dynamische-energieprijs.nl

MENU

Warmte­batterij / boiler

Verwarm je boiler automatisch tijdens de laagste uurprijzen

Een thuisbatterij, warmtebatterij, boilers of accu’s zijn erg geschikt om:

  1. Energie op te slaan tijdens de goedkoopste uurtarieven
  2. Of het eigen gebruik van zonne-energie te verhogen 
 

Sinds de opkomst van slim handelen met stroom worden thuisbatterijen steeds aantrekkelijker, maar er zijn veel schaarse en vervuilende grondstoffen nodig om een thuisbatterij te maken.  Slimme warmteopslag in water is meestal een laagdrempeliger, milieuvriendelijker èn rendabeler alternatief. 

Een warmtebatterij of boiler heeft wel een nadeel: de opgeslagen energie kan niet meer op een later tijdstip als elektriciteit worden gebruikt. Maar ook voor een thuisbatterij gaat dit niet altijd op. Voor apparaten die een hoge piekenergie vragen, zoals een inductiekookplaat en laden van een elektrische auto, kan een betaalbare thuisbatterij vaak niet snel genoeg ontladen om alle benodigde energie te kunnen leveren. De rest van de benodigde energie wordt dan alsnog vanaf het elektriciteitsnet gebruikt.

Slim sturen van een boiler

Met behulp van slim sturen kun je je boiler laten verwarmen tijdens de laagste uurprijzen. Volledig aan/uit-zetten van een boiler is daarbij meestal af te raden. Veel boilers hebben een zogenaamd “PV”-contact waarmee je tijdelijk de setpoint kan verhogen (dus extra warmteopslag genereert) tijdens de laagste uurprijzen. De exacte specificaties verschillen per boiler, raadpleeg hiervoor je leverancier en/of handleiding. Of: kies een (warmtepomp)boiler die al automatisch rekening houdt met dynamische energietarieven.

bespaar met slim sturen van je (warmte)batterij / boiler en een dynamische energieprijs

Warmteboilers en meer

warmtebatterij/boiler cvtotaal

Soorten elektrische boilers

Standaard elektrische boiler

Dit is de minst voordelige vorm van elektrisch verwarmen. Alle elektriciteit wordt gebruikt om de boiler te verwarmen.  

Bekijk elektrische boilers

Organisch zout / boiler / PCM

Dit is vergelijkbaar met een elektrische boiler, met een paar belangrijke verschillen. De aanschafprijs is hoger, maar: de boiler is compacter, gaat tientallen jaren mee, heeft geen onderhoud nodig en opgeslagen warmte koelt nauwelijks af. 

Warmtepomp-boiler

Dit is de voordeligste vorm van elektrisch verwarmen. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht of water en heeft daarbij veel minder elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren t.o.v. een elektrische boiler. Hetzelfde grote verschil in stroomverbruik zie je bijvoorbeeld bij een traditionele wasdroger en een warmtepomp-wasdroger. Een boiler met COP=3 levert bijvoorbeeld gemiddeld 3x zoveel warmte op met dezelfde hoeveelheid stroom. Plaats de boiler wel op een plek waar hij warmte kan onttrekken zonder daarbij het gebruikersdeel van je woning af te koelen. Een onverwarmde garage is bijvoorbeeld een goede plek.

Bekijk warmtepompboilers

gebruik warmteboiler en zonnepanelen in combinatie met een dynamische energieprijs

Elektrisch verwarmen en zonnepanelen

Eigenaren van zonnepanelen kunnen hun elektriciteit op dit moment nog salderen. Wanneer een huishouden hetzelfde of meer produceert dan verbruikt, wordt vaak gezegd dat er “gratis” elektrisch verwarmd kan worden.

Maar zodra er niet meer gesaldeerd mag worden betaalt een huishouden de volle contractprijs op het moment dat de zonnepanelen geen energie opwekken. Dit geldt dus vooral op het moment dat tapwater wordt verwarmd èn de zonnepanelen op hetzelfde moment in de avond of winter weinig tot geen energie produceren.

