dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Hoe word je van een energieconsument een prosument?

Een energieconsument is iemand die alleen elektriciteit gebruikt en betaalt. Een prosument is iemand die zelf elektriciteit opwekt en gebruikt, en soms ook verkoopt of deelt. Een prosument is dus zowel een producent als een consument van elektriciteit. Hoe kun je van een energieconsument een prosument worden? En waarom zou je dat willen doen? In dit artikel leggen we je alles uit over de overgang van energieconsumenten naar prosumenten, community virtuele energiecentrales oftewel communitybased virtual powerplants (c-vpp) en de rol van de dynamische energieprijs in dynamische energiecontracten.

Wat zijn de voordelen van een prosument?

Een prosument heeft een aantal voordelen ten opzichte van een energieconsument, zoals:

 • Je bespaart geld op je energierekening door minder elektriciteit te kopen of door elektriciteit te verkopen of te delen tegen een gunstige prijs.
 • Je draagt bij aan de verduurzaming van de energievoorziening door meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon, wind of water.
 • Je verhoogt je onafhankelijkheid en zelfvoorzienendheid door minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet of de energieleverancier.
 • Je verbetert je comfort en veiligheid door meer controle te hebben over je eigen energieproductie en -verbruik.
prosument virtuele energiecentrale

Hoe word je een prosument?

Om een prosument te worden, heb je een aantal dingen nodig, zoals:

Wat is een community virtuele energiecentrale?

Een community virtuele energiecentrale (c-vpp) is een groep van prosumenten die hun apparaten met elkaar verbindt via internet om samen elektriciteit op te wekken, op te slaan, te gebruiken, te verkopen of te delen. Een c-vpp kan bestaan uit huishoudens, bedrijven, scholen, boerderijen of andere organisaties die in dezelfde buurt, wijk, stad of regio wonen of werken. Een c-vpp wordt beheerd door een platform of een coöperatie die de apparaten aanstuurt of programmeert volgens de wensen en behoeften van de leden.

Een c-vpp heeft een aantal voordelen ten opzichte van een individuele prosument, zoals:

 • Je kunt meer elektriciteit opwekken of opslaan door gebruik te maken van de capaciteit en de diversiteit van de apparaten van andere leden.
 • Je kunt goedkoper of duurzamer elektriciteit kopen of verkopen door gebruik te maken van de schaalvoordelen en de onderhandelingskracht van de groep.
 • Je kunt socialer of solidairder elektriciteit delen of ruilen door gebruik te maken van de gemeenschapszin en de samenwerking van de groep.
Voordeligst én bestbeoordeeld
van een energieconsument naar energieprosument tibber

Mathijs Vm
Mathijs Vm
11 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik ben heel blij met Tibber, de nieuwe app is functioneel en mooi, prijzen zijn eerlijk en klantenservice goed! Ik ben overgestapt nadat mijn vorige leverancier met een verkapte boete kwam voor mijn zonnepanelen. Dan liever de dynamische eerlijke prijs betalen en ontvangen . Met de code onkg4mas krijg je (en ook ik) 50€ shoptegoed in de tibber store wanneer je een contract afsluit!:)
Kees Hoogendijk
Kees Hoogendijk
9 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Top. Goede app en flink geld terug van de zonnepanelen.
Edwin Dor
Edwin Dor
2 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Wij zijn erg tevreden met Tibber voor het leveren van onze stroom. Vaak bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo’n 10ct/kWh of minder. Afgelopen maanden kregen we regelmatig zelfs geld toe. Wij zijn tevreden klanten bij Tibber. De afgelopen maanden zitten we gemiddeld op 22ct, een stuk lager dan de vaste en variabele contracten bij andere leveranciers. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Als je bij aanmelden de code y2xiucsi opgeeft, krijgen we beide 50 euro tegoed om te besteden in de Tibber Shop.
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
1 Juli 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: yqi76o71
Edwin de Bruijn
Edwin de Bruijn
28 Juni 2024
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Tibber maakt besparen een sport. Wij zijn ontzettend tevreden met Tibber. Regelmatig bij wat zon of wind de auto opgeladen voor zo'n 10ct/kWh. Afgelopen zomer kregen we regelmatig zelfs geld toe. Deze maand zitten we gemiddeld op 9ct voor gebruik en 18ct voor terugleveren. Gunstiger dan bij salderen via een variabel of vast contract dus. Tibber helpt bij het besparen met een overzichtelijke app met slimme applicaties en handige gadgets in hun shop. Wil je ook besparen? Als je bij aanmelden code nmeebqkr gebruikt, krijgen we beiden 50 euro tegoed voor de Tibber Shop.

