dynamische-energieprijs.nl

MENU

Slim verwarmen

Verwarm je huis automatisch tijdens de laagste uurprijzen

Slim verwarmen wordt aangeboden door Tibber en Frank Energie. Tibber biedt hierin wel de meest uitgebreide ondersteuning.

Slim verwarmen werkt in principe voor alle vormen van elektrische verwarming. Je sluit je slimme thermostaat of warmtepomp aan en stelt de gewenste temperatuur in. De slimme algoritmes regelen vervolgens automatisch de warmte in je huis op basis van de weersvoorspellingen en de actuele stroomprijs. 

Slim verwarmen bij Tibber

Slim verwarmen bij Frank

slim verwarmen frank energie

Welke soorten elektrische verwarming zijn er?

Elektrische radiator

Dit is een inefficiënte en de minst voordelige vorm van elektrisch verwarmen. Alle elektriciteit wordt gebruikt om de volledige ruimte te verwarmen. Met behulp van “Slim verwarmen” wordt er wel rekening gehouden met de laagste tarieven.

Bekijk elektrische radiatoren

Infraroodpanelen

Dit is een voordeligere vorm van elektrisch verwarmen. Niet de hele ruimte maar vooral personen in de ruimte worden verwarmd, waardoor het al snel aangenaam warm voelt. Je hebt dan minder energie nodig om toch een comfortabele warmte te ervaren, ook al is de lucht om je heen kouder.

Met behulp van “Slim verwarmen” wordt er ook rekening gehouden met de laagste tarieven.

Infrarood panelen (IR panelen) zijn vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming voor je huis zijn infraroodpanelen vaak minder geschikt, tenzij je huis erg goed geïsoleerd is. Infraroodpanelen verwarmen namelijk ook de meubels, vloer en wanden en daarmee indirect ook de lucht. In een huis met minder goede isolatie kost dit dan bij langer verwarmen in grote ruimtes alsnog erg veel energie / elektriciteit.

(Let op bij het kopen van infrarood-verwarming: Naast de IR-panelen bestaan er meer soorten infraroodverwarming die soms energiezuinig en duurzaam worden genoemd, maar dat zijn ze niet! Bijvoorbeeld: infrarood vloer-, wand- en plafondverwarming, , infraroodfolie en infrarood kachels. Ze verbruiken allemaal net zoveel energie als een elektrische radiator)

Bekijk zuinige infraroodpanelen

Warmtepomp

Dit is de voordeligste vorm van elektrisch verwarmen. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht of water en heeft daarbij veel minder elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Een warmtepomp met bijvoorbeeld COP=4 levert gemiddeld 4x zoveel warmte met dezelfde hoeveelheid stroom. Met behulp van “slim verwarmen” wordt er ook nog rekening gehouden met de laagste stroomtarieven.

Een airco is eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp. Een airco is bedoeld om te koelen, maar je kunt er ook ruimtes mee verwarmen. Daarnaast bestaan er nog veel meer soorten (hybride-)warmtepompen. De installatie is meestal iets duurder, maar in gebruik zijn deze warmtepompen efficiënter en goedkoper:

  • De meest bekende is lucht/water: deze haalt warmte uit de buitenlucht of uit je ventilatiesysteem en verwarmt hiermee  je cv-installatie. 
  • Water/water: haalt warmte uit de bodem of uit je rioolsysteem.
 

Bekijk alle warmtepompen

gebruik slim verwarmen en zonnepanelen in combinatie met een dynamische energieprijs

Elektrisch verwarmen en zonnepanelen

Eigenaren van zonnepanelen kunnen hun elektriciteit op dit moment nog salderen. Wanneer een huishouden hetzelfde of meer produceert dan verbruikt, wordt vaak gezegd dat er “gratis” elektrisch verwarmd kan worden. Maar zodra er niet meer gesaldeerd mag worden, dan betaalt een huishouden de volle contractprijs op het moment dat het huis of terras wordt verwarmd èn de zonnepanelen op hetzelfde moment in de avond, herfst of winter weinig tot geen energie produceren.

