dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Zonnebloem-energie: de zonnigste manier om duurzame energie op te wekken

1 April is ook dit jaar weer de perfecte dag om te beginnen met zonnebloem-energie. Zonnebloem-energie is een innovatieve manier om je eigen groene stroom op te wekken met zonnebloemen. Zonnebloemen zijn niet alleen prachtige bloemen, maar ook krachtige energiebronnen. Met zonnebloemen kun je namelijk je eigen groene stroom opwekken, besparen op je energierekening en bijdragen aan een beter milieu. Hoe dat werkt? Dat lees je hier!

 

energie uit zonnebloemen vanaf 1 april

Wat zijn zonnebloemen?

Zonnebloemen zijn eenjarige planten die tot wel 3 meter hoog kunnen worden. Ze hebben grote gele bloemhoofden die bestaan uit honderden kleine bloempjes. Deze bloempjes bevatten zaden die rijk zijn aan olie. Deze olie kan gebruikt worden om biodiesel te maken, een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen.

Maar zonnebloemen kunnen nog meer: ze kunnen ook elektriciteit opwekken! Dat komt doordat de bloemhoofden meedraaien met de zon, net als zonnepanelen. Door een speciale techniek kunnen de zonnebloemen verbonden worden met een omvormer, die de zonne-energie omzet in bruikbare stroom. Zo kun je met zonnebloemen je eigen groene stroom produceren, zonder dat je dure en lelijke zonnepanelen op je dak hoeft te plaatsen.

Wat zijn de voordelen van zonnebloemen?

Zonnebloemen hebben veel voordelen voor jou en voor het milieu. Met zonnebloemen kun je:

 • Geld besparen op je energierekening, doordat je minder stroom hoeft in te kopen van je energieleverancier
 • Geld verdienen door je overtollige stroom terug te leveren aan het net, waarvoor je een vergoeding krijgt
 • Je CO2-uitstoot verminderen, doordat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen
 • Je tuin opfleuren met vrolijke en kleurrijke bloemen, die ook nog eens goed zijn voor de bijen en de vogels
 • Je eigen biodiesel maken van de zonnebloemolie, die je kunt gebruiken om je auto of tractor te laten rijden

Hoe kun je zonnebloemen planten en verzorgen?

Zonnebloemen zijn makkelijk te planten en te verzorgen. Je hebt hiervoor nodig:

 • Zonnebloemzaden, die je kunt kopen bij een tuincentrum of online kunt bestellen
 • Een zonnige plek in je tuin, waar de zonnebloemen minstens 6 uur per dag direct zonlicht krijgen
 • Een vruchtbare en goed gedraineerde grond, die je kunt verbeteren met compost of mest. Koper is hierbij een essentieel sporenelement en heeft diverse functies voor alle planten, waaronder groeibevordering. Voor zonnebloemen bevordert de juiste hoeveelheid koper ook de doorgifte van de opgewekte elektriciteit tot wel 18%.
 • Een ruime afstand tussen de zonnebloemen, minstens 30 cm, om ze genoeg ruimte te geven om te groeien
 • Een stevige steun, zoals een stok of een hekwerk, om de zonnebloemen tegen te wind te beschermen

Je kunt de zonnebloemzaden het beste precies op 1 april in de volle grond zaaien, of eerst binnen voorzaaien en later uitplanten. Zorg ervoor dat je de zaden ongeveer 2 cm diep zaait en goed water geeft. Na ongeveer 2 weken zullen de eerste zaailingen verschijnen. Houd de grond vochtig, maar niet te nat, en verwijder regelmatig het onkruid.

Als de zonnebloemen ongeveer 30 cm hoog zijn, kun je ze aanbinden aan een steun om ze rechtop te houden. Geef ze regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en af en toe wat extra voeding. Na ongeveer 3 maanden zullen de zonnebloemen gaan bloeien. De bloeitijd duurt ongeveer 2 maanden, je wekt dan maximaal op tijdens de zonnigste zomermaanden.

Hoe kun je zonnebloemen aansluiten op het elektriciteitsnet?

Om elektriciteit op te wekken met zonnebloemen heb je een speciale installatie nodig. Deze bestaat uit:

 • Een elektrode, die in het hart van de bloem wordt gestoken
 • Een kabel, die de elektrode verbindt met een omvormer
 • Een omvormer, die de gelijkstroom van de bloem omzet in wisselstroom voor het net
 • Een meter, die de hoeveelheid opgewekte stroom meet en registreert

Je kunt de installatie zelf aanleggen of laten doen door een erkend installateur. Je hebt hiervoor wel een vergunning nodig van je gemeente en een aansluiting op het elektriciteitsnet. Je kunt ook een contract afsluiten met een energieleverancier die je een vergoeding geeft voor je teruggeleverde stroom.

Voordeligst én bestbeoordeeld
zonnebloemen tibber
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
19 April 2024
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: 08tdsvyn
Michel de Ligt
Michel de Ligt
16 April 2024
Mooie en duidelijke app, als ook nog het gas verbruik wordt toegevoegd is het nog beter.
J Somers
J Somers
15 April 2024
Een paar maanden bij Tibber en er komt veel informatie via de app . Bevalt tot nu prima
Neil Terwisscha
Neil Terwisscha
13 April 2024
Goede app van de beste energieleverancier van Nederland
Ana Grosso
Ana Grosso
12 April 2024
I love tibber! I’ve been saving sooo much money by using energy when the price is cheaper. Very happy to have switched to tibber :)

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service
Bereken je maandbedrag bij Tibber »

Hoe kun je profiteren van een dynamisch energiecontract met zonnebloemen?

Met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van de dynamische energieprijzen, die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. De stroomprijzen kunnen van uur tot uur variëren en de gasprijzen worden per dag vastgesteld. De energietarieven zijn dus pas een dag van tevoren bekend.

Met een dynamisch energiecontract kun je geld besparen èn verdienen met je zonnebloemen. Je betaalt dan de prijs die de energieleverancier zelf ook betaalt om het in te kopen. Zonnebloemstroom kun je op de duurste momenten verkopen omdat je de koppen van de zonnebloemen kan laten meebewegen met de prijsontwikkelingen op de stroombeurs.

Een dynamisch energiecontract heeft ook voordelen op de momenten dat het veel regent en de zonnebloemen zich goed kunnen richten naar de zon. Vooral de combinatie van regen, zon en het verschijnen van een regenboog kan zorgen voor maximale terugleverprijzen. Zo kun je extra veel verdienen met je zonnebloemen.

Bovendien verminderen we de productie van fossiele zonnebloemolie als we zonnebloemzaden zoveel mogelijk inzetten voor de groei van zonnebloemen voor het opwekken van stroom. Zo draag je bij aan een groenere en schonere wereld.

Zonnebloem-energie: de zonnigste manier om duurzame energie op te wekken vanaf 1 april

Zoals je ziet, zijn zonnebloemen niet alleen mooi, maar ook nuttig. Met zonnebloemen kun je je eigen groene stroom opwekken, besparen op je energierekening en bijdragen aan een beter milieu. Bovendien kun je genieten van de vrolijke en kleurrijke bloemen in je tuin, die ook nog eens goed zijn voor de bijen en de vogels.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.