dynamische-energieprijs.nl

MENU

Slim laden

Met een dynamisch energiecontract koop je je laadstroom voor de actuele spotprijzen op de energiebeurs (EPEX). Met “Slim laden” laad je je auto volledig automatisch, op het moment dat de stroom het voordeligst en meest duurzaam is. Dit is meestal 16 uur per dag: 

 • in de avond/nacht van 21 tot 7u;
 • overdag tussen 10 en 16u. 

En in het weekend vaak het allervoordeligst en steeds vaker zelfs negatief: je krijgt dan betaald voor het laden van je auto! Je bespaart hiermee op jaarbasis meer dan 60% op je laadkosten: dat is al snel honderden euro’s per jaar! En je helpt ook mee met het ontlasten van het stroomnetwerk.

Heb je zonnepanelen?
In dit artikel leggen we je ook uit hoe slim laden extra voordeel kan opleveren in combinatie met je eigen zonnestroom.

slim laden

Hoe werkt slim laden? Beleef de eenvoud en betrouwbaarheid!

Verschillende leveranciers regelen dit helemaal automatisch voor je, via een gebruiksvriendelijke app. Je elektrische auto wordt opgeladen tijdens de laagste uurtarieven èn is altijd voldoende opgeladen!

① Slim laden bij Tibber

Wil je ook veel goedkoper elektrisch rijden?

Tibber is de voordeligste, bestbeoordeelde en meest innovatieve stroomleverancier. Naast slim laden bieden ze nog veel meer mogelijkheden om het energieverbruik in je huis slim te sturen, bijvoorbeeld met Homey en Home assistant. Ben je benieuwd hoe eenvoudig slim laden werkt en hoeveel je bespaart met jouw auto? Bekijk de complete uitleg over slim laden op de website van Tibber!

Tibber ondersteunt veel merken/typen laadpalen en elektrische auto’s.

Is jouw laadpaal of auto ook geschikt? Bekijk de website van Tibber voor alle informatie!

② Slim laden bij Frank

Frank biedt naast slim laden ook mogelijkheden om je huis slim te sturen met Homey en Home assistant. Bekijk de uitleg over de eenvoud van “slim laden” op de website van Frank!

slim laden frank energie

③ Slim laden bij Eneco

Wil je de mogelijkheid houden om te switchen tussen een dynamisch, variabel of vast contract, zonder daarbij van leverancier te hoeven veranderen?

Kies dan voor Eneco! Bekijk de uitleg over de eenvoud van “slim laden” op de website van Eneco!

Wat kost een eigen laadpaal?

Veelgestelde vragen

“Tanken” met meer dan 40% korting ten opzichte van een vaste energieprijs, ook met zonnepanelen. Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn, hoe is dit mogelijk?

Zon- of windstroom is veel duurzamer maar ook véél goedkoper dan stroom uit kolen of gas!

Dynamische energieprijzen zijn veel lager dan een vaste energieprijs wanneer de zon schijnt of de wind waait èn er relatief weinig stroom wordt gebruikt, dit is bijna elke dag van 10:00 tot 17:00 en vaak ook in de nacht. Het voordeel verschilt per dag van 10% tot meer dan 100%. Een gemiddelde elektrische rijder bespaart minimaal 40% op jaarbasis, een elektrische rijder die veel overdag kan laden zelfs meer dan 60%.

Door de enorme groei van zonnepanelen en windmolens in Nederland wordt de prijs in de uren met veel wind of zon de komende jaren steeds lager ten opzichte van een vaste energieprijs. Soms zijn dynamische energieprijzen zelfs negatief, inclusief belasting! Energie-experts hebben inmiddels een naam voor deze trend, die de komende jaren steeds sterker wordt: de eendcurve.

Een slim laden-app weet vooraf de stroomprijzen per uur, de batterijlading in je auto, de specificaties van je zonnepanelen en jouw voorkeuren voor de minimale batterijlading. De app regelt vervolgens helemaal automatisch het laden tijdens de laagste uurprijzen, en houdt daarbij rekening met jouw situatie en laadvoorkeuren.

In een “Slim laden”-app geef je eenmalig aan:

 1. Welke minimale batterijlading je auto altijd beschikbaar moet hebben
 2. Zonneladen (optioneel): de specificaties van je zonnepanelen, de app houdt dan ook rekening met je eigen zonnepanelen.

 

Daarna stel je per laadbeurt in wanneer je auto weer helemaal opgeladen moet zijn

De app regelt vervolgens automatisch het direct laden totdat de minimale batterijlading is bereikt en laadt vervolgens de rest van de accu op tijd helemaal vol tijdens de laagste uurtarieven. Veelgebruikte en gebruiksvriendelijke apps zijn van Tibber en Jedlix. Beide apps ondersteunen veel verschillende laadpalen en bijna alle automerken.

Zonnepanelen op een woonhuis leveren meestal minder dan de helft leveren van het benodigde laadvermogen voor een 11Kw-laadpaal. Het grootste deel van de laadstroom komt altijd vanaf het elektriciteitsnet, zelfs als de zon volop schijnt: hierdoor kun je ook als eigenaar van zonnepanelen extra besparen met een dynamisch energiecontract! Dit extra voordeel is al gauw honderden euro’s tot zelfs meer dan 1000 euro per jaar.

