dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Hoe een AI-thuisbatterij je geld kan opleveren op de onbalansmarkt

De onbalansmarkt is een markt waar elektriciteitsleveranciers en -vragers elkaar ontmoeten om het verschil tussen vraag en aanbod van elektriciteit op te lossen. Als er meer vraag is dan aanbod, stijgt de prijs van elektriciteit. Als er meer aanbod is dan vraag, daalt de prijs. Op de onbalansmarkt kunnen partijen die flexibel zijn in hun elektriciteitsgebruik of -productie geld verdienen door elektriciteit te leveren of af te nemen op momenten dat de prijs hoog of laag is.

Tot voor kort was de onbalansmarkt alleen toegankelijk voor grote spelers, zoals energiecentrales, industriële bedrijven en windparken. Maar dankzij de ontwikkeling van slimme technologieën, zoals ai-gestuurde thuisbatterijen, kunnen nu ook consumenten meedoen aan de onbalansmarkt. Een ai-thuisbatterij is een batterij die je thuis kunt installeren en die verbonden is met het internet en een ai-platform. Het ai-platform analyseert de prijssignalen van de onbalansmarkt en stuurt de batterij aan om elektriciteit op te slaan of af te geven op het juiste moment. Zo kun je geld verdienen door je batterij te gebruiken als een flexibele bron van elektriciteit.

thuisbatterij onbalansmarkt

Wat zijn de voordelen van een AI-thuisbatterij?

Een ai-thuisbatterij heeft verschillende voordelen voor jou als consument:

  1. Ten eerste kun je geld besparen of verdienen op je energierekening door je batterij slim in te zetten op de onbalansmarkt. Je kunt bijvoorbeeld goedkope elektriciteit inkopen als de prijs laag is en opslaan in je batterij, en dure elektriciteit verkopen als de prijs hoog is en leveren uit je batterij. Zo kun je profiteren van de prijsverschillen op de onbalansmarkt.
  2. Ten tweede kun je je eigen duurzame energie beter benutten met een ai-thuisbatterij. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt, kun je de overtollige elektriciteit die je overdag opwekt opslaan in je batterij, en gebruiken in de avond of nacht als je meer elektriciteit nodig hebt. Zo kun je je eigen energievoorziening optimaliseren en minder afhankelijk worden van het net.
  3. Ten derde kun je bijdragen aan een duurzamer en betrouwbaarder energiesysteem met een ai-thuisbatterij. Door je batterij beschikbaar te stellen voor de onbalansmarkt, help je mee om het evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit te bewaren. Zo kun je voorkomen dat er black-outs of brown-outs ontstaan, en dat er meer fossiele brandstoffen gebruikt moeten worden om de pieken en dalen in de elektriciteitsvraag op te vangen. Zo kun je een positieve impact hebben op het milieu en de maatschappij.

Waarom wordt de onbalansmarkt steeds interessanter voor consumenten?

De onbalansmarkt wordt steeds interessanter voor consumenten om verschillende redenen. Ten eerste wordt de onbalansmarkt steeds dynamischer en volatieler door de toename van duurzame energiebronnen, zoals wind en zon. Deze bronnen zijn afhankelijk van het weer en dus niet altijd voorspelbaar of beschikbaar. Dit zorgt voor meer schommelingen in de elektriciteitsprijs op de onbalansmarkt. Dit biedt meer kansen voor consumenten om geld te verdienen door hun batterij in te zetten op de juiste momenten.

Ten tweede wordt de onbalansmarkt steeds toegankelijker en transparanter voor consumenten door de ontwikkeling van slimme technologieën, zoals ai-gestuurde thuisbatterijen. Deze technologieën maken het mogelijk om je batterij automatisch aan te sturen op basis van de prijssignalen van de onbalansmarkt. Je hoeft dus niet zelf de markt te volgen of te handelen. Je kunt je batterij gewoon aansluiten op het ai-platform en het werk laten doen. Zo kun je eenvoudig en gemakkelijk meedoen aan de onbalansmarkt.

Ten derde wordt de onbalansmarkt steeds aantrekkelijker voor consumenten door de dalende kosten en stijgende prestaties van thuisbatterijen. De prijs van thuisbatterijen is de afgelopen jaren flink gedaald door de schaalvergroting en innovatie in de batterijsector. Tegelijkertijd is de capaciteit, levensduur en efficiëntie van thuisbatterijen toegenomen. Dit betekent dat je meer elektriciteit kunt opslaan en leveren met je batterij, en dat je batterij langer meegaat. Dit verlaagt de investeringskosten en verhoogt de opbrengsten van je batterij.

Hoe kun je een AI-thuisbatterij aanschaffen en installeren?

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen en installeren van een ai-thuisbatterij, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een batterij kopen of leasen bij een gespecialiseerd bedrijf, dat ook de installatie en het onderhoud verzorgt. Je kunt ook een batterij huren of delen met je buren, via een platform of een coöperatie. Je kunt ook een batterij zelf bouwen of samenstellen, als je handig bent en over de juiste materialen beschikt.

Welke optie je ook kiest, je moet er rekening mee houden dat je batterij moet voldoen aan bepaalde eisen om mee te kunnen doen aan de onbalansmarkt. Je batterij moet bijvoorbeeld een minimale capaciteit hebben, een snelle reactietijd hebben, en een betrouwbare verbinding hebben met het ai-platform. Je moet ook een contract afsluiten met een aggregator, een partij die je batterij bundelt met andere flexibele bronnen en aanbiedt op de onbalansmarkt. De aggregator zorgt ook voor de administratie, de facturatie en de uitbetaling van je verdiensten.

Revolutionaire thuisbatterij

Tibber en Polarium hebben een geavanceerde thuisbatterij ontwikkeld die alles automatisch voor je regelt.  

Homevolt van Polarium en Tibber

  1. Prijsoptimalisatie: Bespaar kosten, laad je batterij op als de stroomprijs laag is, en gebruik deze energie als de prijs hoog is.
  2. Zelfvoorzienend: Eigenaar van zonnepanelen? Optimaliseer je productie en vergroot je zelfvoorzienendheid met Homevolt.
  3. Grid Rewards: Ondersteun het stroomnet met Homevolt zodra er een overschot of tekort is aan energie in het systeem – en wordt hiervoor beloond.

*Je kunt ook extra beloningen ontvangen met Grid Rewards wanneer je nog geen thuisbatterij hebt.

Conclusie

Een ai-thuisbatterij is een slimme en duurzame manier om geld te verdienen op de onbalansmarkt. Met een ai-thuisbatterij kun je profiteren van de prijsverschillen op de onbalansmarkt, je eigen duurzame energie beter benutten, en bijdragen aan een duurzamer en betrouwbaarder energiesysteem. De onbalansmarkt wordt steeds interessanter voor consumenten door de toename van duurzame energiebronnen, de ontwikkeling van slimme technologieën, en de dalende kosten en stijgende prestaties van thuisbatterijen. Er zijn verschillende opties om een ai-thuisbatterij aan te schaffen en te installeren, maar je moet wel rekening houden met de eisen en voorwaarden om mee te kunnen doen aan de onbalansmarkt. 

Wist je dat je zonnepanelen op het westen – of anders oosten – in de toekomst meer gaan opleveren dan zonnepanelen op het zuiden? Je stroomopwek wordt beter verspreid én je hebt daardoor in de toekomst minder opslagcapaciteit nodig!