dynamische-energieprijs.nl

MENU

Kennisartikel

Hoe kies je de beste toekomstvaste configuratie van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een duurzame en voordelige manier om je eigen energie op te wekken. Maar hoe kies je de beste configuratie van zonnepanelen voor jouw situatie? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de ligging van je dak, je energieverbruik, de salderingsregeling en het type energiecontract dat je hebt. In dit artikel geven we je een aantal tips en inzichten om de optimale keuze te maken voor zonnepanelen met de introductie van terugleverkosten en de afbouw van de salderingsregeling.

wat is de beste zonnepaneelconfiguratie zodra de saldering is vervallen

Wat is de salderingsregeling en hoe verandert die?

De salderingsregeling is een regeling die het mogelijk maakt om de stroom die je met je zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, weg te strepen tegen de stroom die je afneemt van het net. Zo betaal je alleen voor het nettoverbruik van stroom. Dit is vooral gunstig als je overdag meer stroom opwekt dan verbruikt, bijvoorbeeld als je niet thuis bent of als je elektrische apparaten uit staan. De salderingsregeling wordt uiteindelijk geleidelijk afgebouwd tot 0%. Dat betekent dat je vanaf dan geen vergoeding meer krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net, maar wel een vergoeding voor de stroom die je niet kunt salderen. Deze vergoeding wordt bepaald door de minister op basis van advies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en zal waarschijnlijk lager zijn dan het tarief dat je betaalt voor de stroom die je afneemt.

De afbouw van de salderingsregeling is opnieuw uitgesteld door de politiek, maar: door de introductie van terugleverkosten ontstaat er een situatie die vergelijkbaar is met de afbouw van de salderingsregeling.

Hoe beïnvloedt dit je keuze voor zonnepanelen?

De introductie van terugleverkosten en een toekomstige afbouw van de salderingsregeling heeft gevolgen voor de terugverdientijd en het rendement van je zonnepanelen. Hoe meer stroom je zelf verbruikt, hoe minder je afhankelijk bent van de salderingsregeling en hoe sneller je je investering terugverdient. Dit kan op 2 manieren:

  1. Plaats je panelen zoveel mogelijk op het westen en/of oosten, ipv op het zuiden. Zo wek je in totaal iets minder energie op, maar wel veel beter verspreid over de dag en ook duidelijk meer in de ochtend en avond: wanneer je zelf het meest verbruikt. Lees hier meer over op de pagina: Zonnepanelen op het westen.
  2. Plaats niet teveel panelen: ga voortaan uit van ongeveer 70% van je totale jaarverbruik.

Daarbij is het verstandig om rekening te houden met je energieverbruik, zowel nu als in de toekomst. Als je bijvoorbeeld van plan bent om een elektrische auto of een warmtepomp aan te schaffen, zal je energieverbruik toenemen. Het is dan slim om daar alvast op te anticiperen door zonnepanelen te plaatsen op basis van je toekomstige verbruik. Een goede richtlijn is om zonnepanelen te plaatsen tot 70% van je totale jaarverbruik, inclusief het verwachte extra verbruik van een toekomstige laadpaal en een warmtepomp. Voor een gemiddelde schatting kun je uitgaan van:

  • 15 Kwh per 100 km voor een gemiddelde elektrische auto (Bijvoorbeeld: Tesla model 3)
  • 3000 Kwh per jaar voor een allelectric-warmtepomp (1000-2000 Kwh voor hybride)

Zo voorkom je dat je te veel stroom opwekt die je niet kunt salderen of tegen een lage vergoeding moet terugleveren.

Samengevat:

  • Traditioneel advies, salderen is 100%: Zoveel mogelijk op het zuiden | Aantal panelen: ongeveer 100% van het totale toekomstige jaarverbruik
  • Toekomstvast advies, salderen richting 0% en/of terugleverkosten: Zoveel mogelijk 1/3 op het oosten, 2/3 op het westen | Aantal panelen: ongeveer 70% van totale toekomstige jaarverbruik.
 

Dit gaat om een algemeen advies die kan afwijken in specifieke situaties. Het beschikbare budget, de actuele prijs van zonnepanelen, de exacte ligging van het huis en type dakbedekking bepalen uiteindelijk de beste configuratie voor jouw huishouden. Hou er rekening mee dat het voor een zonnepaneelleverancier financieel het aantrekkelijkst is om je altijd een configuratie op basis van 100% van je jaarverbruik te adviseren en zoveel mogelijk op het zuiden. Zodat je in de toekomst een grotere thuisbatterij nodig hebt, die dezelfde leveranciers ook steeds vaker gaan verkopen. Maar er zijn dus ook andere manieren om te voorkomen dat je je eigen stroom beter verspreid opwekt en zoveel mogelijk direct zelf verbruikt.

Lees ook: Zonnepanelen op het westen

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.