dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Dynamisch energiecontract voor zzp: wat is het en waarom zou je het kiezen?

Als zzp-er heb je veel vrijheid om je eigen werkuren en locatie te bepalen. Maar heb je ook nagedacht over je energiecontract? Je kunt kiezen tussen een zakelijk of een particulier contract, maar ook tussen een vast, variabel of dynamisch contract. In dit artikel leggen we uit wat een dynamisch energiecontract is, wat de voordelen zijn voor zzp-ers en hoe het verschilt van andere contractvormen.

dynamisch energiecontract voor zzp

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de prijs die je betaalt voor stroom of gas per uur of per dag verandert, afhankelijk van de inkoopprijs op de beurs. Dit betekent dat je kunt profiteren van lage prijzen op momenten dat er weinig vraag is naar energie, zoals vroeg in de ochtend of in de nacht. Je betaalt ook geen risico-opslag aan je energieleverancier, omdat die het prijsrisico niet hoeft af te dekken.

Wat zijn de voordelen van een dynamisch energiecontract voor zzp-ers?

Een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn voor zzp-ers die veel invloed hebben op wanneer ze hun energie verbruiken. Bijvoorbeeld als je thuiswerkt en je apparaten aan of uit kunt zetten naar gelang de energieprijs. Of als je flexibel bent in je werktijden en kunt kiezen om te werken op momenten dat de energieprijs laag is. Zo kun je besparen op je energiekosten en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamer energieverbruik.

Voordeligst én bestbeoordeeld
Dynamisch energiecontract voor zzp tibber
Abdul Khadar Syed
Abdul Khadar Syed
19 April 2024
Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert. Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel. verwijzingscode: 08tdsvyn
Michel de Ligt
Michel de Ligt
16 April 2024
Mooie en duidelijke app, als ook nog het gas verbruik wordt toegevoegd is het nog beter.
J Somers
J Somers
15 April 2024
Een paar maanden bij Tibber en er komt veel informatie via de app . Bevalt tot nu prima
Neil Terwisscha
Neil Terwisscha
13 April 2024
Goede app van de beste energieleverancier van Nederland
Ana Grosso
Ana Grosso
12 April 2024
I love tibber! I’ve been saving sooo much money by using energy when the price is cheaper. Very happy to have switched to tibber :)

Gegarandeerd het voordeligst én de beste service
Bereken je maandbedrag bij Tibber »

Hoe verschilt een dynamisch energiecontract van andere contractvormen?

Een dynamisch energiecontract verschilt van een vast of variabel contract op de volgende manieren:

  • Bij een vast contract betaal je voor een bepaalde periode (meestal één of drie jaar) een vast tarief voor stroom of gas. Zo heb je zekerheid over wat je iedere maand kwijt bent, maar kun je niet profiteren van prijsdalingen op de markt.
  • Bij een variabel contract wordt het tarief eens per half jaar (op 1 januari en 1 juli) gewijzigd, gebaseerd op de gemiddelde marktprijs in de voorgaande periode. Zo kun je met enige vertraging profiteren van prijsdalingen, maar loop je ook het risico dat de prijs stijgt.
  • Bij een dynamisch contract verandert het tarief per uur of per dag, gebaseerd op de actuele marktprijs. Zo kun je direct profiteren van prijsdalingen, maar moet je ook rekening houden met prijsschommelingen.

Hoe kies je het beste energiecontract voor jouw situatie?

De keuze voor het beste energiecontract hangt af van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Als zzp-er moet je ook rekening houden met het verschil tussen zakelijke en particuliere contracten. Een zakelijk contract kan voordeliger zijn als je een hoog zakelijk verbruik hebt of als je btw kunt aftrekken, maar heeft ook minder gunstige voorwaarden, zoals geen bedenktijd.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.