je een deel van je ritten volledig elektrisch kunt afleggen. Dit heeft veel voordelen voor jou als bestuurder, maar ook voor het milieu en je portemonnee. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over plugin hybrides, zoals:
- Wat zijn de voordelen van een plugin hybride auto?
- Welke merken en modellen zijn er beschikbaar?
- Hoe kun je nog meer besparen met een dynamisch energiecontract en slim laden?
De voordelen van een plugin hybride auto
Een plugin hybride auto combineert het beste van twee werelden: de actieradius en het gemak van een brandstofauto, en de zuinigheid en duurzaamheid van een elektrische auto. Hierdoor profiteer je van verschillende voordelen, zoals:
- Je verbruikt minder brandstof en stoot minder CO2 uit, waardoor je bijdraagt aan een beter klimaat.
- Je betaalt minder motorrijtuigenbelasting (MRB) tot en met 2024, omdat je minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot.
- Je kunt gebruik maken van de lagere elektriciteitsprijzen op bepaalde momenten van de dag, door te kiezen voor een dynamisch energiecontract.
- Je kunt je auto opladen met zelf opgewekte zonne-energie, als je zonnepanelen hebt.
- Je kunt je auto inzetten als energiebron voor je huis of het elektriciteitsnet, door middel van bidirectioneel laden.
- Je hebt geen last van de beperkte laadinfrastructuur of de lange laadtijden van een volledig elektrische auto.
- Je kunt genieten van meer vermogen en rijcomfort, dankzij de combinatie van een verbrandingsmotor en een elektromotor.
De beschikbare merken en modellen
Er zijn steeds meer merken die plugin hybrides aanbieden, in verschillende segmenten en prijsklassen. Zo kun je kiezen voor een compacte hatchback, zoals de Volkswagen Golf of de Audi A3, of voor een ruime SUV, zoals de Toyota RAV4 of de Kia Sorento. Ook zijn er sportieve en luxe modellen beschikbaar, zoals de Porsche 911 of de Mercedes-Benz S Klasse. Sommige merken hebben zelfs meerdere plugin hybride modellen in hun gamma, zoals Volvo, BMW en Hyundai.
De plugin hybride modellen verschillen onderling in hun elektrische actieradius, vermogen, verbruik, uitstoot, laadsnelheid en uitrusting. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken welk model het beste bij jouw wensen en behoeften past. Je kunt hiervoor gebruik maken van onze handige vergelijkingstool.
De populaire gezinsauto’s en stationmodellen als plugin hybride
Als je op zoek bent naar een praktische gezinsauto met een lage uitstoot, dan is een plugin hybride stationwagen misschien wel iets voor jou. Een stationwagen biedt veel ruimte voor passagiers en bagage, ideaal voor vakanties of dagjes uit. Bovendien kun je met een plugin hybride stationwagen veel kilometers elektrisch rijden, waardoor je brandstofkosten bespaart.
Er zijn verschillende merken die plugin hybride stationwagens aanbieden. Een paar voorbeelden zijn:
- Peugeot 508 SW Hybrid: deze stijlvolle stationwagen heeft een elektrische actieradius van 54 km en een systeemvermogen van 225 pk. Hij is ook leverbaar als vierwielaangedreven versie met 300 pk.
- Skoda Octavia Combi iV: deze ruime stationwagen heeft een elektrische actieradius van 60 km en een systeemvermogen van 204 pk. Hij is ook leverbaar als sportieve RS-versie met 245 pk.
- Volvo V60 Recharge: deze luxe stationwagen heeft een elektrische actieradius van 56 km en een systeemvermogen van 340 pk. Hij is ook leverbaar als krachtige Polestar Engineered-versie met 405 pk.