dynamische-energieprijs.nl

MENU

Huishouden

Activeer al je huishoudelijke apparaten automatisch tijdens de laagste uurprijzen

In een huishouden kun je eenvoudig beginnen met slim sturen door je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco (automatisch) aan te zetten tijdens de goedkoopste uurprijzen. Heb je zonnepanelen? Dan kun je er op deze manier ook voor zorgen dat je zoveel mogelijk stroom van je eigen zonnepanelen gebruikt.

Bespaar met slim sturen van huishoudelijke apparaten met een dynamische energieprijs

Bespaar met lage uurprijzen

  1. Een airco gebruik je voor koeling vooral als de zon volop schijnt en dit is ook precies het moment dat de stroomtarieven vaak het laagst zijn. Daarnaast blijft het natuurlijk beter om de airco helemaal niet te gebruiken, maar tijdens de laagste tarieven is wel het beste moment: je gebruikt dan zoveel mogelijk van de opgewekte zonne-energie in Nederland tegen een laag tarief.
  2. De vaatwasser verbruikt het meest aan het begin van het programma, tijdens het opwarmen. Stel de begintijd van je vaatwasser in op het laagste uurtarief.
  3. Wasmachine & Wasdroger: De wasmachine verbruikt het meest aan het begin en eind van het programma (opwarmen & centrifugeren), de wasdroger vooral aan het begin van het programma (opwarmen)
    • Heb je alleen een wasmachine? Stel de begintijd van je wasmachine in op het laagste uurtarief
    • Heb je een wasmachine + droger? Stel de eindtijd van je wasmachine in op het laagste uurtarief en start direct je droger na afloop van het wasprogramma.
 
Voor alle apparaten kun je dit vaak heel eenvoudig instellen via startuitstel. Sommige modellen – het zijn er nog niet veel – kunnen al slim worden aangestuurd via Homey of Home Assistant. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je apparatuur.

Bosch-Siemens, Miele & Samsung

De nieuwste wasmachines, wasdrogers en vaatwassers van onder andere Bosch-Siemens, Miele & Samsung ondersteunen het automatisch inschakelen met de gratis homey-app. Homey is een erg gebruiksvriendelijke app die ook ondersteunt wordt door Tibber en Frank Energie. Bij Homey vind je alle informatie hoe je dit helemaal gratis kunt gebruiken.

huishouden meet en schakel apparaten
huishouden live inzicht in gas & stroom
huishouden autoladers, zonnepanelen & warmtepompen
huishouden homewizard product
huishouden homewizard

Huishouden

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig of eenvoudig via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung kan dit zelfs volledig automatisch.

Slim laden elektrische auto

Laad je elektrische auto automatisch op voor spotprijzen. Zo bespaar je simpel flink op de laadkosten van je elektrische auto, ook als je zonnepanelen hebt. De slimme laadapp garandeert altijd een voldoende volle accu en je bespaart vaak minimaal 40% per laadbeurt. Je kunt zelfs steeds vaker automatisch geld verdienen met het laden van je auto tijdens negatieve energieprijzen!

Slim verwarmen

Verlaag je verwarmingskosten door de warmte in je huis slimmer te regelen. De slimme algoritmes in de Tibber-app regelen automatisch de warmte in je huis op basis van de weersvoorspellingen en de actuele stroomprijs.

(Warmte)batterij / boiler

Verwarm je warmtepomp-boiler wanneer de stroomprijs het laagst is. Of in de toekomst: laad je thuisbatterij op bij de laagste stroomprijzen

Aquarium

Een aquarium is vaak een echte stroomvreter. Met behulp van een slimme stekker kun je de verwarming van je aquarium aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven). Je bespaart dan eenvoudig veel energiekosten.

Vijverpomp

Ook een vijverpomp verbruikt relatief veel stroom en hoeft vaak niet de hele dag aan te staan. Met behulp van een slimme stekker kun je de vijverpomp aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven).

Accu elektrische fiets

Een accu van een elektrische fiets verbruikt relatief veel stroom. Met behulp van een slimme stekker kun je hem automatisch opladen tijdens de laagste energietarieven. Je bespaart dan eenvoudig oplaadkosten.

Slim stroom handelen

Met slim stroom handelen verdien je extra dankzij de prijsschommelingen op de EPEX- én onbalansmarkt met je elektrische auto, thuisbatterij, zonnepanelen en warmtepomp!

Energie­management

Energiemanagement met slimme functies

Hieronder vind je 4 niveaus van slimme functies, met uitleg hoe je kunt profiteren van lage uurprijzen. Vooral met slim laden van een elektrische auto is op een gebruiksvriendelijke manier enorm veel voordeel te behalen (zowel voor je portemonnee als het klimaat).

Je kan zelf kiezen en proberen tot welk niveau je wilt gaan: probeer altijd eerst niveau 1 en 2. Wanneer je nog meer voordeel uit je dynamisch energiecontract wilt halen en een beetje of zeer handig bent met automatisering, dan kun je ook doorgaan naar niveau 3 of zelfs 4.

1. STANDAARD

WASSEN, DROGEN & AIRCO

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig, via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Of bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung soms al volledig automatisch.

2. SLIM LADEN

autoladen voor een spotprijs

Laad je auto op de goedkoopste en groenste momenten, soms zelfs bij negatieve stroomprijzen. Je app zorgt er automatisch voor dat je auto altijd voldoende opgeladen is voor een instelbaar aantal kilometers.

3. GEAVANCEERD

HOMEY APP (GRATIS)

Homey is een gebruikersvriendelijke app voor consumenten die goed integreert met Tibber en Frank Energie. Stel zelf slimme regels in voor energieintensieve apparaten op basis van de uurprijzen, bijvoorbeeld: de pomp van je vijver, je warmtepompboiler en meer…

4. EXPERT

HOME ASSISTANT (GRATIS)

Home Assistant is een geavanceerd platform voor experts die hun energiehuishouding maximaal willen optimaliseren. Voor Home Assistant bestaan ook integraties met Tibber en Frank Energie.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.