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service

Wat is de rol van de dynamische energieprijs?

De dynamische energieprijs is de prijs die je betaalt of ontvangt voor elektriciteit op het moment dat je het koopt of verkoopt. Deze prijs varieert afhankelijk van de vraag en het aanbod van elektriciteit op de markt. De prijs is hoger als er veel vraag is naar elektriciteit, bijvoorbeeld tijdens piekuren of koude dagen. De prijs is lager als er veel aanbod is van elektriciteit, bijvoorbeeld door veel zon of wind.

De dynamische energieprijs speelt een belangrijke rol in het stimuleren of ontmoedigen van het elektriciteitsverbruik of -productie van de prosumenten of de c-vpp. Door je elektriciteitsverbruik of -productie aan te passen aan de prijssignalen, kun je geld besparen of verdienen, duurzamer leven of het elektriciteitsnet helpen.

Hoe kun je profiteren van een dynamisch energiecontract, een c-vpp en de dynamische energieprijs?

Door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract, een c-vpp en de dynamische energieprijs, kun je profiteren van een aantal voordelen, zoals:

 • Je kunt geld besparen of verdienen door minder te betalen voor je elektriciteit of door meer te ontvangen voor je elektriciteit.
 • Je kunt duurzamer leven door meer gebruik te maken van groene elektriciteit of door minder CO2 uit te stoten.
 • Je kunt het elektriciteitsnet helpen door het netwerk te ontlasten of te ondersteunen.

Om optimaal te profiteren van deze voordelen, kun je een aantal tips volgen, zoals:

 • Vergelijk de verschillende aanbieders en contracten van dynamische energie en kies de beste optie voor jouw situatie en behoeften.
 • Sluit je aan bij een c-vpp die past bij jouw visie en waarden en die je voordelen biedt op het gebied van elektriciteit, maar ook op sociaal of cultureel vlak.
 • Installeer een slimme meter of een app die je inzicht geeft in je elektriciteitsverbruik en -productie en de actuele prijs van elektriciteit en die je helpt om je verbruik of productie te plannen of te regelen.
 • Pas je elektriciteitsverbruik of -productie aan aan de prijssignalen, bijvoorbeeld door minder te verbruiken of meer te produceren als de prijs hoog is, of andersom.

Conclusie

Een prosument is iemand die zelf elektriciteit opwekt en gebruikt, en soms ook verkoopt of deelt. Een prosument heeft een aantal voordelen ten opzichte van een energieconsument, zoals geld besparen, duurzamer leven en onafhankelijker zijn. Om een prosument te worden, heb je een aantal dingen nodig, zoals apparaten om elektriciteit op te wekken of op te slaan, een slimme meter of een app om je elektriciteit te meten of te regelen, en een dynamisch energiecontract om elektriciteit te kopen of te verkopen tegen een variabele prijs.

Een c-vpp is een groep van prosumenten die hun apparaten met elkaar verbindt om samen elektriciteit op te wekken, op te slaan, te gebruiken, te verkopen of te delen. Een c-vpp heeft een aantal voordelen ten opzichte van een individuele prosument, zoals meer elektriciteit opwekken of opslaan, goedkoper of duurzamer elektriciteit gebruiken.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.