dynamische-energieprijs.nl

MENU

Dynamisch energiecontract

Bespaar tot 60% met een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de prijs van elektriciteit en gas elke dag of elk uur kan veranderen, afhankelijk van de marktomstandigheden. Dit betekent dat je flink kunt besparen met de lage prijzen op bepaalde momenten: in de nacht, maar ook bijna elke dag tussen 10:00 en 17:00. Als het hard waait en de zon volop schijnt zijn de prijzen steeds vaker negatief: je krijgt dan zelfs betaald voor je energieverbruik!

dynamisch energiecontract

Wat is het verschil tussen een vast, variabel en dynamisch energiecontract?

Het belangrijkste verschil is hoe lang je energieprijs vaststaat. Vooral het verschil tussen een variabel en dynamisch energiecontract is niet voor iedereen direct duidelijk. Dit zijn de verschillen:

  • Vast energiecontract: de prijs staat minimaal 1 jaar vast
  • Variabel energiecontract: de prijs staat 1 tot 6 maanden vast
  • Dynamisch energiecontract:
    • de gasprijs varieert per dag,
    • de stroomprijs varieert per uur

Een dynamisch energiecontract werkt met inkoopprijzen die 1 dag vooraf in de middag worden bekendgemaakt. Voor stroom zijn dit uurprijzen, voor gas zijn dit dagprijzen. Voor de rest zijn er ook veel overeenkomsten, ieder energiecontract bestaat uit 4 onderdelen:

  1. Netbeheerkosten: dit zijn de kosten van de netbeheerder en is voor alle energiecontracten hetzelfde
  2. Maandelijkse kosten (“Vastrecht”): dit verschilt per energiecontract
  3. Verbruikskosten: dit verschilt per energiecontract(vorm):
    • Vast of variabel energiecontract, met daarbij voor stroom de keuze:
      • Enkeltarief
      • Piek-/Daltarief
    • Dynamisch energiecontract:
      • Kale inkoopprijs per dag: is voor alle dynamische energieleveranciers hetzelfde
      • Toeslag/onbalanskosten per dag – bovenop de kale inkoopprijs per dag: dit verschilt per energiecontract
  4. Over alles wordt energiebelasting + BTW berekend, dit is ook voor alle energiecontracten hetzelfde.

Hoe werkt het met uurprijzen stroom?

Bij een dynamisch energiecontract verschillen de uurprijzen van stroom dus per dag. In het begin van de middag heb je volledig inzicht in de uurprijzen van de volgende dag.

De exacte uurprijzen verschillen per dag, maar volgen vaak dit patroon:

  1. 06:00 – 10:00 hoog: er wordt veel energie verbruikt bij de start van de dag en er is nog weinig zonlicht
  2. 10:00 – 17:00 laag tot zeer laag, soms zelfs negatief: er wordt minder energie verbruikt dan in de ochtend en er is maximaal zonlicht 
  3. 17:00 – 21:00 hoog tot zeer hoog: zonlicht neemt af en het energieverbruik neemt toe: elektrisch koken, auto laden, ….
  4. 21:00 – 06:00 laag: energieverbruik neemt flink af, maar er is geen zonlicht
  • In het weekend en op feestdagen is de prijs gemiddeld lager
  • Op dagen met veel wind èn veel zon is de prijs zeer laag of zelfs negatief , vooral wanneer dit samenvalt met een dag in het weekend of feestdag.
  • Op zwaarbewolkte èn windstille dagen is de stroomprijs relatief hoog
met een dynamisch energiecontract bespaar je veel dankzij wind- en zonne-energie
Dynamisch energiecontract
Meer zon & wind = lagere uurprijs!

Bij dynamische gasprijzen verschillen de prijzen per dag. Aan het begin van de middag heb je volledig inzicht in de gasprijs van de volgende dag.

Vaak wordt beweerd dat de combinatie van zonnepanelen met dynamische stroomprijzen altijd onvoordelig is, maar dat is zeker niet zo. Het wordt zelfs steeds voordeliger voor een groeiend aantal huishoudens! Op deze pagina vind je de volledige uitleg.

Is een dynamisch energiecontract altijd voordeliger?

Bij een vast contract betaal je voor een bepaalde periode een vaste prijs voor je energie. Deze prijs blijf je betalen als de energieprijzen op de energiemarkt ondertussen omhoog gaan, maar: ook als ze omlaag gaan.

Bij een dynamisch energiecontract hoef je er niet meer elke 1, 2 of 3 jaar “mee bezig te zijn”: je betaalt gewoon altijd de actuele inkoopprijs en een transparante vergoeding zolang je het contract laat doorlopen. Er zijn wel belangrijke verschillen ten opzichte van een vast contract waar je rekening mee moet houden.