Neem bij je keuze voor een type elektrische verwarming deze ontwikkelingen mee in de totale kostenberekening van je verwarmingssysteem. Het goede nieuws is dat door “slim verwarmen” je zoveel mogelijk verwarmd tijdens de laagste stroomprijzen en de nadelen van het afbouwen van de salderingsregeling voor een gedeelte ook weer teniet kunnen worden gedaan.

Elektrisch verwarmen

Infraroodpanelen en warmtepompen

slim verwarmen cvtotaal
slim verwarmen homewizard

Huishouden

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig of eenvoudig via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung kan het zelfs volledig automatisch.

Slim laden elektrische auto

Laad je elektrische auto automatisch op voor spotprijzen. Zo bespaar je simpel flink op de laadkosten van je elektrische auto, ook als je zonnepanelen hebt. De slimme laadapp garandeert altijd een voldoende volle accu en je bespaart vaak minimaal 40% per laadbeurt. Je kunt zelfs steeds vaker automatisch geld verdienen met het laden van je auto tijdens negatieve energieprijzen!

Slim verwarmen

Verlaag je verwarmingskosten door de warmte in je huis slimmer te regelen. De slimme algoritmes in de Tibber-app regelen automatisch de warmte in je huis op basis van de weersvoorspellingen en de actuele stroomprijs.

(Warmte)batterij / boiler

Verwarm je warmtepomp-boiler wanneer de stroomprijs het laagst is. Of in de toekomst: laad je thuisbatterij op bij de laagste stroomprijzen

Aquarium

Een aquarium is vaak een echte stroomvreter. Met behulp van een slimme stekker kun je de verwarming van je aquarium aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven). Je bespaart dan eenvoudig veel energiekosten.

Vijverpomp

Ook een vijverpomp verbruikt relatief veel stroom en hoeft vaak niet de hele dag aan te staan. Met behulp van een slimme stekker kun je de vijverpomp aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven).

Accu elektrische fiets

Een accu van een elektrische fiets verbruikt relatief veel stroom. Met behulp van een slimme stekker kun je hem automatisch opladen tijdens de laagste energietarieven. Je bespaart dan eenvoudig oplaadkosten.

Slim stroom handelen

Met slim stroom handelen verdien je extra dankzij de prijsschommelingen op de EPEX- én onbalansmarkt met je elektrische auto, thuisbatterij, zonnepanelen en warmtepomp!

Energie­management

Energiemanagement met slimme functies

Hieronder vind je 4 niveaus van slimme functies, met uitleg hoe je kunt profiteren van lage uurprijzen. Vooral met slim laden van een elektrische auto is op een gebruiksvriendelijke manier enorm veel voordeel te behalen (zowel voor je portemonnee als het klimaat).

Je kan zelf kiezen en proberen tot welk niveau je wilt gaan: probeer altijd eerst niveau 1 en 2. Wanneer je nog meer voordeel uit je dynamisch energiecontract wilt halen en een beetje of zeer handig bent met automatisering, dan kun je ook doorgaan naar niveau 3 of zelfs 4.

1. STANDAARD

WASSEN, DROGEN & AIRCO

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig, via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Of bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung soms al volledig automatisch.

2. SLIM LADEN

autoladen voor een spotprijs

Laad je auto op de goedkoopste en groenste momenten, soms zelfs bij negatieve stroomprijzen. Je app zorgt er automatisch voor dat je auto altijd voldoende opgeladen is voor een instelbaar aantal kilometers.

3. GEAVANCEERD

HOMEY APP (GRATIS)

Homey is een gebruikersvriendelijke app voor consumenten die goed integreert met Tibber en Frank Energie. Stel zelf slimme regels in voor energieintensieve apparaten op basis van de uurprijzen, bijvoorbeeld: de pomp van je vijver, je warmtepompboiler en meer…

4. EXPERT

HOME ASSISTANT (GRATIS)

Home Assistant is een geavanceerd platform voor experts die hun energiehuishouding maximaal willen optimaliseren. Voor Home Assistant bestaan ook integraties met Tibber en Frank Energie.

Wil je ook dynamische energieprijzen proberen?

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.