dynamische-energieprijs.nl

MENU

Lidl Smart Home

Bespaar veel energiekosten met Lidl Smart Home & een dynamisch energiecontract

bespaar veel met lidl smarthome dankzij een dynamische energieprijs

Met behulp van een dynamisch energiecontract en een slimme stekker van Lidl kun je apparaten die veel energie verbruiken aanschakelen tijdens de laagste energietarieven. En (tijdelijk) uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven. Je bespaart dan eenvoudig veel energiekosten, soms verdien je zelfs geld wanneer de stroomprijs negatief is! 

Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Wasmachine, Wasdroger, Vaatwasser
 2. Airco, Boiler of Elektrische verwarming
 3. Aquarium, Vijverpomp
 4. Accu van een elektrische fiets
 5. Etc…

In 3 eenvoudige stappen

Je hebt maar drie dingen nodig, om snel te kunnen besparen:

 1. Een smarthome-stekker van Lidl
 2. Een gratis Homey-account, installeer daarbij de Lidl-smarthome-app
 3. Een dynamisch energiecontract geschikt voor slimme sturing (geschikt voor Homey en/of Home Assistant)

Tips

 • Begin met 1 slimme stekker waarmee je alles eerst een keer uitprobeert en breidt het daarna stapsgewijs uit. 
 • Controleer voor een apparaat eerst handmatig of het volledig geschikt is voor uit/aan-schakelen. Vooral bij meer computergestuurde apparaten is dit niet altijd zo: ze gaan bijvoorbeeld terug naar de beginstand wanneer ze weer worden ingeschakeld.

Leveranciers geschikt voor Lidl smarthome

Tibber

Meest innovatieve, voordeligste én bestbeoordeelde leverancier van Nederland

lidl smarthome tibber

Frank Energie

Dynamische energie met slim sturen

lidl smarthome frank energie

5 veelgestelde vragen

Een vaste prijs geeft een gevoel van zekerheid, maar de kans is wel groot dat je op lange termijn toch teveel betaald. Energieleveranciers vragen een vast tarief, terwijl zij zelf op de energiebeurs inkopen tegen dagelijks fluctuerende inkoopprijzen:

 • De inkoopprijs voor energie is soms hoger dan de prijs die jij betaalt, maar meestal is die prijs lager dan jij betaalt.
 • Bij een vast contract bouwen leveranciers een buffer op om bij hogere inkoopprijzen dan vooraf ingeschat nog steeds winst te kunnen maken, of in extreme situaties: in ieder geval niet failliet te gaan. Omgekeerd geldt dus ook dat er nog meer winst gemaakt wordt wanneer de inkoopprijs lager is dan vooraf ingeschat. Uiteindelijk betalen consumenten meestal dus (veel) meer dan de marktprijs voor hun energie.

 

Met de uurprijzen van stroom kun je het meeste besparen door elektriciteit op de goedkoopste momenten te gebruiken. Met slim laden van een elektrische auto kun je bijvoorbeeld tot wel 45% besparen op je totale stroomrekening. Hou er wel rekening mee dat dit erg kan verschillen door de ontwikkeling van de uurprijzen en het soort gebruik in je eigen huishouden.

Bekijk de besparingen van een dynamisch energiecontract voor een overzicht per situatie.

Vaak wordt beweerd dat de combinatie van zonnepanelen met dynamische stroomprijzen altijd onvoordelig is, maar dat is zeker niet zo. Het wordt zelfs steeds voordeliger voor een groeiend aantal huishoudens!

Op deze pagina vind je de volledige uitleg.

Alle dynamische energieaanbieders bieden dezelfde uurprijs aan, dit is de spotprijs op de EPEX-energiebeurs. Er zijn wel een paar onderdelen waarin de leveranciers wèl van elkaar verschillen:

 1. Het vaste maandbedrag (“vastrecht”), dit verschilt onderling soms een paar euro per maand. Op jaarbasis kan dit een paar tientjes verschil maken.
 2. Bovenop de uurprijs wordt ook een vaste onkostenvergoeding per uur gerekend, dit verschilt per leverancier.
 3. De facturatie: sommige leveranciers rekenen alles per maand achteraf. Anderen lijken meer op traditionele leveranciers en schatten een maandbedrag voor het hele jaar in en verrekenen dit eind van het jaar met het werkelijke verbruik. Veel leveranciers hebben ook een tussenvorm: je betaalt een voorschot, maar dit wordt wel na 1 tot 3 maanden verrekend met de werkelijke kosten.
 4. De kwaliteit van de klantenservice verschilt onderling, zoals deze ook bij traditionele energieleveranciers onderling verschilt.
 5. De technische mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid voor het slim sturen van je energieverbruik naar de goedkoopste uren.

Bij een dynamische energieprijs heb je geen vast contract, je contract is zelfs dagelijks opzegbaar. Je kunt iedere dynamische energieleverancier dus makkelijk proberen en ervaren hoeveel je bespaart. Vooral de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden voor het automatisch slim sturen van je energieverbruik maakt veel verschil in de besparing die je uiteindelijk kunt halen, zonder dat je er veel “mee bezig” hoeft te zijn.

Je kunt eenvoudig beginnen met het inschakelen van je huishoudelijke apparaten op de goedkoopste uren. Wanneer je een elektrische auto hebt dan kun je het laden op de goedkoopste uren helemaal automatisch regelen via een slim laden-app. Met slim laden bespaar je het meest, maar er is meer mogelijk. Kijk op de pagina slim sturen van je energieverbruik voor alle mogelijkheden, zowel voor de beginner als de expert.

Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt kun je de prijzen van vandaag en morgen altijd zien in de app en op de website van je energieaanbieder. Ook op deze website kun je de actuele energiebeursprijzen altijd zien op de pagina energieprijzen vandaag.