Grote kans dat je teveel betaald bij een vast contract

Een vaste prijs geeft een gevoel van zekerheid, maar de kans is wel groot dat je op lange termijn toch teveel betaald. Energieleveranciers vragen een vast tarief, terwijl zij zelf op de energiebeurs inkopen tegen dagelijks fluctuerende inkoopprijzen:

  • De inkoopprijs voor energie is soms hoger dan de prijs die jij betaalt, maar meestal is die prijs lager dan jij betaalt.
  • Bij een vast contract bouwen leveranciers een buffer op om bij hogere inkoopprijzen dan vooraf ingeschat nog steeds winst te kunnen maken, of in extreme situaties: in ieder geval niet failliet te gaan. Omgekeerd geldt dus ook dat er nog meer winst gemaakt wordt wanneer de inkoopprijs lager is dan vooraf ingeschat. Uiteindelijk betalen consumenten meestal dus (veel) meer dan de marktprijs voor hun energie.

Risico van grote prijsschommelingen bij een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract volgt altijd direct de ontwikkelingen op de energiemarkt. In de periode 2020-2023 hebben vlak na elkaar de 2 grootste extremen in energieprijzen plaatsgevonden:

  1. 2020/2021 Covid-19: waarbij de vraag naar energie ineens enorm daalde. De dynamische energieprijzen gingen langdurig richting 0 of negatief. Er hoefde dan bijna alleen maar energiebelasting te worden betaald. Met een vast contract kon je hier niet van profiteren: je betaalde dan langdurig veel teveel, zonder dat je het in de gaten had.
  2. 2022/2023 Oekraïne-oorlog: waarbij het aanbod van energie ineens enorm daalde. De energieprijzen schoten omhoog: toch bleek dit vooral zo te zijn bij de variabele contracten, vaste contracten werden nauwelijks meer aangeboden. Sommige leveranciers gingen failliet, waarbij klanten de vooruitbetaalde vaste voorschotten zelfs niet meer konden terugkrijgen. Bij dynamische energiecontracten ging het anders: deze piekten even rondom augustus 2022, maar bleven verder (veel) lager dan het prijsplafond.

De toekomst voorspellen is onmogelijk. Maar zelfs in deze 2 extreme situaties bleek een dynamisch energiecontract minder voor grote financiële problemen te zorgen, of zelfs zeer voordelig uit te pakken. De grootste financiële tegenvallers traden vooral op bij de vaste/variabele contracten.

Wat is het beste dynamische energiecontract?

Je bespaart het meest wanneer je je energieverbruik kunt sturen naar de laagste uurprijzen, liefst volledig automatisch zodat je er nauwelijks naar hoeft om te kijken. Er zijn leveranciers die hierin vooroplopen en het steeds eenvoudiger voor je maken om je energierekening flink te verlagen. 

Hou wèl rekening met wisselende maand- en jaarbedragen

Heb je weinig financiële reserves of vind je een zeker gevoel van vaste bedragen heel erg belangrijk? Dan is een dynamisch energiecontract waarschijnlijk niet geschikt voor jou.

Wanneer levert een dynamisch energiecontract het meeste op?

Met de uurprijzen van stroom is er veel voordeel te behalen door elektriciteit op de goedkoopste momenten te gebruiken. Vooral met slim laden van een elektrische auto kun je veel besparen. Elke dag zijn de stroomprijzen overdag tussen 10 en 17 èn in de nacht bijna altijd veel lager dan bij een vast contract, en meestal extra laag in het weekend. Steeds vaker zijn de stroomprijzen zelfs negatief.

Indicatie van besparing in 2021-2023

Standaardgebruiker - Gebruikt apparaten zonder rekening te houden met de laagste uurprijzen
±15%
Actieve gebruiker - Gebruikt apparaten zoveel mogelijk tijdens lage uurprijzen
±25%
Elektrische auto | Slim laden - Gebruikt apparaten en laadt elektrische auto zoveel mogelijk tijdens lage uurprijzen
±60%

Ben je een stevige piekuren-gebruiker? Je laadt je auto & gebruikt al je apparaten altijd in de ochtend en begin van de avond, ook in het weekend: dan is een dynamisch energiecontract minder aantrekkelijk voor jou.

Wil je ook dynamische energieprijzen proberen?

Dagelijks opzegbaar – zonder opzegboete! Dus makkelijk te proberen wanneer je huidige energiecontract afloopt.