Zonnepanelen en dynamisch
Met een dynamisch energiecontract koop je stroom voor uurprijzen, maar verkoop je ook je opgewekte stroom voor precies dezelfde uurprijzen, zonder terugleverboetes!
Dit komt doordat dynamische energieleveranciers altijd 100% terugleververgoeding betalen én door de eigenschappen van een dynamisch energiecontract nooit terugleverheffing in rekening zullen gaan brengen: nu niet en in de toekomst niet! Daarnaast passen ze ook gewoon de salderingsregeling op jaarbasis toe.
Waarom is de combinatie van dynamische stroomprijzen en zonnepanelen tegenwoordig de slimste keuze?
We leggen je het hier stap-voor-stap uit en vatten het voor je samen in 1 overzicht.
Waarom is een dynamisch energiecontract nu de beste keuze met zonnepanelen?
Om dat te kunnen bepalen, zijn de eigenschappen van een dynamisch energiecontract belangrijk:
1. De saldering werkt ook op jaarbasis!
- Je energiebelasting wordt gewoon 1:1 tegen elkaar “weggestreept” op basis van het totale aantal kwh: opwek versus verbruik op jaarbasis!.
- Alleen voor het opwek/verbruiktarief-deel (exclusief de energiebelasting) werkt het een klein beetje anders: je betaalt èn ontvangt altijd 100% van de actuele uurprijs. Dit kan een nadeel zijn, maar ook een voordeel: dit hangt erg af van jouw situatie.
- Dynamische energieleveranciers rekenen geen extra heffing en bieden ook niet stiekem onvoordeligere contracten aan voor huishoudens met zonnepanelen. Omdat alle klanten 1:1 de actuele beursprijs betalen èn betaald krijgen bij teruglevering, ontstaan er geen extra kosten en worden klanten zonder zonnepanelen nooit indirect benadeeld.
- Maar deze fluctueert wel: overdag meestal lager, ’s ochtends en ’s avonds meestal hoger.
- Vooral met een oost/west-opstelling kun je zo veel besparen. Met een oost/westopstelling wek je meer verspreid over de dag op. Door de betere spreiding is het eigen gebruik automatisch hoger. En vergeleken met panelen op het zuiden lever je minder terug op de goedkoopste tijden en meer terug op de duurdere tijden -wanneer er meer vraag en minder aanbod is. Plaats je zonnepanelen op het westen om het meest te besparen: de terugleververgoeding is dan het hoogst.
- Voor een zuidopstelling is dit een nadeel: je levert vooral terug op het moment dat de meeste huishoudens ook veel terugleveren, stroom heeft dan een lage waarde op de energiebeurs.
- Heb je meer verbruik dan opwek? Dan kun je de dynamische uurtarieven goed gebruiken om je verbruik te sturen naar de voordelige uren en je opwek zoveel mogelijk zelf te gebruiken om te besparen. Vooral met een elektrische auto in combinatie met slim laden kun je zo erg veel besparen.
- Heb je meer opwek dan verbruik? Dan krijg je bij een traditioneel vast of variabel contract vaak een vaste (lage) terugleververgoeding. Bij een dynamisch energiecontract krijg je de beursprijs uitgekeerd, vaak is die een stuk hoger dan de terugleververgoeding bij een traditioneel contract.
3. Je kunt eenvoudiger steeds meer echte groene energie gebruiken:
- Het beste is dan om zoveel mogelijk energie direct te verbruiken van je eigen zonnepanelen èn op het moment dat er veel echte groene energie beschikbaar is op het energienet: dit is wanneer de zon schijnt, maar ook wanneer de wind waait.
- Door slim sturen van je energieverbruik kun je het maximale duurzame èn financiële rendement halen uit je zonnepanelen: door zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken op de goedkoopste momenten en vooral terug te leveren op duurdere momenten. Je helpt dan ook mee met het stabiliseren van het energienetwerk..
- Je voorkomt hiermee ook extra heffingen of terugleverproblemen.
- Klaar voor de toekomst: zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd dan is het altijd financieel het aantrekkelijkst om je eigen zonne-energie direct te verbruiken.
Wat is de beste keuze voor jouw situatie?
Vul je verbruik- en opwekgegevens in bij de proefberekening en je ziet direct het verschil t.o.v. je huidige (vaste) contract met extra zonnepaneelkosten