Warmtebatterij / boiler
Verwarm je boiler tijdens de laagste uurprijzen én zonnigste momenten
Meer over (zonne)stroom opslaan
Een thuisbatterij, warmtebatterij, boilers of accu’s zijn erg geschikt om:
- Energie op te slaan tijdens de goedkoopste uurtarieven
- Of het eigen gebruik van zonne-energie te verhogen
Sinds de opkomst van slim handelen met stroom worden thuisbatterijen steeds aantrekkelijker, maar er zijn veel schaarse en vervuilende grondstoffen nodig om een thuisbatterij te maken. Slimme warmteopslag in water is meestal een laagdrempeliger, milieuvriendelijker èn rendabeler alternatief.
Een warmtebatterij of boiler heeft wel een nadeel: de opgeslagen energie kan niet meer op een later tijdstip als elektriciteit worden gebruikt. Maar ook voor een thuisbatterij gaat dit niet altijd op. Voor apparaten die een hoge piekenergie vragen, zoals een inductiekookplaat en laden van een elektrische auto, kan een betaalbare thuisbatterij vaak niet snel genoeg ontladen om alle benodigde energie te kunnen leveren. De rest van de benodigde energie wordt dan alsnog vanaf het elektriciteitsnet gebruikt.
Een aantrekkelijke aanvulling op een warmtebatterij is de nieuwe compacte plugin-thuisaccu 🔌.
Op deze manier combineer je het beste van 2 werelden: “gratis” warm water en een compacte electriciteitsbuffer die je volledig zelf kunt installeren.
Slim sturen van een boiler
Met behulp van slim sturen kun je je boiler laten verwarmen tijdens de laagste uurprijzen. Volledig aan/uit-zetten van een boiler is daarbij meestal af te raden. Veel boilers hebben een zogenaamd “PV”-contact waarmee je tijdelijk de setpoint kan verhogen (dus extra warmteopslag genereert) tijdens de laagste uurprijzen. De exacte specificaties verschillen per boiler, raadpleeg hiervoor je leverancier en/of handleiding. Of: kies een (warmtepomp)boiler die al automatisch rekening houdt met dynamische energietarieven.
Soorten elektrische boilers
Standaard elektrische boiler
Dit is de minst voordelige vorm van elektrisch verwarmen. Alle elektriciteit wordt gebruikt om de boiler te verwarmen.
Organisch zout / boiler / PCM
Dit is vergelijkbaar met een elektrische boiler, met een paar belangrijke verschillen. De aanschafprijs is hoger, maar: de boiler is compacter, gaat tientallen jaren mee, heeft geen onderhoud nodig en opgeslagen warmte koelt nauwelijks af.
Warmtepomp-boiler
Dit is de voordeligste vorm van elektrisch verwarmen. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht of water en heeft daarbij veel minder elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren t.o.v. een elektrische boiler. Hetzelfde grote verschil in stroomverbruik zie je bijvoorbeeld bij een traditionele wasdroger en een warmtepomp-wasdroger. Een boiler met COP=3 levert bijvoorbeeld gemiddeld 3x zoveel warmte op met dezelfde hoeveelheid stroom. Plaats de boiler wel op een plek waar hij warmte kan onttrekken zonder daarbij het gebruikersdeel van je woning af te koelen. Een onverwarmde garage is bijvoorbeeld een goede plek.