Als je zonnepanelen hebt dan zorgt de app ervoor dat je eigen opgewekte stroom maximaal wordt gebruikt voor het laden van je auto. De rest van de benodigde laadstroom wordt tegen de actuele spotprijzen op de energiebeurs ingekocht, deze extra besparing ontvang je bovenop het voordeel van de salderingsregeling.

Meer weten? Bekijk het voorbeeld hieronder en lees meer op zonnepanelen en een dynamisch energiecontract.

Slim laden en zonnepanelen

Is slim laden met een dynamische energieprijs ook aantrekkelijk met salderen?

Ja, je jaarlijkse saldering blijft gewoon van toepassing en je bespaart dan nog steeds makkelijk  honderden euro’s extra per jaar. In onderstaand schema staat een realistisch voorbeeld:

 • In het voorbeeld wordt uitgegaan van een gemiddelde besparing per laadbeurt ten opzichte van een gemiddeld vast contract.
 • Ook bij de dynamische uurprijzen wordt uitgegaan van een gemiddelde dag die vaak voorkomt. In werkelijkheid is de besparing op sommige dagen met veel zon en wind veel hoger, op een bewolkte & windstille dag is de besparing wat minder.
 • In het voorbeeld worden ook zonnepanelen meegenomen: voor de zonnepaneelinstallatie wordt onder andere uitgegaan van 14 panelen van 360Wp. Deze panelen leveren maximaal 5Kw in het uur dat de zon volledig schijnt: dit is maximaal 45% van de benodigde stroom voor een 11Kw-laadpaal. Bij een dynamisch energiecontract wordt de rest van de benodigde laadstroom ingekocht voor de actuele spotprijzen op de Nederlandse energiebeurs.
slim laden met zonnepanelen
slim laden met zonnepanelen

Samengevat

Met een “slim laden”-app en een dynamisch energiecontract koop je laadstroom op de goedkoopste momenten, bijna altijd is dit rondom 13:00. Slim laden werkt helemaal automatisch en gebruiksvriendelijk, de gemiddelde elektrische rijder bespaart meer dan 40% laadkosten. Op jaarbasis is dit een besparing van minimaal honderden euro’s, of zelfs meer dan 1000 euro.

Veel goedkoper = veel duurzamer

Je auto wordt altijd zoveel mogelijk opgeladen tijdens de uren met veel zon- en windenergie. Je helpt mee met het balanceren van het elektriciteitsnet in jouw eigen omgeving, door het piekaanbod aan duurzame stroom direct in de accu van je auto op te slaan. Op de momenten dat je slim aan het laden bent hoeven kolen- en gascentrales ook weinig of helemaal niet ingezet te worden, wanneer je op andere tijden laadt gebeurt dit wel. Je helpt dus ook mee met het verminderen van het gebruik van kolen èn de afhankelijkheid van buitenlands gas voor Nederland. Dit helpt echt: terwijl het grootste deel van de huishoudens in Nederland nog een vast contract heeft, sturen alleen de klanten van dynamische energieleverancier Tibber via de Tibber-app nu al honderden megawatt richting de zonnigste verbruiksuren. Dit is vergelijkbaar met wat de fossiele energiecentrale in IJmond kan opwekken!

Slim laden en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan benut je deze tijdens het slim laden van je auto helemaal èn heb je een extra besparing bovenop de salderingsregeling. In de “slim laden”-apps kun je je zonnepanelen eenmalig invoeren, de app zorgt er dan automatisch voor dat je zonnepanelen zo goed als mogelijk worden benut in combinatie met de spotprijzen op de energiemarkt. 

Dagelijks opzegbaar, zonder opzegboete

Dynamische energiecontracten zijn altijd dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete, de slimme laadapps zijn gratis te downloaden. Je kunt “slim laden” dus altijd makkelijk en volledig vrijblijvend proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.

Elektrisch rijden en salderen

Eigenaren van zonnepanelen kunnen hun elektriciteit op dit moment nog salderen. Wanneer een huishouden hetzelfde of meer produceert dan verbruikt, wordt vaak gezegd dat er “gratis” elektrisch gereden kan worden. Maar zodra er niet meer gesaldeerd mag worden, dan betaalt een huishouden gewoon weer de volle contractprijs voor de laadstroom op het moment dat de auto wordt opgeladen èn de zonnepanelen op hetzelfde moment in de avond, herfst of winter weinig tot geen energie produceren. 

Neem bij je keuze voor een elektrische auto deze ontwikkelingen altijd mee in de totale kostenberekening van je vervoermiddel. Het goede nieuws is dat dankzij slim laden en dynamische energietarieven de nadelen van het afbouwen van de salderingsregeling (en de introductie van terugleverkosten) ook weer voor een groot deel teniet kunnen worden gedaan: je zonnepanelen worden maximaal gebruikt èn de rest van de laadstroom ontvang je tegen spotprijzen.

