dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Terugleververgoeding altijd 100% !

Wat is de terugleververgoeding bij zonnepanelen met een dynamisch contract?

Als je zonnepanelen hebt, wek je zelf stroom op die je kunt gebruiken voor je eigen apparaten. Maar wat gebeurt er als je meer stroom opwekt dan je verbruikt? Dan kun je die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarvoor krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Dit heet de terugleververgoeding.

De terugleververgoeding bij zonnepanelen met een dynamisch contract is altijd 100% op basis van de marktprijs. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een terugleverheffing, maar je kunt juist wel profiteren van de pieken in de stroomprijs. Vooral met zonnepanelen op het westen of oosten heb je hier het meeste voordeel van!

Hoe is dat mogelijk? In dit artikel leggen we uit hoe de terugleververgoeding werkt bij een dynamisch energiecontract.

terugleververgoeding
Altijd 100% vergoeding en geen terugleverheffing!

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch contract is een energiecontract waarbij de stroomprijs per uur kan veranderen. De prijs wordt bepaald door de actuele inkoopprijzen op de groothandelsmarkt. Dit betekent dat de stroomprijs kan variëren afhankelijk van de vraag en het aanbod. Als er veel vraag is naar stroom, bijvoorbeeld op een koude winterdag, dan is de stroomprijs hoger. Als er veel aanbod is, bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag, dan is de stroomprijs lager.

Een dynamisch energiecontract geeft je de mogelijkheid om te profiteren van de schommelingen in de stroomprijs. Je kunt bijvoorbeeld stroom afnemen als de prijs laag is, en stroom terugleveren als de prijs hoog is. Zo kun je besparen op je energierekening en zelfs geld verdienen met je zonnepanelen.

Hoe werkt de terugleververgoeding bij een dynamisch contract?

Bij een dynamisch energiecontract kun je ook salderen. Dat betekent dat je de stroom die je teruglevert mag verrekenen met de stroom die je afneemt. Je betaalt dus alleen over je netto verbruik. Maar hoe wordt de terugleververgoeding berekend bij een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract is er geen vast teruglevertarief. Je terugleververgoeding is dus hetzelfde als het stroomtarief dat je op dat moment zou betalen voor je verbruik. Dit tarief is inclusief alle energiebelastingen en overheidsheffingen. Dit betekent dat je altijd 100% terugleververgoeding krijgt op basis van de marktprijs. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een terugleverheffing, zoals bij sommige andere contracten wel het geval is.

Een voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je kunt profiteren van de pieken in de stroomprijs. Als je bijvoorbeeld op een zonnige dag veel stroom opwekt en teruglevert, dan krijg je een hoge vergoeding. Een nadeel is dat je ook te maken kunt krijgen met dalen in de stroomprijs. Als je bijvoorbeeld op een bewolkte dag weinig stroom opwekt en veel stroom afneemt, dan betaal je een hoge prijs.

Voordeligst én bestbeoordeeld

hoogste terugleververgoeding
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
19 April 2024
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: 08tdsvyn
Michel de Ligt
Michel de Ligt
16 April 2024
Mooie en duidelijke app, als ook nog het gas verbruik wordt toegevoegd is het nog beter.
J Somers
J Somers
15 April 2024
Een paar maanden bij Tibber en er komt veel informatie via de app . Bevalt tot nu prima
Neil Terwisscha
Neil Terwisscha
13 April 2024
Goede app van de beste energieleverancier van Nederland
Ana Grosso
Ana Grosso
12 April 2024
I love tibber! I’ve been saving sooo much money by using energy when the price is cheaper. Very happy to have switched to tibber :)

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service
Bereken je maandbedrag bij Tibber »

Wat zijn de voor- en nadelen van een dynamisch contract?

Een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn voor mensen die flexibel zijn in hun stroomverbruik en die veel stroom kunnen opwekken en terugleveren met hun zonnepanelen. Je kunt dan slim inspelen op de schommelingen in de stroomprijs en zo geld besparen of verdienen. Je hebt ook meer inzicht in je energieverbruik en -opwekking, omdat je per uur kunt zien wat je betaalt en ontvangt.

