dynamische-energieprijs.nl

MENU

Smart home

Hoe kun je je huis slim maken met smarthome en een dynamisch energiecontract?

Heb je ooit gedroomd van een huis dat zich aanpast aan jouw wensen en behoeften? Een huis dat je kunt bedienen met je stem, je smartphone of zelfs je gedachten? Een huis dat je helpt om energie te besparen, je comfort te verhogen en je veiligheid te garanderen? Dit is geen sciencefiction, maar de realiteit van smarthome.

Smarthome is een term die gebruikt wordt om een huis te beschrijven dat uitgerust is met domotica. Domotica is de integratie van technologie en diensten in een woning om het leven van de bewoners te verbeteren. Met domotica kun je allerlei apparaten en systemen in je huis op afstand of automatisch aansturen, zoals verlichting, verwarming, ventilatie, airconditioning, beveiliging, entertainment, gezondheid en nog veel meer.

Begin eenvoudig met een slimme stekker!

Misschien denk je nu: dit klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar hoe begin ik hiermee? Is dit niet heel ingewikkeld en duur? Het antwoord is: nee. Smarthome is voor iedereen bereikbaar, want je kunt heel eenvoudig beginnen met een slimme stekker. Een slimme stekker is een apparaatje dat je in het stopcontact steekt en waarmee je elk apparaat slim kunt maken. Je kunt dan via een app op je smartphone of tablet het apparaat aan- of uitzetten, programmeren of monitoren. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel stroom het apparaat verbruikt of hoe lang het nog duurt voordat het klaar is.

Een slimme stekker kost ongeveer 30 euro en is dus een kleine investering met een groot rendement. Je kunt er namelijk al snel mee besparen op je energiekosten en meer inzicht krijgen in je verbruik.

Combineer met een dynamisch energiecontract

Een van de voordelen van smarthome is dat het je kan helpen om energie te besparen en geld te verdienen. Hoe? Door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Een dynamisch energiecontract is een soort energiecontract waarbij de prijs van elektriciteit varieert afhankelijk van de vraag en het aanbod op de markt. Dit betekent dat je soms meer betaalt voor je stroom, maar soms ook minder of zelfs helemaal niets. Sterker nog, als je zelf energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen, kun je zelfs geld verdienen door je overtollige stroom terug te leveren aan het net.

Smarthome energieverbruik

smarthome meetpakketMeet het gas-, elektriciteit- en waterverbruik van jouw huis met Homewizard. Je ziet meteen de grootste verbruikers in huis en het effect van jouw sturende en besparende maatregelen.Heb je zonnepanelen? Dan zie je ook hoeveel je op ieder moment zelf verbruikt en teruglevert.

Gemakkelijk zelf te installeren.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Stel je voor dat je een smarthome hebt met domotica die verbonden zijn met een slimme meter. Een slimme meter is een apparaat dat je energieverbruik en -productie meet en doorstuurt naar je energieleverancier. Met een slimme meter kun je dus profiteren van een dynamisch energiecontract. Je domotica kunnen namelijk reageren op de actuele stroomprijs en zo je energieverbruik optimaliseren. Bijvoorbeeld:
• Als de stroomprijs laag is, kun je je apparaten inschakelen of opladen, zoals je wasmachine, vaatwasser, elektrische auto of smartphone.
• Als de stroomprijs hoog is, kun je je apparaten uitschakelen of uitstellen, zoals je droger, oven, waterkoker of koffiezetapparaat.
• Als de stroomprijs negatief is, kun je geld verdienen door je apparaten aan te zetten zoals je warmtepompboiler, airconditioner of je elektrische auto laden.
Zo kun je dus besparen op je energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld. 

Er zijn 2 energieleveranciers Tibber en Frank Energie die hierin voorlopen en ook koppelingen hebben met de gratis smarthome-omgevingen Homey en Home Assistant. Vooral Tibber heeft de meest uitgebreide en gebruiksvriendelijke mogelijkheden en biedt ook een energiecontract aan waarop ze geen winst maken, ze verdienen vooral aan slimme toepassingen waarmee je zelf energiekosten kunt besparen.

Meer slimme stekkers

Slimme stekkers zijn betaalbaar en overal verkrijgbaar, bekende merken zijn:

 

Bij ieder merk vind je de uitleg hoe je deze eenvoudig slim kunt schakelen met behulp van dynamische energieprijzen.

smarthome

Slim schakelen met de energieprijs

Je kunt deze slimme stekkers combineren met een dynamisch energiecontract. Je kunt dan bijvoorbeeld instellen dat het apparaat alleen aangaat als de stroomprijs onder een bepaalde grens komt of juist boven een bepaalde grens gaat.

Als je eenmaal begonnen bent met een slimme stekker, kun je dit stap voor stap uitbreiden naar andere apparaten en systemen in je huis. Je kunt bijvoorbeeld ook slimme lampen, thermostaten, camera’s, rookmelders, deurbellen, speakers, televisies en nog veel meer toevoegen aan je smarthome. Zo kun je je huis steeds slimmer en comfortabeler maken.

Of je nu een beginner of een expert bent, er is altijd wel een oplossing die bij jou past. Het enige wat je nodig hebt is een beetje nieuwsgierigheid en creativiteit. 

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.