Neem bij je keuze voor een type elektrische tapwatervoorziening deze ontwikkelingen mee in de kostenberekening. Het goede nieuws is dat met een (warmte)batterij de nadelen van het afbouwen van de salderingsregeling weer deels teniet kunnen worden gedaan.

Bekijk de video met duidelijke uitleg!

warmtebatterij/boiler homewizard

Huishouden

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig of eenvoudig via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung kan het zelfs volledig automatisch.

Slim laden elektrische auto

Laad je elektrische auto automatisch op voor spotprijzen. Zo bespaar je simpel flink op de laadkosten van je elektrische auto, ook als je zonnepanelen hebt. De slimme laadapp garandeert altijd een voldoende volle accu en je bespaart vaak minimaal 40% per laadbeurt. Je kunt zelfs steeds vaker automatisch geld verdienen met het laden van je auto tijdens negatieve energieprijzen!

Slim verwarmen

Verlaag je verwarmingskosten door de warmte in je huis slimmer te regelen. De slimme algoritmes in de Tibber-app regelen automatisch de warmte in je huis op basis van de weersvoorspellingen en de actuele stroomprijs.

(Warmte)batterij / boiler

Verwarm je warmtepomp-boiler wanneer de stroomprijs het laagst is. Of in de toekomst: laad je thuisbatterij op bij de laagste stroomprijzen

Aquarium

Een aquarium is vaak een echte stroomvreter. Met behulp van een slimme stekker kun je de verwarming van je aquarium aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven). Je bespaart dan eenvoudig veel energiekosten.

Vijverpomp

Ook een vijverpomp verbruikt relatief veel stroom en hoeft vaak niet de hele dag aan te staan. Met behulp van een slimme stekker kun je de vijverpomp aanschakelen tijdens de laagste energietarieven (en uitschakelen tijdens de hoogste energietarieven).

Accu elektrische fiets

Een accu van een elektrische fiets verbruikt relatief veel stroom. Met behulp van een slimme stekker kun je hem automatisch opladen tijdens de laagste energietarieven. Je bespaart dan eenvoudig oplaadkosten.

Slim stroom handelen

Met slim stroom handelen verdien je extra dankzij de prijsschommelingen op de EPEX- én onbalansmarkt met je elektrische auto, thuisbatterij, zonnepanelen en warmtepomp!

Energie­management

Energiemanagement met slimme functies

Hieronder vind je 4 niveaus van slimme functies, met uitleg hoe je kunt profiteren van lage uurprijzen. Vooral met slim laden van een elektrische auto is op een gebruiksvriendelijke manier enorm veel voordeel te behalen (zowel voor je portemonnee als het klimaat).

Je kan zelf kiezen en proberen tot welk niveau je wilt gaan: probeer altijd eerst niveau 1 en 2. Wanneer je nog meer voordeel uit je dynamisch energiecontract wilt halen en een beetje of zeer handig bent met automatisering, dan kun je ook doorgaan naar niveau 3 of zelfs 4.

1. STANDAARD

WASSEN, DROGEN & AIRCO

Gebruik je vaatwasser, wasmachine, wasdroger en airco op de goedkoopste momenten van de dag. Dit kan handmatig, via de startuitstelfunctie op je huishoudelijke apparaat. Of bij Bosch-Siemens, Miele en Samsung soms al volledig automatisch.

2. SLIM LADEN

autoladen voor een spotprijs

Laad je auto op de goedkoopste en groenste momenten, soms zelfs bij negatieve stroomprijzen. Je app zorgt er automatisch voor dat je auto altijd voldoende opgeladen is voor een instelbaar aantal kilometers.

3. GEAVANCEERD

HOMEY APP (GRATIS)

Homey is een gebruikersvriendelijke app voor consumenten die goed integreert met Tibber en Frank Energie. Stel zelf slimme regels in voor energieintensieve apparaten op basis van de uurprijzen, bijvoorbeeld: de pomp van je vijver, je warmtepompboiler en meer…

4. EXPERT

HOME ASSISTANT (GRATIS)

Home Assistant is een geavanceerd platform voor experts die hun energiehuishouding maximaal willen optimaliseren. Voor Home Assistant bestaan ook integraties met Tibber en Frank Energie.

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.