dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Problemen met terugleveren van stroom

Verklein de kans op terugleverproblemen in 3 eenvoudige stappen!

Schakelt je omvormer tijdens zonnig weer regelmatig automatisch uit? Dan is de kans groot dat dit komt door spanningsproblemen op het energienetwerk in jouw buurt!

Doordat er teveel huishoudens of bedrijven tegelijkertijd zon opwekken en er tegelijkertijd te weinig wordt verbruikt, wordt de spanning op het net te hoog en schakelt je omvormer automatisch uit.

zonnepanelen in combinatie met een dynamische energieprijs zorgt voor voor minder problemen met terugleveren van stroom

Helemaal oplossen is niet mogelijk, hiervoor zal de netbeheerder uiteindelijk het energienetwerk moeten uitbreiden. Maar er zijn wel een 3 eenvoudige maatregelen mogelijk. Hiermee voorkom je dat de opgewekte stroom nergens kwijt kunt en verklein je de kans dat je omvormer uitvalt.

1. Plan je energieverbruik

  • Zoveel mogelijk op de tijden dat je zonnepanelen maximaal energie opwekken
  • Je verbruikt dan zoveel mogelijk direct je stroom van je zonnepanelen
  • Zoals bijvoorbeeld de startuitstel op je wasmachine, vaatwasser en wasdroger gebruiken. Maar er is meer mogelijk, lees bij “Slim sturen van je energieverbruik” over alle opties die er zijn. Combineer je dit met een dynamisch energiecontract dan bespaar je extra.

2. Elektrische auto? ⇒ Ga slim laden!

Deze oplossing heeft het allergrootste effect en als bonus ook een groot financieel voordeel: je elektrische auto verbruikt bijna altijd de volledige capaciteit van je zonnepanelen èn je laadt je auto altijd voor de laagste spotprijzen. Je helpt ook nog de buren met zonnepanelen om hun stroom kwijt te kunnen. De slim-laden apps zijn erg gebruiksvriendelijk, praktisch en ondersteunen veel auto’s en laadpalen!

Lees meer over slim laden >

3. Overtuig je buren hetzelfde te doen!
Samen verbruik je dan direct zoveel mogelijk energie van je eigen èn elkaars zonnepanelen in de buurt! Je verkleint dan met elkaar nog veel meer de kans dat omvormers in jullie eigen buurt uitvallen.

TIP: Deel deze informatie in de buurt-app of -groep

Copy link

Vallen de omvormers van je buren ook regelmatig uit? Help ze met deze informatie!

Meer over eigen stroom gebruiken

Een belangrijke oplossing voor terugleverproblemen op het energienetwerk is je eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf gebruiken. Dit is ook belangrijk na afbouw van de salderingsregeling en bij extra terugleverheffingen door energieleveranciers.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.