Hou ook rekening met:

 1. Zodra de saldering is vervallen, is het financieel veel aantrekkelijker wanneer je zoveel als mogelijk van alle energieverbruik in huis verplaatst naar de momenten dat je zonnepanelen ook daadwerkelijk energie opwekken ⇒ Dit is ook precies het moment dat dynamische uurprijzen het laagst zijn. 
 2. Heb je een 1-fase laadpaal (3,7 kw) èn Oost-/West-panelen dan is het veel makkelijker om je stroomverbruik en opwek synchroon te laten lopen. Het laden duurt dan wel 3x zo lang, maar je verbruikt dan relatief weinig van het energienet. Dit is dus veel goedkoper omdat je meer “gratis” stroom van je eigen zonnepanelen gebruikt.
 3. Bij een dynamisch energiecontract kun je ook goedkoper laden op de momenten dat er geen of minder zon, maar wel veel windenergie beschikbaar is! Een slimme laadapp optimaliseert dit automatisch op basis van de weersverwachting en uurprijzen. Dit extra voordeel heb je niet bij een vast contract.
 4. Zonnepanelen op Oosten/Westen leveren minder kwh op, maar verhogen juist wel je eigen gebruik doordat de zonne-energie meer verspreid over de dag wordt opgewekt. Vooral zonnepanelen op het westen leveren stroom op het moment dat deze het meeste waard is.

Voordeligste laadpalen

slim laden laadpaaloutlet
slim laden homewizard

Huishouden

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig of eenvoudig via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung kan het zelfs volledig automatisch.

Slim laden elektrische auto

Laad je elektrische auto automatisch op voor spotprijzen. Zo bespaar je simpel flink op de laadkosten van je elektrische auto, ook als je zonnepanelen hebt. De slimme laadapp garandeert altijd een voldoende volle accu en je bespaart vaak minimaal 40% per laadbeurt. Je kunt zelfs steeds vaker automatisch geld verdienen met het laden van je auto tijdens negatieve energieprijzen!

Slim verwarmen

Verlaag je verwarmingskosten door de warmte in je huis slimmer te regelen. De slimme algoritmes in de Tibber-app regelen automatisch de warmte in je huis op basis van de weersvoorspellingen en de actuele stroomprijs.

(Warmte)batterij / boiler

Verwarm je warmtepomp-boiler wanneer de stroomprijs het laagst is. Of in de toekomst: laad je thuisbatterij op bij de laagste stroomprijzen

Aquarium

Een aquarium is vaak een echte stroomvreter. Met behulp van een slimme stekker kun je de verwarming van je aquarium aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven). Je bespaart dan eenvoudig veel energiekosten.

Vijverpomp

Ook een vijverpomp verbruikt relatief veel stroom en hoeft vaak niet de hele dag aan te staan. Met behulp van een slimme stekker kun je de vijverpomp aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven).

Accu elektrische fiets

Een accu van een elektrische fiets verbruikt relatief veel stroom. Met behulp van een slimme stekker kun je hem automatisch opladen tijdens de laagste energietarieven. Je bespaart dan eenvoudig oplaadkosten.

Slim stroom handelen

Met slim stroom handelen verdien je extra dankzij de prijsschommelingen op de EPEX- én onbalansmarkt met je elektrische auto, thuisbatterij, zonnepanelen en warmtepomp!

Energie­management

Energiemanagement met slimme functies

Hieronder vind je 4 niveaus van slimme functies, met uitleg hoe je kunt profiteren van lage uurprijzen. Vooral met slim laden van een elektrische auto is op een gebruiksvriendelijke manier enorm veel voordeel te behalen (zowel voor je portemonnee als het klimaat).

Je kan zelf kiezen en proberen tot welk niveau je wilt gaan: probeer altijd eerst niveau 1 en 2. Wanneer je nog meer voordeel uit je dynamisch energiecontract wilt halen en een beetje of zeer handig bent met automatisering, dan kun je ook doorgaan naar niveau 3 of zelfs 4.

1. STANDAARD

WASSEN, DROGEN & AIRCO

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig, via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Of bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung soms al volledig automatisch.

2. SLIM LADEN

autoladen voor een spotprijs

Laad je auto op de goedkoopste en groenste momenten, soms zelfs bij negatieve stroomprijzen. Je app zorgt er automatisch voor dat je auto altijd voldoende opgeladen is voor een instelbaar aantal kilometers.

3. GEAVANCEERD

HOMEY APP (GRATIS)

Homey is een gebruikersvriendelijke app voor consumenten die goed integreert met Tibber en Frank Energie. Stel zelf slimme regels in voor energieintensieve apparaten op basis van de uurprijzen, bijvoorbeeld: de pomp van je vijver, je warmtepompboiler en meer…

4. EXPERT

HOME ASSISTANT (GRATIS)

Home Assistant is een geavanceerd platform voor experts die hun energiehuishouding maximaal willen optimaliseren. Voor Home Assistant bestaan ook integraties met Tibber en Frank Energie.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.