Een dynamisch energiecontract kan nadelig zijn voor mensen die weinig invloed hebben op hun stroomverbruik en die weinig stroom kunnen opwekken en terugleveren met hun zonnepanelen. Je kunt dan te maken krijgen met hoge kosten als de stroomprijs stijgt en lage opbrengsten als de stroomprijs daalt. Je hebt ook minder zekerheid over je energierekening, omdat je niet van tevoren weet wat je gaat betalen en ontvangen.

Is een dynamisch energiecontract iets voor jou?

Of een dynamisch energiecontract iets voor jou is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Je moet jezelf de volgende vragen stellen:

– Hoeveel stroom verbruik je per jaar en hoeveel stroom wek je op met je zonnepanelen?
– Hoe flexibel ben je in je stroomverbruik en kun je je verbruik aanpassen aan de stroomprijs?
– Hoe belangrijk vind je het om te besparen of te verdienen met je zonnepanelen?
– Hoe belangrijk vind je het om zekerheid te hebben over je energierekening?

Als je veel stroom verbruikt en weinig stroom opwekt, dan is een dynamisch energiecontract waarschijnlijk niet voordelig voor jou. Je kunt dan beter kiezen voor een vast of variabel contract met een vaste terugleververgoeding. Als je weinig stroom verbruikt en veel stroom opwekt, dan kan een dynamisch energiecontract wel interessant zijn voor jou. Je kunt dan profiteren van de hoge terugleververgoedingen op de momenten dat de stroomprijs hoog is, vooral met zonnepanelen op het westen of oosten heb je het meeste voordeel.

Als je flexibel bent in je stroomverbruik en je kunt je verbruik aanpassen aan de stroomprijs, dan is een dynamisch energiecontract ook aantrekkelijk voor jou. Je kunt dan stroom afnemen als de prijs laag is, en stroom terugleveren als de prijs hoog is. Heb je een elektrische auto? Kies dan altijd voor slim laden, je bespaart daarmee eenvoudig honderden euro’s per jaar!

Als je niet flexibel bent in je stroomverbruik en je hebt weinig invloed op je verbruik, dan is een dynamisch energiecontract minder geschikt voor jou. Je kunt dan te maken krijgen met hoge kosten als de stroomprijs stijgt en lage opbrengsten als de stroomprijs daalt.

Als je het belangrijk vindt om te besparen of te verdienen met je zonnepanelen, dan is een dynamisch energiecontract ook een goede optie voor jou. Je kunt dan optimaal gebruik maken van de schommelingen in de stroomprijs en zo je rendement verhogen. Als je het niet zo belangrijk vindt om te besparen of te verdienen met je zonnepanelen, dan is een dynamisch energiecontract minder relevant voor jou. Je kunt dan kiezen voor een contract dat meer zekerheid biedt over je energierekening.

Als een gevoel van zekerheid belangrijk voor je is, ook al ben je dan meestal per saldo duurder uit, dan is een dynamisch energiecontract niet de beste keuze voor jou. Je weet dan niet van tevoren wat je gaat betalen en ontvangen voor je stroom. Je energierekening kan dus elke maand anders zijn. Als je geen zekerheid nodig hebt over je energierekening, dan is een dynamisch energiecontract wel een mogelijkheid voor jou. Je kunt dan profiteren van de voordelen van een dynamisch energiecontract, zonder je zorgen te maken over de nadelen.

Conclusie

De terugleververgoeding bij zonnepanelen met een dynamisch energiecontract is altijd 100% op basis van de marktprijs. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een terugleverheffing, maar je kunt wel profiteren van de pieken in de stroomprijs. Een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn voor mensen die flexibel zijn in hun stroomverbruik en die veel stroom kunnen opwekken en terugleveren met hun zonnepanelen, vooral wanneer je zonnepanelen op het westen of oosten hebt. Een dynamisch energiecontract kan nadelig zijn voor mensen die weinig invloed hebben op hun stroomverbruik en die weinig stroom kunnen opwekken en terugleveren met hun zonnepanelen. Of een dynamisch energiecontract iets voor jou is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur.

Wil je ook dynamische energieprijzen proberen?

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.