Zonnepanelen op het westen
Wek het meeste op wanneer je het meeste zelf verbruikt
Wie zonnepanelen gaat kopen, krijgt meestal het advies die zoveel mogelijk op het zuiden te richten. Dit lijkt ook logisch, want zo wordt gedurende de hele dag het meeste zonlicht opgevangen.
Met een traditioneel vast contract, in combinatie met de salderingsregeling, is dit ook een verklaarbare keuze: de werkelijke waarde van stroom lijkt dan (nog) niet relevant èn de panelen vangen zoveel mogelijk zonlicht op.
Maar: de energie wordt dan opgewekt op de uren dat er juist weinig vraag is. De piekproductie is midden op de dag en niet in de namiddag, wanneer deze juist het meest nodig is. In de namiddag komen mensen thuis: de auto wordt weer opgeladen, de inductiekookplaat, oven en magnetron worden gebruikt. Ook kijken meer mensen tv en de vaatwasser wordt aangezet.
Met zonnepanelen op het zuiden wordt er dus steeds meer energie opgewekt vooral op het moment dat er weinig vraag is. De stroomprijs wordt op die momenten steeds lager of zelfs negatief. EN: het opwekken neemt juist af zodra de vraag toeneemt, op die momenten wordt de stroomprijs juist steeds duurder. Op langere termijn levert dit verschil tussen aanbod en vraag veel extra kosten op, voor alle leveranciers èn afnemers van energie. Er zijn uiteindelijk veel extra stroomkabels, zwaardere transformatoren en (thuis)opslag nodig voor alle energie die niet direct wordt gebruikt.
Hoe kun je dit effect beperken en er zelfs extra van profiteren?
Richt je zonnepanelen op het westen!
Met zonnepanelen op het westen neemt de productie iets af, maar produceer je 40% meer stroom op het moment dat die het meest nodig en waardevol € is!
- Zonnepanelen op het zuiden produceren vanaf 17:00 maar 15 procent van hun piekvermogen wanneer dat het meest nodig is.
- Door ze op het westen te richten, produceren zonnepanelen vanaf 17:00 nog 55 procent van hun piekvermogen! Je verhoogt met zonnepanelen op het westen je “eigen gebruik” en eventuele stroom die je over hebt is op dat moment ook veel meer waard op de energiebeurs – vanwege de hoge vraag. Je helpt daardoor ook met het stabiliseren en verduurzamen van het energienet in de avonduren, deze avonduren vormen de grootste uitdaging voor netbeheerders.
Met een dynamisch energiecontract kun je nu al veel besparen met zonnepanelen op het westen
Zodra extra heffingen op vaste contracten toenemen en de saldering wordt afgebouwd neemt de besparing zelfs verder toe:
- Je verkleint direct de kans op terugleverproblemen en je loopt geen risico op extra heffingen van je energieleverancier
- Je bent klaar voor de toekomst: je hebt veel minder nadeel (€) van de afbouw van de salderingsregeling. EN: je hebt later geen of veel minder kosten voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een thuisbatterij: je opwek en verbruik zijn al veel meer gelijk aan elkaar! Met behulp van slim sturen van je energieverbruik kun je je “eigen gebruik” verder verhogen.
- Je kan het eventueel combineren met een paar zonnepanelen op het oosten om ook in de vroege ochtend al stroom op te wekken. Bijvoorbeeld: ¼ op het oosten, ¾ op het westen. Wanneer je helemaal geen zonnepanelen op het westen kan plaatsen, dan is alle panelen op het oosten plaatsen een goed idee.